De serres van Landskouter

In dit jubileumjaar publiceren we in elke editie van de landskouterse post een artikel uit ons archief. In 2010 gingen we langs bij Luc en Marleen De Wilde-De Zutter. Hun serres in het midden van Landskouter zouden binnenkort afgebroken worden. Op die plaats kwam de nieuwe verkaveling/wijk Smeyersveld.

Luc en Marleen De Wilde-De Zutter zijn blij dat ze hun verhaal kunnen doen. Sinds de bekendmaking van de aanvraag voor het slopen van hun serres in de Lembergestraat en de verkavelingsaanvraag, zijn een aantal misverstanden ontstaan. Er werd gezegd dat ze failliet zijn, dat ze zouden onteigend zijn, dat ze zouden scheiden… Daar is niets van aan. Maar hoe zit het dan wel? We brengen u het verhaal van Luc en Marleen…

Luc is de vijfde generatie De Wilde in Landskouter. Zijn grootouders hadden een boerenhof, op de plaats waar nu hun huis staat (Lembergestraat 13). In 1961 zijn z’n ouders begonnen met een tuinbedrijf in Landskouter. Een jaar later wordt Luc geboren. Op zijn zestiende begint hij mee te werken in de bloemisterij en in 1981 trouwt Luc met Marleen De Zutter. Hij zou dan nog 3 jaar verder in loondienst werken bij z’n ouders.

In 1984 koopt Luc zich in en wordt mede-eigenaar van het bedrijf. Hij bouwt nieuwe serres voor een oppervlakte van 2.000 m². In 1997 koopt hij zijn ouders helemaal uit; de notariële akte splitst de ouderlijke woning van het tuinbedrijf. Marleen, die tot dan in een Gentse meubelzaak werkte, gaat vanaf nu meedraaien in de bloemisterij.

Omdat er in Landskouter geen uitbreidingsmogelijkheden meer zijn, worden elders tuinbedrijven gehuurd, onder andere op de Hundelgemsesteenweg in Merelbeke, de Poelstraat in Bottelare en in Melsen. Zo komt de totale serreoppervlakte van het bedrijf op 17.000 m². In 2002 wordt de eenmanszaak omgevormd tot een bvba.

In april 2010 bloeiden de Saintpaulias een laatste keer in Landskouter

Luc was enkele jaren terug het slachtoffer van een hartaanval. Hij moest het iets rustiger aan doen en vindt zelf dat de gedrevenheid – hoewel nog steeds aanwezig – toch al minder is als toen hij 40 jaar was. Vandaar de beslissing om wat af te bouwen. In Landskouter – de enige locatie die Luc en Marleen in eigendom hebben – hebben ze de mogelijkheid om de oppervlakte te verkavelen. Verkavelen, dat is ook iets wat je beter nu doet dan op je zestigste, niet? En zo kwam het besluit tot stand. Een eigen, nuchtere en realistische beslissing.

Die beslissing viel twee jaar geleden. Zo lang heeft het geduurd om alles te organiseren. Luc en Marleen vonden in Woningbouw Speybroeck een ideale partner om de verkaveling te verwezenlijken. Speybroeck had immers hun woning gebouwd (nadat ze 18 jaar hadden ingewoond bij de ouders van Luc) en hebben de nodige expertise.

Luc De Wilde in zijn serres te Landskouter, april 2010

De verkavelingsplannen moesten worden aangepast omdat de gemeente vroeg om de nieuwe straat, die de naam Smeyersveld zal dragen, te laten aansluiten op de achterkant van de Lembergestraat, die achter de serres loopt naar nummers 1A, B en C. De plannen werden samen met de aanvraag tot slopen van de serres eind augustus 2009 ingediend. De slopingsvergunning kwam er al in oktober 2009, maar op de verkavelingsvergunning wordt nog steeds gewacht.

Er moest immers een voetweg afgeschaft worden en onder andere door personeelstekort op de provincie heeft dat 15 maanden in beslag genomen. De aanvraag is eind mei door de gemeente doorgestuurd naar Stedebouw en men verwacht dat het nog een drietal maanden zal duren vooraleer alles rond is.

Afbraak serres

Intussen worden de serres afgebroken. Dat gebeurt door een Nederlandse firma die hierin gespecialiseerd is. Twee van de vier serres gaan naar Polen. Ook de chauffagebuizen (in totaal ongeveer 10 km !) zullen in Polen herbruikt worden als afsluiting. Het glas wordt hier in België herwerkt – de geringe waarde van het glas weegt niet op tegen de transportkosten. De firma zal ook het beton in de serres uitbreken.

