Ongerustheid over omvorming rundveebedrijf tot opslagplaats landbouwgoederen Gravelos

Er loopt een aanvraag tot omgevingsproject voor de omvorming van een rundveebedrijf in Gravelos tot opslagplaats van landbouwproducten. Er is ongerustheid over de aard van de activiteit en de impact op milieu en mobiliteit. Hoeveel extra vrachtwagens zullen zich verplaatsen van en naar het bedrijf, langs de Kloosterstraat (richting Moortsele en/of Landskouter) op een traject met twee scholen van VBS De Bloesem?

De aankondiging van het openbaar onderzoek dat op 27 juni afloopt zou niet duidelijk geafficheerd zijn aan het bedrijf in Gravelos (Moortsele), een zijstraat van de Kloosterstraat. Daardoor zijn omwonenden pas laat gealarmeerd. Dinsdagavond 25 juni werd een info-avond georganiseerd in VBS De Bloesem op initiatief van omwonenden en ongeruste ouders. Ook de aanvrager kon het woord nemen. Uiteindelijk zijn er twee verschillende bezwaarschriften ingediend met samen 66 handtekeningen van ongeruste burgers.

Schermafbeelding van het betrokken perceel in Gravelos uit het online dossier op omgeving.vlaanderen.be

De argumenten die in de bezwaarschriften aangehaald worden gaan over:

  • onduidelijkheid over de aard van het bedrijf (opslag? transport?)
  • het ontbreken van een mobiliteitsstudie (onduidelijke impact op het verkeer, de nabijheid van scholen en fietssnelweg)
  • impact op het milieu (luchtkwaliteit, biodiversiteit, geluid & trillingen)
  • risico op ongevallen
  • veiligheidsrisico’s (opslag kunstmeststof)

Ook de onafhankelijke werkgroep Trage Wegen Oosterzele diende bezwaar in met 12 handtekeningen, omdat er een gedeelte van een trage weg zou afgeschaft worden.

De aanvraag kan via het omgevingsloket online geraadpleegd worden via deze link: https://omgevingsloketinzage.omgeving.vlaanderen.be/2023143594. Een bezwaarschrijft indienen kan online op diezelfde pagina via de link ‘Ik wens een bezwaarschrift aan te maken’ en kan nog tot en met 27 juni.

(update 4 juli) Het openbaar onderzoek is intussen voorbij (en de link hierboven vervallen). Wie meer info wil kan de discussies hierover volgen op hoplr.com.

Na afloop van het onderzoek neemt de gemeente Oosterzele een beslissing. Volgens het omgevingsloket heeft het daarvoor tijd tot begin november.

Share Button

Eén gedachte over “Ongerustheid over omvorming rundveebedrijf tot opslagplaats landbouwgoederen Gravelos

  1. Wat komen die hier zoeken. Gravelos is geen industrieterrein. Oosterzele legt een nieuwe baan met fietspad, zijn die uitgerekend voor zwaar vrachtverkeer? Ook de vele voetgangers en fietsers en schoolgaande kinderen naar schooltjes Landskouter en Moortsele lopen hiermee veel groter gevaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.