Het Gemeentehuis, september 2018

De zomervakantie is afgelopen, het is nog een goede maand voor de verkiezingen van 14 oktober. De lijsten van de voornaamste partijen in Oosterzele (CD&V/N-VA, Groen en Open VLD plus) zijn gekend. Een kritische kijk op de afgelopen maand.

Midden augustus is ook Open VLD plus naar buiten gekomen met haar definitieve lijst (lees ons gedetailleerd artikel hierover). Tegen de verwachtingen in stonden daar twee Landskouternaars op: Marina Niemegeers-Bovyn en Gerrit Comhaire. Lees ons dubbelinterview met hen.

Vraag is welke kans Marina en Gerrit — met hun respectievelijk 14e en 15e plaats — maken om verkozen te geraken. Met het SVVO kartel dat intussen werd opgedoekt haalden de liberalen bij de vorige verkiezingen 7 zetels. Dan is Elsy De Wilde, 6e op de CD&V/N-VA lijst, als Landskouternaar alvast beter geplaatst.

het gemeentehuis van Oosterzele

Oosterzele haalt wettelijke 10 gemeenteraden per jaar niet

Midden augustus klaagde Groen nogmaals aan dat de huidige meerderheid er niet in slaagt het wettelijk minimum van 10 gemeenteraden per jaar te organiseren. Onder de titel Record sneuvelt in Oosterzele stelt lijstduwer Barbara Redant: “Ze nemen zelfs niet de moeite om de aangekondigde gemeenteraad van 29 augustus af te blazen. Ik hoor in de wandelgangen dat er geen gemeenteraad meer komt voor de verkiezingen op 14 oktober. De teller staat op vijf voor dit jaar…”.

Burgemeester Van Durme reageerde met cijfers die aantonen dat Groen regelmatig maar met de helft van hun gemeenteraadsleden (1 van de 2 dus) aanwezig zijn. Lijsttrekker Roswitha Gerbosch reageerde daarop dat ze twee keer niet aanwezig kon zijn omdat de datum, normaal gezien de 4e woensdag van de maand, last minute gewijzigd werd. U kan de levendige discussie verder volgen in de facebook post hieronder:

Record sneuvelt in OosterzeleAl enkele jaren op rij slaagt het Oosterzeels gemeentebestuur er niet in de 10 verplichte…

Posted by Groen Oosterzele on Friday, August 24, 2018

Liberaal lijsttrekker Filip Michiels heeft dit ook al eerder aangeklaagd en stelt nu: “Open Vld plus heeft de voorbije legislatuur telkens heel actief deelgenomen aan de gemeenteraden en agendeerde zelf heel wat voorstellen en vragen. Het stilleggen van de gemeenteraden tot na de verkiezingen beschouwt de fractie als gebrek aan democratische controle en gebrek aan aandacht voor de inhoud vanwege de meerderheidspartijen.”

Lees ook ons artikel uit maart Oppositie ontsteld over schrappen en verschuiving data gemeenteraad.

Stemtesten en voorstellen

Op nieuwsblad.be/stemcheck kan je op basis van 25 stellingen nagaan welke partij het best bij je past. De CD&V/N-VA lijst had wellicht haar antwoorden niet tijdig ingediend omdat ze aanvankelijk niet verscheen in de test voor Oosterzele. Ondertussen is dat rechtgezet.

Bij de VRT kan je dan weer voorstellen doen die door de openbare oproep eventueel opgenomen worden in hun journaal. Op jijkiest.vrtnws.be zijn er al elf voorstellen ingediend voor Oosterzele Je kan de voorstellen goed of afkeuren, maar helaas is er geen mogelijkheid om feedback te geven.

Origineel

De commentaren op sociale media tonen aan dat de verkiezingscampagne niet alleen op nationaal niveau wat aan het afglijden is. Dat is een van de reden waarom de burgemeester geen zin heeft om mee te doen aan een verkiezingsdebat. Hij vreest dat het een welles-nietes spel zal zijn waar onwaarheden verteld worden. “Onze verkiezingsfolder valt binnenkort in de bus. De bevolking zal goed ingelicht zijn”.

Soms duiken er originele beelden op, zoals de Open VLD plus kandidaten die het zebrapad oversteken op de Rooberg bij de start van het schooljaar. Een knipoog naar de album hoes Abbey Road van The Beatles.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10214192922189277

Of een rebus-achtig raadsel die een partnership lijkt aan te tonen tussen kandidaten 10 en 11 van de CV&V/N-VA lijst:

Anderzijjds zorgen de grotere borden soms voor ergernis, wanneer ze bijvoorbeeld een schaarse parkeerplaats innemen:

N-VA Oosterzele pleitte voor een verbod op grote borden en affiches uit milieu en verkeersveiligheidsoverwegingen….

Posted by N-VA Oosterzele on Friday, September 7, 2018

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.