Rioleringswerken Landskouter ten vroegste in 2020

Maandag 17 september 2018. Samen met Aquafin, Farys en studiebureau Arcadis organiseert de gemeente Oosterzele een info-avond in Landskouter over de grote rioleringswerken die Landskouter mag verwachten, ten vroegste in 2020. Dan wordt de riolering ontkoppeld: regenwater zal onmiddellijk naar de grachten en beken gaan; ons afvalwater daarentegen wordt opgepompt naar de waterzuivering aan het station van Moortsele. Inwoners konden input geven hoe de vernieuwde wegen er zullen uitzien.

De info-avond was oorspronkelijk gepland in het IJzeren Hekken, maar door de grote opkomst werden de inwoners ontvangen in de school. We telden een 100-tal aanwezigen.

Schepen van openbare werken Christ Meuleman start met de aankondiging van “fase 2 Aquafin collector Molenbeek Noord”. Een hele titel om de rioleringswerken in Landskouter te omschrijven. Die hebben als doel het regen- en afvalwater in Landskouter te splitsen. Fase 1 van dat project verwijst naar de rioleringswerken in Moortsele. Voor Meuleman wordt het zijn 5e Aquafinproject in Oosterzele.

Schepen van openbare werken Christ Meuleman licht het project toe aan de inwoners van Landskouter

Aquafin werd in 1990 opgericht om in Vlaanderen een infrastructuur voor waterzuivering uit te bouwen. Toen werd slechts 30% van het afvalwater gezuiverd. Intussen is dat percentage opgelopen tot 85%. Met Aquafin stroomt er terug helder water in onze beken en rivieren en zorgen we voor gezond oppervlaktewater voor de drinkwaterproductie.

De vier partners voor de rioleringswerken in Landskouter

Het studiebureau Arcadis heeft nog 2 jaar werk om het ontwerp definitief te maken en zaken zoals omgevingsvergunningen en grondwervingen te bekomen. De werken zullen dus ten vroegste in 2020 starten. Het regenwater van straten en daken zal zoveel mogelijk naar open grachten geleid worden. Het vuil water of zogenaamde ‘droog weer afvoer’ (DWA) wordt via de Lembergestraat afgeleid naar de kruising met de Uilhoek. Van daaruit zal het afvalwater opgepomt worden richting Moortsele met nog een extra pompinstallatie in de Kloosterstraat (Gravelos). Zo geraakt het naar de bestaande collector aan de Vijverstraat, wordt het gezuiverd en nadien geloosd in de Molenbeek.

Private afkoppeling

De splitsing van de riolering betekent wel dat de ook afvoer van elke woning op privé terrein zal moeten gesplitst worden. Iedereen zal een afkoppelingsdeskundige op bezoek krijgen die een studie zal maken over wat er moet gebeuren.

De studie zelf kost u niets en wordt betaald door Farys. De werken om de afvoer op uw terrein te splitsen kunnen uitgevoerd worden door de aannemer van Farys die de rioleringswerken in de straat op zich neemt. U kan ook kiezen het zelf te doen of een andere aannemer aanstellen. In dat geval wordt het werk nog gekeurd door de afkoppelingsdeskundige. De werken worden tot €500 gesubsidieerd door de gemeente.

Herstel wegenis

Na deze grote rioleringswerken moeten de wegen hersteld worden. Dit biedt mogelijkheden om een aantal verbeteringen aan te brengen. De aanwezigen werden opgesplitst in kleinere groepen om te bespreken en te noteren welke verbeteringen er per straat kunnen overwogen worden.

Inwoners overleggen met schepen Christ Meuleman over hoe onze wegen, fiets- en voetpaden er na de rioleringswerken zouden kunnen uitzien

Naarmate het ontwerp vordert zullen er nog bijeenkomsten georganiseerd worden om de bevolking in te lichten. Hebt u nu reeds vragen of wilt u input geven, dan kan dat via gemeentelijk ambtenaar Ronny Meerpoel (ronny.meerpoel@oosterzele.be) en/of via Nick De Roo van studiebureau Arcadis (nick.deroo@arcadis.com).

Share Button

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.