Werken aan de Sint-Agathakerk

Het pad rond onze Sint-Agathakerk werd vernieuwd. Het was in slechte staat en er was een risico op vochtinfiltratie voor de kerk zelf. Een aannemer heeft een folie aangebracht en het pad vernieuwd met kleinere klinkers.

Pad langs de kerk wordt vernieuwd

Pad langs de kerk wordt vernieuwd

De Sint-Agathakerk in Landskouter is geklasseerd, net zoals de site (begraafplaats en onmiddellijke omgeving). Zo komt Monumentenwacht jaarlijks kijken en advies geven over nodige werken. De kerk zelf is in goede staat en goed onderhouden. Dit wordt beheerd door de Kerkraad van Sint-Agatha, waarvan Wim De Vis voorzitter is. De vernieuwing van het pad rond de kerk stond al langer op het programma maar werd pas onlangs goedgekeurd door het schepencollege. Het is namelijk de gemeente die de kerkfabriek financiert. Naast de folie en het pad rondom de kerk worden ook de aansluitingen van de regenpijpen vernieuwd en het pad tussen pastorij en kerk verbonden.

Op dit moment wordt ook de inkom van de kerk geschilderd door Fernand De Moor (zoon van Marcel uit de Bakkerstraat). Hij zal ook de kerkdeuren opnieuw schilderen en moet het plaasterwerk boven de deur vernieuwen. In het meerjarenplan van de kerkfabriek staat ook nog het herschilderen van de kerk binnenin gepland (witte muren) en voorzitter De Vis zou ook graag de verlichting in de kerk vernieuwen. De huidige spots geven nogal schel licht en zouden vervangen kunnen worden door zachtere ledverlichting, die qua verbruik en brandveiligheid beter scoren.

Fernand De Moor herstelt het pleisterwerk boven de deuren van de kerk

Fernand De Moor herstelt het pleisterwerk boven de deuren van de kerk

Consolidatie en besparingen

Maar er zijn verschillende uitdagingen waar parochies en kerkbesturen mee geconfronteerd worden. Omdat kerkbesturen vanuit de gemeente gefinancierd worden, zijn hun budgetten ook onderhevig aan besparingen. En tegen 2017/2018 komt er een nieuw dekanaal plan dat het aantal dekenijen zal verminderen. Parochies zullen moeten fuseren. Er zijn te veel kerken en te weinig pastoors om overal missen te organiseren.

Padre Renaat heeft op deze trend geanticipeerd en bouwde binnen het dekenaat Oosterzele de geloofsgemeenschap “Klein Land van Rode” uit. Daaronder vallen de zes parochies die hij nu op zich neemt: Landskouter, Gijzenzele, Moortsele, Lemberge, Munte en Bottelare. In plaats van overal erediensten te organiseren, concentreert hij de wekelijkse mis in Bottelare op zaterdag (18u) en Landskouter op zondag (10u). Ook de speciale vieringen zouden op termijn doorgaan in Landskouter.

Wat gebeurt er dan met de andere kerken? Vlaams minister president Bourgeois heeft een plan voor de herbestemming van de kerken. Het probleem is dat vele kerken beschermd zijn als monument, wat de mogelijkheden tot herbestemming beperken.

Share Button

Eén gedachte over “Werken aan de Sint-Agathakerk

  1. Ulrik bedankt voor je artikel, bij deze ben je uitgenodigd voor zondag 15.11.2015. Renaat zal dan 10 jaar pastoor zijn te Landskouter. Voor de mis van 10 uur zal ik een klein woordje van dank zeggen en een geschenkje overhandigen. Er komt ook een koor uit Massemen om de mis op te luisteren. Na de mis bieden we de aanwezigen een drankje aan. Mocht je komen laat het mij weten dan vermeld ik ook de aanwezigheid van de “lokale pers”.
    Vr gr Wim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.