dorp

Landskouter is gelegen op 50° 58′ 00″ Noord en 3° 47′ 30″ Oost, op 11 km in vogelvlucht van het centrum van Gent in zuid / zuidwestelijke richting. Het ligt in het noorden van de gemeente Oosterzele, te midden van de provincie Oost-Vlaanderen. De aanpalende gemeenten zijn Gontrode (Melle), Lemberge (Merelbeke), Moortsele (Oosterzele), Oosterzele zelf en Gijzenzele (Oosterzele). Bekijk de ligging op Google Maps.

De 196 ha of 1,96 km² van Landskouter strekken zich uit van de oevers van de Molenbeek of Gondebeek (12 m boven zeespiegel) tot aan de flanken van de Betsberg (60 m). Er lopen twee belangrijke verkeerslijnen in noord-zuidrichting: de spoorlijn Gent-Zottegem in het westen van Landskouter en de Geraardsbergsesteenweg in het oosten. Van het meest westelijke punt in de Uilhoek tot het meest oostelijke achter de jeneverstokerij meten we 1.950 meter; van het meest zuidelijke punt aan de Boonakker tot het meest noordelijke waar de trein ons verlaat in het Aalmoezenijbos is de afstand 1.900 meter.

Van de 5 voornaamste straten kruisen er 4 in het centrum aan de kerk: (1) de Lembergestraat die in noordwestelijke richting naar het station, de beek en verder naar Lemberge loopt; (2) de Rooberg die de Betsberg omhoog gaat richting zuidoosten, de jeneverstokerij en Oosterzele; (3) de Stuivenberg die westwaarts richting Gijzenzele loopt en (4) de Bakkerstraat die richting zuidwesten naar Moortsele loopt. De 5e straat is de Aalmoezenijestraat die vanuit de Lembergestraat langs het voetbalveld en het Aalmoezenijebos in noordoostelijke richting leidt tot het oud slachthuis aan de Geraardsbergsesteenweg.

Landskouter telt 283 woningen waarvan het overgrote deel ligt ten oosten van de spoorlijn. In het noorden ligt het Aalmoezenijebos van 29 ha; het wordt beheerd door de Universiteit Gent en is één van de oudste bossen van Vlaanderen. In het westen en oosten liggen uitgestrekte akkers of kouters. De dorpskom van Landskouter wordt in het zuiden abrupt afgesneden; de Bakkerstraat loopt na 250 m al over in de gemeente Moortsele. De molen zonder wieken in de Uilhoek ligt eveneens in Moortsele. Aan de andere kant behoren de gronden net ten oosten van de Geraardsbergsesteenweg, van het oud slachthuis tot achter de jeneverstokerij, nog tot Landskouter.

Wilt u Landskouter verkennen? Dat kan via een geleide wandeling, eventueel gecombineerd met een koffiepauze bij groepen van 20 tot 25 personen. Contacteer Noel Minnaert, noel.minnaert@telenet.be of tel 09 362 48 48.

Bereikbaarheid

Landskouter is met de wagen best bereikbaar via de E40 Gent-Brussel, afrit 17 Wetteren, kies richting Zottegem-Oosterzele (N42). Na 2km tweemaal na elkaar rechtsaf slaan richting Melle (N465). U rijdt dan over de Betsberg Landskouter binnen en moet in de bocht onmiddellijk links afslaan om het centrum te bereiken via de Rooberg.

Landskouter heeft een eigen stationnetje langs de spoorlijn Gent-Zottegem. Tijdens de week stopt er elk uur een trein in beide richtingen, met een aantal extra spitsuurtreinen. In de weekends zijn er (vooralsnog) geen treinen. Dan kan u terecht in de stations van Gontrode (richting Gent) of Moortsele (richting Zottegem).

Buslijn 20 rijdt van Gentbrugge naar Oosterzele en stopt in de Lembergestraat vlakbij de kerk. Er rijden geen bussen in het weekeinde, maar dan kan je wel de belbus inschakelen.

Share Button