Tot 2010 maakten de serres deel uit van de ‘skyline’ van Landskouter

Vóór de afbraak werden de serres ontruimd. Slechts een klein deel van de plantjes moest verhuisd worden naar de huurbedrijven, de rest is tijdig verkocht geweest. Luc en Marleen werken dus nu nog enkel in de twee tuinbedrijven die ze nog huren; de serreoppervlakte van de bvba is daarmee herleid tot 7.000 m². Marleen werkt voornamelijk in de Salisburylaan in Merelbeke waar Saintpaulia’s gekweekt worden. In de Edelarendries in Bottelare staat Marcel, de broer van Marleen. Luc pendelt tussen de twee locaties, naargelang het werk zijn aanwezigheid vereist.

90% voor export

Van de gekweekte plantjes vertrekt 90% naar het buitenland. Terwijl Marleen de boekhouding en administratie op zich neemt, behartigt Luc het commercieel aspect. Een keer per maand is er de beurs op de expo; Luc heeft ook een trouw cliënteel opgebouwd.

De sector is niet langer seizoensgebonden. Mits een goede planning kan men zich verzekeren van constant werk. Het jaar is een aaneenschakeling van internationale feestdagen. Na Valentijn volgt Moederdag in het oosten van Europa (maart) en dan in Engeland (begin april). Vervolgens is er Pasen, 1 mei, de Belgische en Franse Moederdag en 15 augustus. In de minder drukke periodes wordt dan opgepot, zeker naar Kerstmis toe. Het bedrijf werkt met enkele PWAers en jobstudenten tijdens de vakantieperiodes. Er zijn wel minder kandidaten voor vakantiejobs in vergelijking met vroeger.

“Het is een harde stiel, je moet dag en nacht paraat zijn”, aldus Luc. “Hoewel we ons werk heel graag doen, willen we onze kinderen hiermee niet opzadelen.” De dochter is net afgestudeerd en werkt in de immobiliën sector; de zoon in de horeca.

Intussen zijn 8 van de 13 kavels van de nieuwe verkaveling reeds “gereserveerd”; een succes gezien de serres nu pas afgebroken worden. Luc en Marleen zullen hun achtertuin wat uitbreiden en gaan nog een garage plaatsen rechts van hun woning.

“Vroeger als we thuiskwamen gingen we na ’t eten vaak nog even werken in de serres”, aldus Marleen. “Het is maar een paar stappen van onze achterdeur. Nu voelen we reeds de impact van onze beslissing. Als we thuis komen is het werk gedaan, hebben we rust. We worden ook niet meer gestoord door leveranciers die leveren op abnormale uren, omdat ze wisten dat we toch thuis waren.”

En met die rust na het werk hebben Marleen en Luc al een deel van hun doel bereikt.

Het Smeyersveld na de afbraak van de serres en voor de nieuwe verkaveling.
Share Button

Kort nieuws, april 2025

Film Adam & Eva van Nicolaas Rahoens op tv

Adam & Eva, de langspeelfilm van Moortselenaar Nicolaas Rahoens uit 2021, wordt op vrijdagavond 11 april gespeeld op VRT1 om 22u30.

Chapeau voor verdienstelijke Oosterzelenaar

Groen Oosterzele roept de “Chapeau!” in het leven; een prijs voor een verdienstelijke Oosterzelenaar die het vanaf nu jaarlijks zal uitreiken. U kan mee stemmen voor een van de drie genomineerden tot 25 april.

Meer details op 9860.be/2025/04/chapeau-voor-verdienstelijke-oosterzelenaar/

Oosterzele.be even offline op 24/3

Op 24 maart ging oosterzele.be een uur offline omdat er uitzonderlijk veel verkeer richting de site was. De dienst ICT en de websitebouwer plaatsten de website tijdelijk achter een firewall om mogelijke risico’s te voorkomen. Door de recente cyberaanval op de federale website ‘myGov.be’ nam de gemeente geen enkel risico.

Werd oosterzele.be ook geviseerd door de Russische cyberaanval?

De openbare omroep VRT meldde op 24 maart en 25 maart dat Belgische overheidswebsites werden bestookt door het pro-Russische hackerscollectief NoName57.

