De warmste dag ooit: 42,8°C in Landskouter

U herinnert zich donderdag 25 juli wellicht nog. In de loop van die week bleven de temperaturen maar stijgen en stijgen. De tweede hittegolf in Vlaanderen was in de maak, er zou er nog een volgen in augustus. Maandag 22 juli werd de grens van van 30°C overschreden. Woensdag hadden we reeds 37°C bereikt. Hoe de temperatuur die bewuste donderdag evolueerde in Landskouter kunnen we volgen dankzij het semi-professioneel weerstation van Eddy Peeters naast de kerk.

het weerstation van Eddy Peeters in zijn achtertuin – weerelementen worden er gemeten op 2,5 meter boven het maaiveld. Dank aan Eddy voor het delen van zijn gegevens!

Iets na middernacht was het nog 22,5°C. Die nacht zou de temperatuur niet onder de 20°C grens komen. Om 9u ’s ochtends was het al 27°C en om kwart over tien werd de 30°C grens doorbroken.

Uiteindelijk bleek de maximumtemperatuur niet 41°C te bedragen maar wel 42,8°C – gemeten in Landskouter

Om half drie ’s namiddags viel dan de magische 40°C grens. De vochtigheidsgraad bedroeg toen 33%. Pas rond 19u zouden we terug onder de 40°C duiken. Op dat moment was de vochtigheidsgraad teruggevallen tot nauwelijks 11%. De zo’n aan 40°C heeft dus een verschroeiend effect op de natuur.

De uiteindelijke maximumtemperatuur werd gemeten tussen kwart na 5 en kwart na 6 ’s avonds en klokte af om een verbazingwekkende 42,8°C. Er liepen weinig mensen buiten maar zij die het toch even moesten doen kunnen getuigen dat het echt lastig was en niet zonder gevaar. Landskouter ontsnapt dus niet aan de opwarming van de aarde!

Ook de nacht die er op volgt wordt de warmste ooit. In Landskouter daalt de temperatuur nauwelijks onder 23°C.

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.