Gemeente plant verkoopt pastorijwoning

De gemeente Oosterzele is eigenaar van de pastorijwoning en had de verkoop ervan al een tijdje in de meerjarenplanning staan. Via een verkavelingsvergunning worden de woning en de tuin gesplitst. Wellicht volgt dit jaar nog een openbare verkoop.

Er waren gesprekken met Padre Renaat, burgemeester Van Durme en schepen van Financiën Martens. “Het is de bedoeling zo snel mogelijk de verkoop te organiseren, waarbij we de belangen van alle betrokkenen willen vrijwaren”, liet schepen Jan Martens vorig jaar weten. De woning zou dit jaar nog openbaar verkocht worden.
de pastorijwoning van Landskouter

de pastorijwoning van Landskouter

Verkavelingsvergunning om woning en tuin te scheiden

De aanvraag tot verkavelingsvergunning, die sinds 18 april tussen de pastorijwoning en de Franz Van De Veldetuin wordt aangekondigd, kadert in deze verkoop. Dat bevestigt ons burgemeester Van Durme: “De woning moet immers eerst gesplitst worden van de tuin vooraleer de verkoop kan doorgaan”.
De tuin was en blijft bouwgrond en zou met deze verkavelingsaanvraag in drie kavels gesplitst worden, waarvan één eigendom is van de kerkfabriek van Landskouter. De twee andere kavels zijn eigendom van de gemeente. Burgemeester Johan Van Durme en CD&V afdelingsvoorzitter Peter Willems hebben ons formeel bevestigd dat er binnen de huidige coalitie geen plannen zijn om de tuin/kavels te verkopen, ook niet voor de volgende zes jaar. De tuin blijft dus bestaan. Maar ze kunnen niet garanderen wat toekomstige coalities of politici zouden doen. Het feit dat de gemeente de bouwgronden op elk moment zou kunnen verkopen, maakt sommige burgers ongerust.
De Franz Van De Veldtuin werd 11 jaar geleden ingehuldigd. Het beeld van eskimopater Van De Velde werd toen verplaatst van naast het IJzeren Hekken tot in de pastorijtuin. Lees meer in onze landskouterse post van juni 2006.
Burgers die meer willen weten kunnen het verkavelingsplan inkijken op de gemeente en desgevallend een bezwaarschrift indienen. Het openbaar onderzoek loopt nog tot 18 mei.
Share Button

4 gedachten over “Gemeente plant verkoopt pastorijwoning

  1. Hello,
    Burgemeester Johan Van Durme en CD&V-afdelingsvoorzitter Peter Willems, gemeenteraadslid, hebben formeel bevestigd dat er binnen de huidige coalitie geen plannen zijn om de tuin/kavels te verkopen, ook niet voor de volgende zes jaar ???
    Betekent dat – als je ’t goed leest – dat in feite niet het volledige gemeentebestuur deze menig deelt ? Want ook de N-VA maakt toch deel uit van de huidige coalitie.
    Is er m;a.w. voor deze “persoonlijke”(?) belofte géén gemeenteraadsbesluit wenselijk ?
    Ik begrijp de politici en de dorpspolitiek echt niet (méér). Jij wel ?
    Met vriendelijke groet,
    Roger De Moor, Moortsele
    (één klein, bekommerd, bezorgd, vrij- en vrijdenkend persoontje van groot-Oosterzele, dat naar luid een burgemeester heeft voor alle Oosterzelenaren)

  2. Ik vraag me af welk nut het heeft om een verkaveling aan te vragen als men niet zinnens is om binnen de 6 jaar te verkopen. Verkavelingen die na 1995 zijn goedgekeurd vervallen, behoudens vergissing van mijnentwege, als binnen de 5 jaar 1/3 van de percelen niet zijn vervreemd (verkocht, verhuurd, geschonken…) en binnen de 10 jaar de helft van de percelen. Het perceel waarop de pastorie is gesitueerd zal vermoedelijk uit de verkaveling worden gesloten om verdere verbouwing toe te laten. Blijven dus over, 2 percelen waarvan binnen de 5 jaar minstens 1 moet vervreemd zijn om de geldigheidsduur te handhaven

    • Geachte heer De Moor,
      ‘Coalitie’ betekent het samengaan van twee of meer partijen in een bestuur. De burgemeester sprak dus voor de Oosterzeelse coalitie die bestaat uit CD&V en N-VA. De commotie is voor niets nodig. Aan het statuut van de gronden wijzigt niets ten opzichte van vroeger. Ook de N-VA is niet van plan de tuin te verkopen. Dat was ook nooit de bedoeling. Wat nu gebeurt is de goedkoopste manier om de pastorie van de tuin af te splitsen om die te verkopen, wat al jaren gepland is.
      Een nieuw Ruimtelijk Uitvoeringsplan opstarten behoort tot de mogelijkheden maar kost nogal wat geld en kan wettelijk niet voor één bepaalde belanghebbende. Dat betekent dat het RUP idealiter de hele dorpskern van Landskouter zou moeten omvatten. Ik lees dat ook andere partijen daar vragende partij voor zijn. De N-VA ook, en niet alleen voor Landskouter. De druk op onze gemeente wordt steeds groter en we moeten wettelijke planmatige maatregelen nemen om onze gemeente groen en landelijk te houden, waar blijkbaar iedereen vóór is. Het is niet het gemeentebestuur dat die druk steeds vergroot, maar de ontwikkelaars en de bouwheren die steeds hun gram gaan halen op hogere niveau’s waar men aan de landelijkheid van Oosterzele blijkbaar blijkbaar minder belang hecht.

  3. Beste mensen van Oosterzele,

    ik vind het ronduit belachelijk dat een “C”D&V / N-VA gemeentebestuur besluit om de pastorij van Landskouter te verkopen, dit om de megalomane projecten zoals de Cultuurtempel te kunnen afbetalen…

    Verder kan ik mij de reactie van de “C”D&V / N-VA gemeenteraadsleden levendig voorstellen mocht een dergelijke beslissing door de oppositie partijen waren voorgesteld…

    Het voorstel van Paul Cottenie vind ik lovenswaardig, maar waarom de Pastorij zo nodig moet verkocht worden gaat hoe dan ook mijn petje te boven !

    Met alle respect voor onze Padre Renaat !

    Raoul Van den Bossche

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.