Meer details op 9860.be/2025/03/oosterzele-be-tijdelijk-offline/

Auto aangereden door trein op overweg Bakkerstraat

Op zondag 30 maart rond half 10 ’s ochtends is een auto onder een trein terechtgekomen aan de spoorwegovergang van de Bakkerstraat.

Volgens spoorwegbeheerder Infrabel werkten de signalisatie en slagbomen perfect, en zou de bestuurder nog snel tussen de slagbomen hebben willen slalommen. De bestuurder kon op tijd uit de auto raken. Hij raakte lichtgewond en is in shock.

Meer details op vrt.be/vrtnws/nl/2025/03/30/trein-slagbomen-auto-bestuurder-shock-lichtgewond/

Bib lanceert streamingplatform Cinébib

Sinds 14 maart kunnen leden van bibliotheek Oosterzele en die van 38 andere bibliotheken in Vlaanderen en Brussel kwaliteitsvolle films, documentaires en series streamen met Cinébib, een eigen filmstreamingdienst met 1.500 titels. Cultuurconnect coördineerde het pilootproject en breidt de dienst nu verder uit.

Films streamen dankzij de bibliotheek met Cinébib

Meer details op 9860.be/2025/03/bib-lanceert-streamingplatform-cinebib/

Share Button

Nieuwe realisaties van de Rodelandpartners in de Gondebeekvallei

Recent kocht Natuurpunt Oosterzele 5 hectare nieuwe percelen in de Gondebeekvallei en in 2024 werden vijf amfibieëntunnels geplaatst onder de Landskoutersesteenweg op de grens tussen Merelbeke-Melle en Oosterzele, tijdens de rioleringswerkzaamheden en heraanleg van de wegenis.

De aanleg van de amfibieëntunnels is een gezamenlijk initiatief van de gemeentebesturen van Merelbeke-Melle en Oosterzele in het kader van het Rodelandproject met financiële steun van het Agentschap voor Natuur en Bos (Projectsubsidie Natuur) en met steun van Natuurpunt.

Een honderdtal deelnemers aan het evenement van zondag 6 april konden de nieuwe amfibieëntunnels bewonderen en kregen een rondleiding langs de nieuwe percelen van Natuurpunt Oosterzele.

Van overzetacties naar een permanente verbinding via tunnels

Op de grens tussen Merelbeke-Melle en Oosterzele organiseerde de lokale afdeling van Natuurpunt tot en met 2024 met steun van de gemeente Oosterzele jaarlijks een overzetactie voor amfibieën.

Dirk Fiers (Natuurpunt Oosterzele) licht de werking van de amfibieëntunnels onder de Landskoutersesteenweg toe

Sinds 2009 werden daar in het vroege voorjaar (februari-maart) honderden padden en kikkers op weg naar hun voortplantingspoelen veilig de weg overgezet. Dit gebeurde via een systeem van tijdelijke schermen en ingegraven emmers die dagelijks gecontroleerd werden. Daaraan komt nu een einde, want dankzij de nieuwe amfibieëntunnels zullen de dieren nu zelf op een veilige manier naar de overkant van de weg geraken. En dat kan nu niet alleen tijdens de amfibieëntrek, maar het hele jaar door!

Vrijwilligers van Natuurpunt toonden de bezoekers de soorten amfibieën die voorkomen in onze poelen

Aangrijpen momentum

De infrastructuurwerken in het kader van het Aquafinproject ‘collector Molenbeek – Oosterzele Noord – fase 2’ vormden de ideale opportuniteit voor het integreren van ontsnipperingsmaatregelen op deze locatie in de Gondebeekvallei.

Filip Michiels, schepen bevoegd voor o.a. Openbare Werken, Mobiliteit en Verkeersveiligheid in de gemeente Oosterzele: “Verschillende partners hebben in dit rioleringsproject samen gezorgd voor een win-win voor mens en natuur: verbetering van de waterkwaliteit in de Gondebeekvallei én betere waterhuishouding, aanleg van nieuwe wegenis én vooral veilige fietspaden, ontharding én een veilige oversteek voor amfibieën.”

Oosterzeels schepen van openbare werken Filip Michiels (Voluit)

Belangrijke ecologische verbinding voor amfibieën

In de Gondebeekvallei bevinden zich belangrijke populaties van verschillende amfibieënsoorten: gewone pad, bruine kikker en verschillende salamandersoorten (kleine watersalamander, vinpootsalamander en alpenwatersalamander). Kamsalamander kwam hier vroeger voor.

