Vernieuwing Lange Munte Scheldewindeke

De oncomfortabele situatie op de N415 tussen Gavere en Scheldewindeke behoort binnenkort tot het verleden. Dit vernam Vlaams volksvertegenwoordiger Cindy Franssen (CD&V) van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, Hilde Crevits.

De Lange Munte is een onderdeel van een oude landelijke verbindingsweg tussen Dendermonde en Oudenaarde. Deze weg werd van Scheldewindeke tot Meilegem aangelegd bovenop een langgerekte kouterrug. Het tracé was al aangeduid op de Ferrariskaart uit de jaren 1770. De weg werd voor de Tweede Wereldoorlog met kasseien in boogverband bestraat. De Lange Munte, en in het verlengde de Staatsbaan, werd in 1996 als monument beschermd.

Ondanks dat de Lange Munte (N415) tussen Gavere en Scheldewindeke als beschermd wegvak in kasseiverharding wel een charmant karakter heeft, dringt zich een structureel onderhoud op.

De kasseibaan Lange Munte in Scheldewindeke, hier bij de finale van de Omloop, wordt aangepakt

De kasseibaan Lange Munte in Scheldewindeke, hier bij de finale van de Omloop, wordt aangepakt

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, Hilde Crevits (CD&V) voorziet hiervoor ruim 800.000 euro. De werken zullen starten in de eerste helft van 2013 en zullen beëindigd worden in het najaar. Hierbij zal men de nodige zorg besteden aan het optimaal verzekeren van het beschermd karakter van de kasseiweg.

Cindy Franssen: “Ik ben alvast heel tevreden dat minister Crevits de nood van deze onderhoudswerken erkent en de nodige middelen voorziet om dit beschermd wegvak terug in ere te herstellen, en vooral terug verkeersveilig te maken.”

Christ Meuleman: “Aanvullend op de vernieuwing van de kasseiverharding ben ik als schepen van openbare werken samen met het college van burgemeester en schepenen van mening dat een vrijliggend fietspad achter de bomenrij tussen Scheldewindeke en Gavere een goede zaak zou zijn. Er werd dan ook opdracht gegeven aan de gemeentelijke administratie om een studiebureau aan te stellen voor de opmaak van een ontwerp voor dit vrijliggende fietspad.” Ook burgemeester Van Durme is ontzettend opgezet met de evolutie in dit dossier.

Share Button

Eén gedachte over “Vernieuwing Lange Munte Scheldewindeke

 1. Beste,
  Als fervente Gaverse fietser rijd ik nu en dan op de Staatsbaan van Dikkevenne richting Scheldewindeke.
  Na de vernieuwing een 10jaar terug was die terug goed berijdbaar doch het grootste deel ligt er terug erbarmelijk bij : losliggende kasseistenen, putten …
  Hopelijk gebeuren geen ongevallen bij groepsritten daar je gedurig de baan aandachtig dient te bekijken …
  Reden : geen stabiele ondergrond ???
  Vandaar m’n schrijven : graag doorgeven aan de bevoegde instanties a.u.b.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.