Gemeentelijk overleg “Recreatief en a(ttra)ctief via de trage weg”

“Recreatief en a(ttra)ctief via de trage weg”; onder die noemer zal de Gemeente Oosterzele verder werken aan zijn herstel- en ontwikkelingsplan voor trage wegen.

Omdat het bestuur in de toekomst nog tal van acties rond trage wegen wil ondernemen en zich wil onderscheiden van al bestaande werkgroepen zoals bv. vzw Trage Wegen, koos het bestuur ervoor om onder de naam Recreatief en a(ttra)ctief via de Trage Weg verder te werken. Schepen voor Mobiliteit & Verkeer Christ Meuleman zal dit overleg in goede banen leiden.

Christ Meuleman bij de voorstelling van de evaluatiekaart in het Erfgoedhuis

Christ Meuleman bij de voorstelling van de evaluatiekaart in het Erfgoedhuis

Het gemeentebestuur zet al jaren in op een veilige mobiliteit voor iedereen in de gemeente. Trage wegen kunnen daar zeker en vast hun steentje toe bijdragen. Daarom ook dat het gemeentebestuur i.s.m. de Provincie en Trage Wegen vzw onlangs alle trage wegen in het noorden van de gemeente nl. Gijzenzele, Landskouter en Moortsele (projectgebied 1) in kaart bracht.

Vrijwilligers verkenden de afgelopen maanden de wegen op het terrein. Het resultaat van dat werk werd een kaart met een bijhorende vragenbundel. Tijdens een infovergadering in oktober 2013 legde het bestuur die vragenlijst voor aan de lokale bevolking, verenigingen, jongeren, landbouwers, … om mee te helpen denken over de toekomst van het netwerk aan trage wegen.

Het bestuur ontving een dertigtal ingevulde evaluatiebundels waaronder bundels ingevuld door individuen, maar ook bundels afgeleverd door belangengroepen. Algemeen kan gesteld worden dat de ontvangen opmerkingen in dezelfde lijn lagen. De opmerkingen werden verwerkt en geëvalueerd binnen het gemeentelijk overleg Recreatief en a(ttra)ctief via de trage weg wat uiteindelijk resulteerde in een wenselijkheidskaart en adviesnota.

En nu?

Op basis van de wenselijkheidskaart en adviesnota zal de Gemeente keuzes maken om voor projectgebied 1 een ‘Trage Wegen Netwerkkaart’ te realiseren. Om dat te kunnen uitvoeren, moeten eerst een aantal prioriteiten gesteld worden. Die prioriteiten gaan over het verleggen, aanleggen, herstellen van tracés, onderhouden, verfraaien, … van de wegen.

Het gemeentelijk overleg Recreatief en a(ttra)ctief via de Trage Weg zal ook starten met de inventarisatie van het tweede projectgebied, namelijk het oppervlaktedeel van de gemeente gelegen ten Oosten van de N42.

Trage wegen?

Trage wegen zijn paden en wegels voor traag, niet-gemotoriseerd verkeer (bv. kerkwegels, jaagpaden of doorsteekjes). Veel van deze trage verbindingen zijn met de jaren verdwenen of in onbruik geraakt. Vanuit de bevolking groeit de vraag om trage wegen – waar mogelijk – opnieuw toegankelijk te maken. Zo kunnen kinderen en volwassenen veiliger naar school of het werk fietsen, wordt een wandelingetje met de hond of een zoektocht van de jeugdbeweging heel wat fijner.

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.