Deze amfibieën moeten vlot van hun overwinteringsgebieden naar hun voortplantingspoelen geraken zonder onderweg een onoverbrugbare barrière tegen te komen of het risico te lopen om overreden te worden. Eén geschikte poel is al voldoende voor de voortplanting. Het in stand houden van een hele populatie daarentegen vereist meerdere geschikte poelen die onderling verbonden zijn.

Poelenplan

In het kader van de uitvoering van het Poelenplan Merelbeke en het Poelenplan Rodeland van de Provincie Oost-Vlaanderen werden de voorbije jaren in de Gondebeekvallei heel wat nieuwe amfibieënpoelen aangelegd op percelen van de Rodelandpartners.

Tim De Keukelaere, schepen bevoegd voor o.a. duurzaamheid, milieu en groenbelevingsbeleid in de gemeente Merelbeke-Melle: “In onze gemeente zijn we sinds 20 jaar bezig met de aanleg van poelen voor amfibieën. Ook verbindingen tussen de poelen zijn daarbij belangrijk, alleen zo kan er een echt samenhangend poelennetwerk ontstaan.”

Projectsubsidie Natuur

De Vlaamse overheid geeft via de Projectsubsidie Natuur van het Agentschap voor Natuur en Bos een financieel duwtje in de rug aan projecten die meehelpen om Europese natuurdoelen te realiseren én een hogere natuurkwaliteit te ontwikkelen. De restfinanciering gebeurt door de gemeente Merelbeke-Melle en de gemeente Oosterzele.

Ann De Rycke, Agentschap voor Natuur en Bos: “Het Agentschap voor Natuur en Bos ondersteunt via de Projectsubsidie Natuur natuurherstel op het terrein. De jaarlijkse subsidie is gericht naar natuurverenigingen, privé-eigenaars en lokale overheden zoals gemeenten en provincies.”

Natuurpunt bredit bos uit in Gondebeekvallei

Eind 2024 kon Natuurpunt Oosterzele 3,5 hectare nieuwe percelen aankopen in de Gondebeekvallei. Samen met de vorige aankoop komt de totale som op 5 hectare op iets meer dan een jaar tijd.

De Gondebeekvallei is een overstromingsgevoelig meersengebied dat bestaat uit een mozaïek van natte hooilanden, dotterbloemgraslanden, knotbomenrijen, amfibieënpoelen en beekbegeleidend bos. Hier vind je unieke natuur vol verrassingen: gaaien planten eiken door hun eikels te verstoppen als wintervoorraad, salamanders zwemmen in de poelen en op een mooie lentedag kun je er de wielewaal horen zingen.

Op hun nieuwe percelen wil Natuurpunt Oosterzele de komende jaren vooral inzetten op
bosuitbreiding. Bossen spelen immers een heel belangrijke rol in de strijd tegen de klimaatverandering. Met het aanplanten van klimaatrobuust bosplantsoen willen de vrijwilligers meehelpen om de natuur terug de ruimte te geven die ze verdient.

Dirk Fiers, conservator natuurgebied Gondebeek van Natuurpunt Oosterzele: “De natuur is weliswaar geen beursgenoteerd bedrijf, toch is ze de beste investering om de toekomst van onze aarde en haar soortenrijkdom te verzekeren”.

Nieuw pad ontsluit de Gondebeekvallei vanuit Landskouter

Op dit moment is het niet evident om vanuit Landskouter de Gondebeekvallei te bereiken. Daar komt dit jaar nog verandering in. Er is een pad voorzien die langs het bufferbekken loopt van Aquafin, net voorbij de bocht in de Lembergestraat aan de grens met Merelbeke-Melle. Iets verderop op een zompig stuk zijn bomen aangeplant die tegen vocht kunnen zoals zwarte els, zomereik en zwarte populieren. Er is al een opening voorzien voor een knuppelpad, zodat wandelaars geen natte voeten krijgen.

De nieuwe trage weg zal rechts van het bufferbekken van Aquafin komen. Natuurpunt Oosterzele zal trouwens de natuur rond dat bekken ook beheren.

Het pad loopt verder tot aan de Molenbeek, waar deze zomer een nieuwe brug gebouwd wordt. Eens over de beek zal het pad op de rand van de percelen van ILVO lopen tot aan het huis op de hoek in de Meersstraat (die vóór de fusie van Merelbeke en Melle trouwens Neerstraat noemde). Even verder richting Gontrode kan je dan het bospad in en volg je de Molen/Gondebeek tot aan het station van Gontrode.

