Pastoriewoning wordt verkocht

Wat er al een tijdje zit aan te komen is donderdagavond 12 september op de gemeenteraad bezegeld: de pastoriewoning van Landskouter wordt verkocht, weliswaar zonder de pastorietuin die openbaar blijft. Een ultiem tegenvoorstel van oppositiepartij Open VLD plus om het gebouw in gemeentelijke handen te houden en er kinderopvang te organiseren werd weggestemd door de CD&V/N-VA meerderheid.

De saga rond de pastorie van Landskouter duurt al enkele jaren. Het gemeentebestuur is eigenaar van de pastoriewoning en van 2/3e van de pastorietuin. De verkoop van de woning stond al een tijdje ingeschreven in de meerjarenbegroting van de gemeente. In 2017 verraste het gemeentebestuur de inwoners van Landskouter door een verkavelingsvergunning aan te vragen om de pastoriewoning en de tuin te scheiden. Hoewel de tuin nu nog steeds dienst doet als openbaar park, werd het met die verkavelingsvergunning gesplitst in 3 bouwkavels waarvan er 2 eigendom zijn van de gemeente en 1 van de kerkfabriek.

Het tragische in deze zaak is dat de gemeente en de kerk er niet in geslaagd zijn om Padre Renaat, na 13 jaar actieve dienst in de Sint-Agatha parochie, de mogelijkheid te bieden op rust te gaan in onze gemeenschap. Hij verhuist wellicht naar zijn geboortedorp Sint-Amandsberg bij Gent.

Tegenvoorstel Open VLD plus haalt het niet

Open VLD plus kwam bij monde van Marina Bovyn en fractieleider Filip Michiels met een laat tegenvoorstel om de woning niet te verkopen en er kinderopvang te organiseren. De partij argumenteert dat het gebouw gemeentelijk erfgoed is waar kardinaal Joos nog gewoond heeft en dat het voor de begroting maar om een éénmalige meevaller gaat. Men verwijst ook naar Scheldewindeke waar sommigen nu al spijt hebben van de verkoop en afbraak van de pastoriewoning aldaar.

De voornaamste reden van het liberaal voorstel is echter het tekort aan kinderopvang. Filip Michiels berekende dat het aantal opvangplaatsen voor baby’s en peuters in Oosterzele nog steeds een pak lager ligt dan de omliggende gemeenten. Marina Bovyn, bestuurslid Open Vld plus uit Landskouter: “We pleiten daarom met Open Vld plus al enige tijd voor de uitbouw van extra ondersteuning voor onthaalouders, crèches en opvangplaatsen. Infrastructuur vinden die geschikt is om kinderopvang te organiseren is immers niet evident.”

Marina Bovyn en Filip Michiels bij de pastoriewoning: hun Open VLD plus voorstel om de pastoriewoning in gemeentelijke handen te houden haalde het niet

Het idee was om de pastoriewoning in gemeentelijke handen te houden en het ter beschikking te stellen voor kinderopvang.

Het mocht evenwel niet baten. De CD&V/N-VA meerderheid besliste om de woning te verkopen. Burgemeester Van Durme verduidelijkte dat de pastorietuin niet bij de verkoop betrokken is en openbaar park blijft.

Veruidelijkingen Elsy De Wilde

(hieronder update 18 september)

Schepen Elsy De Wilde verduidelijkt dat ze samen met de burgemeester in contact staat met Padre Renaat. Van zodra hij zijn nieuwe thuis kent en de timing zal er hierover samen gecommuniceerd worden.

Het CD&V boegbeeld uit Landskouter stelt ook dat de pastoriewoning geen ideaal pand is voor een kindercrèche gezien de trappen in het huis. De verkoop werd ook goedgekeurd door de Groen gemeenteraadsleden.

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.