Interview Orville Cottenie

Orville Cottenie, zoon van voormalig CD&V schepen Paul Cottenie, werd op 14 oktober als énige N-VA’er verkozen. Omdat in het CD&V/N-VA kartelakkoord rekening gehouden werd met 3 N-VA verkozenen zal hij een zeer prominente rol spelen in het schepencollege van Van Durme IV.

Orville, hoe ben je in de politiek belandt?
Met mijn actieve vader zat politiek er bij ons al vroeg in. Mijn vader is wel CD&V’er, maar een pak liberaler dan de doorsnee christendemocraat. Ik heb al jaren een N-VA lidkaart en denk liberaal door mijn ondernemerschap. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen werd ik benaderd door de N-VA, maar de mede-vennoten van de Belfius kantorencluster waar ik toen deel van uitmaakte vonden het beter dat niemand in de politiek zou stappen. Vier jaar geleden ben ik zelfstandig uitbater van een Argenta kantoor in Herzele geworden. Ik heb me toen terug aangeboden bij de N-VA. Mijn vrouw (Iris De Munter) is ex-schoonzus van de burgemeester en de zus van N-VA voorzitter Jo De Munter.

Orville Cottentie, N-VA schepen van Oosterzele

Je hebt een eigen, aparte campagne achter de rug.
Dat klopt. Als partij hebben we besloten om geen affiches met individuele foto’s in het straatbeeld te plaatsen. Enkel op de auto of in de eigen tuin. Daarnaast was iedereen vrij. Ik heb zo’n 3.500 huisbezoeken afgewerkt tussen juni en de verkiezingen in oktober, veelal samen met mede N-VA kandidaat Veerle Van de Putte. Die bezoeken waren leerzaam; ik heb er veel notities van bijgehouden.

Hoe voelt het om als énige N-VA’er verkozen te zijn, terwijl de partij toch dacht minstens één extra zetel te halen? (N-VA had twee zetels in de vorige legislatuur)
De verkiezingsuitslag heeft vele weken in de kleren gehangen. We hoopten minstens op het behoud van het aantal zetels (2) en schepenen (2), en zelfs op één zetel/schepenambt meer. De partij heeft een analyse gemaakt van de nederlaag. We hebben te weinig campagne gevoerd, waren te weinig zichtbaar. We wilden Groen volgen in onze campagne: niet te veel verspillen, duurzaam zijn. Bij de huisbezoeken heb ik veel mensen ontmoet die actief willen meewerken. Veel jongeren die willen toetreden tot het bestuur. Dit is een kans om onze ploeg te verjongen en klaar te maken voor de volgende verkiezingen.

Welke bevoegdheden heeft u binnengehaald als schepen?
Lokale economie. Ik ben actief binnen de zelfstandigenvereniging Unizo. Mijn huiswerk is gemaakt, mijn voorbereiding is klaar. Er zijn al concrete plannen, deels gebaseerd op marktonderzoek van Unizo over het koopgedrag van Oosterzelenaren. We willen de lokale ondernemers hierbij betrekken. Ik wordt ook verantwoordelijk voor Jumelages: in 1992 heb ik een jaar gewoond en gewerkt in Oberkirch. Ik had expeditie gestudeerd en een grote transporteur heeft daar zijn basis. Mijn vader werkte toen aan de verbroedering met Oberkirch; Johan Van Hecke was toen nog burgemeester. Verder wordt ik ook verantwoordelijk voor toerisme, erfgoed en dierenwelzijn. Dat laatste is een nieuwe bevoegdheid, iets wat N-VA nationaal nauw aan het hart ligt.

Hoe verliep de verdeling van die schepenambten eigenlijk?
Na de verkiezingen hebben we samengezeten. Er werd onderhandeld met de andere schepenen en sommige dingen lagen gevoelig. Iedereen had verwacht dat ik de bevoegdheid Financiën zou vragen. Professioneel kan dat niet. Het directiecomité van Argenta moest toestemming geven voor mijn schepenambt en Financiën is geen optie.

Bent u verder nog actief in het verenigingsleven?
Op dit moment niet. Ik speel wel muziek in de coverband Das Rock. We spelen Studio Brussel muziek. Ik loop ook marathons en train 3 keer per week. Een druk leven dus, maar met mijn vrouw Iris als ideale partner op kantoor lukt dat.

Orville als bassist bij Das Rock (foto Jean-Pierre Fack)

U stapt als nieuw politicus in een oud kartel (CD&V/N-VA). Gaat u voldoende kritisch kunnen zijn?
Er is een goed bestuursakkoord uitgewerkt. Het kartelakkoord werd grotendeels door de N-VA geschreven. We hebben tot nu toe zeer goed samengewerkt en houden elkaars woord.

In de nieuwsbrieven die u uitstuurde tijdens de campagne verwijst u meermaals naar het raadplegen van het publiek
Ik ben zo ingesteld, wil de mensen raadplegen. Ook in mijn job en gezin werk ik zo. In de mate van het mogelijke zo veel mogelijk mensen betrekken, ook van andere politieke strekkingen.

Hoe ziet u de stroeve relatie tussen meerderheid en minderheid in Oosterzele verder evolueren?
Ik heb een andere ingesteldheid, wil de oppositiepartijen betrekken. Na de verkiezingen heb ik gesprekken gehad met Groen en Open VLD plus. Het is belangrijk om te weten met wie je gaat samenwerken in de toekomst en wil dit zo houden de komende 6 jaar. Je bereikt meer met een inhoudelijk debat dan op de man te spelen.

Tijdens de verkiezingen sprak iedereen over de landelijkheid van Oosterzele, maar op het terrein is daar nog weinig van te zien
In het verleden heb ik mij geërgerd aan het goedkeuren van grote gebouwen in de dorpskern, bijvoorbeeld in Scheldewindeke. In deze legislatuur moeten we rekening houden met een nieuwe manier van leven en rekening houden met de verzuchtingen van onze inwoners. Laten we grote gebouwen vermijden en beroep doen op experten om ons hierbij te helpen in het vergunningsproces. De emmer is vol.

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.