De nieuwe geplande trage weg is benaderend in het rood aangeduid op dit plan

Deze nieuwe trage weg zou in september al kunnen geopend worden. Langs het eerste deel van deze weg loopt een beek met het afvalwater van Landskouter. Als ook de rioleringswerken op de Rooberg klaar zijn zal hier proper water stromen. De provincie gaat die beek dan opschonen en ontdubbelen naar zijn oorspronkelijke bedding richting Aalmoeseneiebos. Zo wordt het water iets langer in het landschap gehouden.

Share Button

Bezoek de groeiende en bloeiende Gondebeekvallei

Zondagmorgen 6 april organiseert Natuurpunt Oosterzele en landschapsproject Rodeland een rondleiding in het natuurgebied van de Gondebeekvallei.

Ken je de Gondebeekvallei al? Deze parel van een natuurgebied ligt op de grens van Oosterzele en Merelbeke-Melle. Op zondag 6 april nodigen we iedereen graag uit voor een uitgebreid bezoek! Want we hebben goed nieuws: eind 2024 kon Natuurpunt Oosterzele maar liefst 3,5 hectare nieuwe percelen aankopen. Met de vorige aankoop erbij komen we zo op 5 hectare aan toekomstige topnatuur. En dat op slechts een goed jaar tijd!

De Gondebeekvallei is een overstromingsgevoelig meersengebied dat bestaat uit een mozaïek van natte hooilanden, dotterbloemgraslanden, knotbomenrijen, amfibieënpoelen en beekbegeleidend bos. De beek kronkelt als een levendige stroom door het landschap, en dankzij het dode hout dat we in het water laten liggen, vertraagt het afstromen. Hier vind je unieke natuur vol verrassingen. Gaaien planten eiken door hun eikels te verstoppen als wintervoorraad, salamanders zwemmen in de poelen en op een mooie lentedag kun je de wielewaal horen zingen.

Op 6 april voorzien we samen met de partners van het landschapsproject Rodeland een boeiende rondleiding, zetten we alle realisaties in de kijker en kom je alles te weten over de nieuwe amfibieëntunnels en de toekomstplannen voor het gebied. Met nieuwe wandelpaden en boomplantacties in het vooruitzicht kun je de natuur in volle groei ervaren. Bij een hapje en een drankje luisteren we daarna graag naar jullie voorstellen en ideeën.

Programma

  • 10u-11u: ontdek alles over de nieuwe amfibieëntunnels – We bezoeken samen de amfibieëntunnels en beantwoorden vragen zoals: Hoe vinden amfibieën de tunnels? Welke gebieden verbinden ze? Welke amfibieën mogen we hier verwachten? Waarom hebben de tunnels bovenaan openingen?
  • 11u-12u: bezoek aan de nieuwe percelen – Tijdens een korte wandeling tonen we de recent aangekochte percelen en delen we onze toekomstvisie voor het gebied. We luisteren ook graag naar jullie voorstellen en ideeën.
  • 12u-13u: Napraten met een drankje

Iedereen is van harte welkom! Inschrijven is noodzakelijk en kan tot 2 dagen voor de activiteit via deze link. Praktische info over de activiteit “Bezoek de Gondebeekvallei” vind je hier. Laarzen zijn aangewezen. We hopen jullie in groten getale te verwelkomen!

Wil jij helpen om het werk van Natuurpunt voort te zetten? Met jouw steun kunnen we de Gondebeekvallei laten groeien en unieke soorten beschermen:

  • Een gift van 59 euro helpt ons om bomen te planten in de nieuwe percelen.
  • Wil je steunen met 105 euro, dan geef je de dwergmuis en de kleine kaardenbol meer leefruimte.
  • Met een bedrag 195 euro zorg je voor voldoende bomen om wielewalen en zwarte spechten aan te trekken.

Op die manier wordt de Gondebeekvallei een nóg waardevoller natuurgebied.

Een gift doen kan door te storten op rekening BE56 2930 2120 7588 van Natuurpunt met vermelding “6666 E Gondebeek” of via deze link.

Foto Natuurpunt Oosterzele – De Gondebeekvallei

Meer lezen over het natuurgebied kan je op natuurpunt.be/natuurgebieden/gondebeek

Share Button