Oppositie ontsteld over schrappen en verschuiving data gemeenteraad

De verenigde Oosterzeelse oppositie is verontwaardigd dat het schepencollege opnieuw beslist om de geplande gemeenteraad van 28 maart te schrappen. Ook de volgende raad in de maand april verschuift van datum. Open Vld plus en Groen zijn misnoegd dat zo lichtzinnig wordt omgegaan met de democratische rechten van de gemeenteraadsleden. De meerderheid vindt het onverantwoord om een raad samen te roepen met slechts drie agendapunten.

Communiqué Open VLD plus en Groen Oosterzele

In Oosterzele vindt de gemeenteraad in regel plaats op de 4e woensdag van de maand. Sinds november 2017 houdt de meerderheid zich niet meer aan deze ongeschreven regel. Raadszittingen worden verplaatst – soms op de laatst decretaal mogelijke dag – naar een week vroeger, later en ook naar andere weekdagen. In het slechtste geval worden raadszittingen ook gewoon geschrapt. Open Vld plus en Groen betreuren deze slechte gebruiken, zeker in dit laatste jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen.

De vergaderdata verplaatsen maakt een degelijke voorbereiding (en fractiewerking) niet makkelijk. De raadsleden hebben naast hun mandaat als raadslid ook een job, en maken een planning op om dossiers te kunnen voorbereiden, omdat de stukken maar één week voor de gemeenteraad in te kijken zijn. Door telkens te schuiven met de data is vooraf plannen geen optie meer. Sommige raadsleden met een vrij of zelfstandig beroep moeten daardoor ook regelmatig verstek geven op de raad.

heibel in de gemeenteraad: zowel meerderheid als oppositie verwijzen naar de nakende verkiezingen

De gemeenteraad van volgende week woensdag 28 maart wordt opnieuw geschrapt wegens “te weinig agendapunten”. Het valt ons op hoe weinig punten deze meerderheid zelf aanbrengt. Ze zijn precies al enkele maanden in lopende zaken… of ze houden alles ver weg van de raadsleden en regelen alles binnenskamers.

Filip Michiels, fractieleider Open Vld plus: “Op de laatste gemeenteraad heb ik uitdrukkelijk gevraagd een einde te maken aan deze slechte gewoontes, zodat we onze controlefunctie als raadsleden terdege kunnen uitvoeren.”

Barbara Redant, fractieleider Groen: “Deze week kregen we opnieuw bericht dat de gemeenteraad die voorzien was voor volgende week woensdag, wordt geschrapt en dat de gemeenteraad van april ook van datum wordt verschoven. Inspraak in het beleid wordt zo moeilijk uitvoerbaar.”

Het schrappen van de gemeenteraad van november 2017 zorgde er al voor dat de meerderheid én ILVA moesten ïmproviseren voor het vastleggen van de nieuwe afvaltarieven voor restafval, omdat de voorziene proefperiode daardoor vervroegd moest worden afgebroken. Het schrappen van de raad van volgende week maakt het de oppositie ook onmogelijk om antwoorden te krijgen op beleidsvragen.

Filip Michiels: “Vorige maand bleef één van mijn vragen onbeantwoord. De burgemeester verliet de raad vroegtijdig omdat hij het belangrijker vond een TV-interview te geven, dan vragen van de oppositie te beantwoorden. Een antwoord werd beloofd op de raad van 28 maart, maar ook dit blijft nu uit. Onze fractie heeft ook verschillende andere vragen en voorstellen om te agenderen, maar die mogelijkheid wordt ons opnieuw ontnomen. Als we dan een maand nadien nog meer punten agenderen, geeft men aan dat we het kort moeten houden.”

N-VA: drie agendapunten kunnen later behandeld worden

N-VA schepen Jan Martens ziet dat de oppositie haar rol speelt en uitgebreide rechten gebruikt.

“De reden van het niet organiseren van de gemeenteraad is eenvoudig: er werden maar vier punten aangevoerd, waaronder ook het goedkeuren van het verslag van de vorige zitting.” aldus Martens. “Dus eigenlijk maar drie agendapunten en die kunnen ook in april behandeld worden. Daarvoor een raadszitting bijeenroepen is niet echt verantwoord gezien de kostprijs en de organisatorische impact.”

De schepen bevestigt dat Oosterzele het wettelijk vereiste aantal zittingen zal organiseren.

Van Durme reageert op persoonlijke aanval

“Die avond donderdag 1 maart had de politie, brandweer en technische dienst mij gebeld –  terwijl ik op de gemeenteraad was rond 21u –  om te komen naar de sporthal waar de inwoners van de straten aanwezig waren die getroffen waren door de elektriciteitspanne door het verkeersongeval in de Molenstraat in Balegem (electriciteitscabine was totaal vernield)”, aldus Van Durme.

“Ik verliet de gemeenteraad — eerste schepen Christ nam over terwijl voorzitter Hilde ziek ook aanwezig was —, omdat mijn aanwezigheid nodig was op het terrein, bij de getroffen inwoners en voor de coördinatie van de diensten politie, brandweer, technische dienst, informatie, vele getroffen inwoners in 4 straten.” verdedigt de burgemeester zich.

Volgens Van Durme ligt de geplande gemeenteraad van 28 maart te dicht bij 1 maart waardoor er maar 4 punten klaar waren voor bespreking en goedkeuring. Daarom werden deze 3 punten en de vraag over de vervoerregio’s (die de burgemeester niet dringend acht) verschoven op voorstel van CBS en overleg met alle gemeentelijke diensten naar de gemeenteraad van april 2018.

“Het was de eerste keer dat ik de gemeenteraad heb moeten verlaten omwille van dringende bestuurlijke zaken waarvoor ik als burgemeester verantwoordelijk ben.” zegt Van Durme. “Ik heb de raad verlaten toen men begon aan de 4  bijkomende vragen van de oppositie waarvan er drie zonder mijn aanwezigheid werden beantwoord.”

“We  stellen een vroege verkiezingskoorts vast bij de oppositie maar deze meerderheid werkt verder hard door en vindt een goede voorbereiding van iedere gemeenteraad zeer belangrijk met 15 meerderheidsleden” besluit de burgemeester.

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.