Interview Elsy De Wilde, 6e plaats op kartellijst CD&V / N-VA

Elsy De Wilde heeft een mooie zesde plaats bekomen op de CD&V / N-VA kartellijst, na vier huidige CD&V leden van het schepencollege Van Durme, Meuleman, Verdonck en De Turck en Filip Vermeiren uit Scheldewindeke. Zo is meteen ook elke deelgemeente van groot Oosterzele vertegenwoordigd in de top 6.

De kandidate uit Landskouter werd ook benaderd door andere partijen, maar koos voor CD&V. Er zit trouwens een christendemocratische traditie in de familie De Wilde. Elsy maakt deel uit van een groep CD&V nieuwelingen die een centrale plaats innemen op de lijst en van onderuit geduwd worden door meer ervaren kandidaten. Zoals u weet presenteren de N-VA kandidaten zich in blok onderaan de lijst.

Elsy De Wilde staat op de zesde plaats, lijst CD&V / N-VA, voor de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober 2018 (foto via Elsy)

In het najaar van vorig jaar trad Elsy op de voorgrond toen haar buren na een woningbrand op straat stonden. In een mum van tijd had ze een benefiet op poten gezet met inzamelingen van klederen en allerhande spullen. Op 1 december volgde een geslaagde benefietavond.

Elsy zet zich graag in voor mensen die het nodig hebben. Ze houdt van uitdagingen die op het eerste zicht onmogelijk lijken en is gewoon van lange dagen te werken. Uit haar plaats op de lijst, vlak na de huidige CD&V schepenen, blijkt ook haar ambtie. “Ik ben nu al zaken aan het bekijken zoals het gemeentedecreet en de verkiezingswet” zegt Elsy. “Samen met de schepenen wil ik me inwerken in dossiers zoals de N42 en ruimtelijke ordening. Ik zit het werk volledig zitten, het boeit mij al lang en ik volg het op de voet.”

Communicatie

Elsy kan nog veel leren en luistert ook graag naar de mensen. “Misschien moeten we ’s een poll organiseren, de mensen bevragen, over thema’s zoals een eventuele gemeentefusie of de toekomst van onze kerken”. Ze wil ook duidelijk communiceren, via een eigen webpagina of facebook bijvoorbeeld waar de drempel zeker voor jongeren een stuk lager is. “Mensen mogen mij altijd bellen; ik sta ook open voor kritiek. Mijn enig minpunt is misschien dat mijn hart op de tong ligt”, aldus Elsy.

Over de geplande verkoop van de pastorijwoning en de verkaveling van de pastorietuin geeft Elsy toe dat er soms te snel beslist wordt. “In zo’n gevoelige dossiers is het beter wat tijd te nemen, te luisteren en goed te communiceren. Het zou jammer zijn voor Landskouter om de Padre te verliezen”.

Onlangs zagen we haar ook als voortrekker voor het op te richten BIN (Buurt Informatie Netwerk) Landskouter-Gijzenzele. Dat zijn de enige twee deelgemeenten die nog geen BIN kennen. Directeur operaties van de politiezone Rhode & Schelde Eric Vandeputte had haar gevraagd om dit BIN mee te organiseren. “Veiligheid is belangrijk voor mij, zeker na de inbraakgolf vorig jaar. Voetpaden en fietspaden vind ik ook belangrijk, alsook de veiligheid van schoolgaande kinderen. Er is nood aan speelstraten. En ik wil mij ook inzetten voor het behoud van de landelijkheid van Oosterzele” stelt Elsy.

Samenwerking met oppositie

Hoe ziet Elsy de nu soms stroeve samenwerking met de oppositie evolueren? “Open VLD plus komt vaak met goede ideeën, bvb. over jeugdwerking. Ik zie mogelijkheden om met een jonge generatie samen te werken. Maar de oppositie moet ook de realisaties van de meerderheid erkennen, zoals bvb. het Huis van het Kind. Groene thema’s worden belangrijk, maar moeten realistisch en uitvoerbaar blijven”, knipoogt ze ook naar de kleinere oppositiepartij Groen Oosterzele.

Ze zit met de andere jong-CD&V’ers op dezelfde golflengte. Die vormen op de lijst een middenblok tussen de lijsttrekkers en -duwers. Ze gaan al ’s samen op stap. Elsy amuseert zich graag en wil dat de mensen haar zien zoals ze is. Ze wil even aanspreekbaar blijven als tevoren, maar er dan nog meer gevolg aan kunnen geven. Ze wil een stem zijn voor Landskouter. “Als kleinste gemeente is dat nodig; kleinere gemeenten mogen meer aandacht krijgen”, besluit Elsy.

 

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.