Oppositie wil gemeenteraadszittingen dichter bij burger – ook in Landskouter?

De verenigde Oosterzeelse oppositie lanceert voorstellen om de gemeenteraadszittingen meer openbaar te maken. Volgens SVVO en Groen moeten raadszittingen te volgen zijn voor alle inwoners. Een idee is om raadszittingen te organiseren in de gemeenschapscentra van de gemeente, onder andere het IJzeren Hekken in Landskouter.

De raadzaal van het Oosterzeels gemeentehuis, is o.m. wegens de ligging op de eerste verdieping, moeilijk toegankelijk voor minder mobiele personen. SVVO en Groen zijn er van overtuigd dat de hele gemeenteraad nastreeft om zo veel mogelijk inwoners bij het Oosterzeels beleid te betrekken. Daarom willen de 2 oppositiefracties dat de raadzittingen door in principe alle inwoners gevolgd kunnen worden. De 2 partijen doen daarom gezamenlijk een aantal voorstellen om dit te realiseren, zodat open bestuur geen dode letter wordt.

binnenkort gemeenteraadszittingen in het IJzeren Hekken?

gemeenteraadszittingen in het IJzeren Hekken – wellicht blijft het bij een voorstel van de oppositie

“Omwille van de moeilijk toegankelijke raadszaal, willen we uitkijken naar één of meerdere nieuwe locaties die wel toegankelijk zijn, ook voor personen met een beperking,” geeft SVVO-raadslid Filip Michiels aan. “Bovendien willen we ook onderzoeken of de raadszittingen telkens afwisselend in een andere deelgemeente kunnen worden georganiseerd, zoals dit momenteel – op intergemeentelijk vlak – ook reeds gebeurt bij de politieraadszittingen. De gemeente heeft met o.a. recente gemeenschapscentra als “GC De Kluize” op de grens tussen Scheldewindeke en Oosterzele, “GC Ijzeren Hekken” in Landskouter en “GC De Ganck” in Moortsele al verschillende locaties die wél vlot toegankelijk zijn. En die moeten in overweging worden genomen,” aldus de SVVO’er.

Barbara Redant van Groen geeft ook aan dat er nog andere problemen zijn in de huidige raadzaal: “De debatten in de gemeenteraad zijn moeilijk te volgen, o.a. wegens de niet optimale opstelling van de raadstafel. Verschillende raadsleden die met elkaar in debat gaan, kunnen elkaar niet altijd zien én horen. Maar ook voor het publiek zijn de debatten niet te volgen, omdat de oppositie met de rug naar het publiek zit, waardoor in een discussie enkel het standpunt van het schepencollege verstaanbaar is. De onverstaanbare debatten houden dan ook meestal het publiek weg, zo horen wij,” aldus Redant.

SVVO en Groen doen op de gemeenteraad van 13 maart nu het voorstel om een gemengde werkgroep op te richten met ambtenaren en politici om een proefproject op poten te zetten in de zoektocht naar de ideale locatie(s) voor gemeenteraadzittingen. Na afloop van die proefperiode (waarbij de verschillende locaties worden uitgetest, de raadstafel in U-vorm wordt opgesteld en de raadszitting eventueel worden versterkt (microfoons) kan dan worden beslist welke de beste opties zijn. “In het geval wordt beslist om definitief te werken met microfoons, kan het ook worden beslist om de raadszittingen op te nemen of zelfs live uit te zenden via de gemeentelijke website. Dit zou pas een teken zijn van open democratie,” besluiten Michiels en Redant.

“Rondreizend circus”

Intussen werd het voorstel door de meerderheid afgewezen tijdens de gemeenteraad van 13 maart. In een persbericht dat Jan Martens (N-VA) uitstuurde namens de meerderheid wordt er verwezen naar de vele infokanalen die de burgers nu reeds hebben, zoals de infokrant, digitale nieuwsbrief, website, …

Burgemeester Johan Van Durme: “Onze gemeentelijke hoorzittingen en de verwelkoming van de nieuwe inwoners worden ook in andere buurgemeenten overgenomen. Dit aanbod biedt échte inspraak en participatie aan de inwoners. Alle raadsleden van onze gemeente kunnen daar aan deelnemen. Onze gemeenteraadszaal is bereikbaar voor onze inwoners en de lift wordt gebruikt tot voldoening door mensen met een handicap op allerlei plechtigheden in de raadzaal”, aldus de burgemeester.

Jan Martens: “Het voorstel van de oppositie dat van de gemeenteraad een soort rondreizend circus wil maken kost ook heel wat energie en extra geld. Dergelijke meerkosten zonder aantoonbare meerwaarde kunnen we in deze besparingstijden missen als kiespijn.”

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.