Vragen bij fijn stof metingen Groen kandidaat

Groen Oosterzele meet sinds augustus fijn stof in Oosterzele en die metingen komen dicht bij de toegestane waarden, met pieken tijdens de spitsuren. Het wil daarmee haar argumenten o.a. rond de N42 kracht bijzetten. Hoewel het debat rond fijn stof waardevol is, moeten we ons vragen stellen bij officieuze metingen door een politieke partij, alsook de relevantie van de metingen en het debat op gemeentelijk niveau.

Dominiek Declercq uit Anker, 15e op de lijst van Groen Oosterzele, stuurde op de eerste schooldag een communiqué uit. Sinds augustus meet hij fijn stof waarden in Oosterzele met “dezelfde apparatuur gebruikt als bij de Milieudienst van de stad Gent”. Hij stelt tijdens de spits hoge waarden te meten, hoewel het gemiddelde over 24 uur net binnen de gestelde normen zou vallen.

Dominiek Declercq doet stof opwaaien met zijn communiqué over de luchtkwaliteit in Oosterzele

Declercq vreest dat met de ontdubbeling van de N42 en de carpoolparking aan Anker deze waarden nog zullen stijgen. “Over gans Europa zien we de tendens om vooral lokaal, met allerlei maatregelen nog meer fijn stof tegen te gaan, zie de positieve gevolgen in Gent. Het is de combinatie van grotere en soms ook kleine maar gevoelige maatregelen op lokaal niveau, die het verschil maken. Groen Oosterzele wil zich hiervoor engageren, niet alleen door metingen te verrichten maar ook samen met de inwoners en het gemeentebestuur concrete voorstellen uit te werken.”

Het communiqué is in zijn totaliteit overgenomen door Het Nieuwsblad (Ook in het landelijke Oosterzele wordt fijn stof gemeten) en is ook te lezen op de site van Groen Oosterzele (Fijnstof. WAT?). Daar staat ook een link waar de metingen van de kandidaat online kunnen gevolgd worden.

Invloed van industriegebieden in West-Europa

Op de site irceline.be kan je officiële fijn stof metingen per uur volgen voor het Belgisch grondgebied. Als je dat regelmatig raadpleegt besef je dat zelfs België te klein is om de fijn stof problematiek te vatten. Soms is het oosten van het land er beter aan toe, soms het westen. We zitten namelijk in het centrum van West-Europa, een zeer geïndustrialiseerd gebied en fijn stof houdt zich uiteraard niet aan landsgrenzen.

Op die kaarten van de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) zien we dat er op maandagochtend 3 september duidelijk meer fijn stof aanwezig was dan op vrijdagochtend 31 augustus, en dit enkel in het westen van het land. De hogere metingen van de Groen kandidaat op de eerste schooldag (in vergelijking met de vrijdag voordien) zijn dus niet alleen toe te schrijven aan het lokaal verkeer, maar ook aan internationale omstandigheden waar zelfs België geen vat op heeft.

Kaarten met fijn stof van de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL)
voor vrijdagochtend 31 augustus (boven) en maandagochtend 3 september (onder)

Airbezen wees op betere luchtkwaliteit in Oosterzele

In 2017 werd de luchtkwaliteit in Vlaanderen gemeten door plantjes, geplaatst via het wetenschappelijk onderbouwd project Airbezen. Daar werd de gemiddelde waarde in Oosterzele berekend op 42 µA, terwijl het gemiddelde in Oost-Vlaanderen 57 µA bedraagt. In Gent was dat 126 µA. Uit de analyses van Airbezen komt heel duidelijk naar voor dat er in de stedelijke gebieden beduidend meer ijzerhoudende fijnstofdeeltjes gevonden werden dan in de meer landelijke gebieden. “Niet onlogisch”, besluit prof. Roeland Samson (UAntwerpen) op de site airbezen.be. “In een stad kan het fijnstof moeilijker weg. Toch zijn er ook in steden plekken waar er minder fijnstof is. Dat bewijst dat lokale ingrepen op de verkeersafwikkeling een positief effect kunnen hebben.”

We kijken ook uit naar de resultaten van het project Curieuzeneuzen, waarvan de resultaten later deze maand verwacht worden.

Burgemeester Van Durme was niet opgezet met het artikel in Het Nieuwsblad: “Kritische journalistiek verdwijnt zoals kerken en cafés sluiten”. De CD&V/N-VA lijsttrekker vroeg zich af of het meettoestel wel geijkt was en wat de wetenschappelijke waarde is van de metingen. Hij wees er ook op dat de kandidaat twee wagens heeft in het gezin.

Update per 11 september:

Groen voorzitter Jeroen Logghe betreurt de manier waarop de burgemeester campagne voert. “Behalve dat de uitspraak over het aantal wagens van onze kandidaat niet relevant is met betrekking tot ons onderzoek, zijn deze tevens gelogen. Dominiek en zijn vrouw rijden met 1 wagen, overigens een hybride model. Verder kan ik bevestigen dat het toestel wel degelijk geijkt is en dat zowel het toestel als de resultaten vrij zijn voor inzage voor iedereen dat wenst” aldus de nieuwe voorzitter.

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.