Politieke reacties op de verkiezingsuitslagen

Onze burgervader Johan Van Durme kreeg van de kiezers een duidelijk en versterkt mandaat om nog 6 jaar verder te doen. “Ik ben blij. Niet euforisch maar toch heel blij dat er enkelen op hun plaats gezet zijn.” Van Durme verwijst naar de negativiteit bij de oppositie en stelt dat deze zich in de toekomst toch zal moeten herpakken. “Ik droomde van 3.001 stemmen. Het zijn er 3.073 geworden”, aldus de burgemeester op de avond van de verkiezingsoverwinning. Van Durme kijkt alvast uit naar de volgende 6 jaar. Hij erkent dat er een moeilijke periode voor de boeg ligt, nu er zo veel geïnvesteerd is. Seniorenbeleid wordt volgens hem een van de voornaamste peilers van het beleid in 2012-2018. 

CD&V en N-VA verzamelden in de Parochiale Kring in Oosterzele, naast het gemeentehuis. Tot bij het toevoegen van de voorkeurstemmen van telbureau 4, dat vertraging had wegens een hertelling, was het spannend om te zien wie van de kandidaten verkozen zou worden. Doordat de lijst zowel CD&V als N-VA kandidaten telt ligt het stemmenaantal, vereist om verkozen te worden, zeer hoog op 540. Koen Beeckman haalt met 523 stemmen net niet voldoende en valt dus uit de boot. Ter vergelijking: Michiel Van Der Heyden haalt een raadszetel voor Groen met 258 voorkeurstemmen. Dat Koen Beeckman niet verkozen geraakt vindt Van Durme spijtig. “Landskouter is een kleine gemeente en we hadden een zeer sterkte lijst”, was zijn eerste verklaring.

De boegbeelden van het winnend kartel op de verkiezingsavond: CD&V lijsttrekker en burgemeester Johan Van Durme en N-VA voorzitter en lijstduwer Jan Martens

Bij de overwinningstoespraak van CD&V voorzitter Etienne De Winne haalde deze een briefje boven met een pronostiek die Johan Van Durme eerder gemaakt had. Die dacht dat het kartel 12 zetels zou halen, de SVVO 9 en Groen 2. Jan Martens was zeer opgetogen met de twee zetels voor de N-VA.

Bedrukte sfeer bij SVVO

Het liberale en socialistische kartel was samengekomen in De Watermolen te Balegem. De Landskouterse kandidaten Erna Roegiers-Tondeleir en Ann Neyrinck-De Brouwer waren zeer ontgoocheld. Erna kon het niet geloven dat ze zo weinig stemmen haalde in telbureau 1, waar de brieven uit stembureau 10 van Landskouter waren ondergebracht, samen met Moortsele en een deel van Oosterzele. Ann had dan weer een goed gevoel overgehouden aan haar huisbezoeken in Landskouter tijdens de laatste week, maar zag dit niet omgezet in stemmen.

de samenkomst van SVVO in De Watermolen te Balegem

Filip Michiels zegt dat hij verder zal strijden. “De nummers een en twee van de CD&V [Van Durme en Meuleman, nvdr] zijn veroordeeld voor sluikstorten in 2011, maar toch worden ze door de kiezer beloond. Het cliëntelisme van de meerderheid heeft gewerkt”, waren enkele van zijn bemerkingen. Een officiële verklaring over de nederlaag en eventuele gevolgen was op maandagavond nog niet binnen.

Groen blij om tweede zetel, niet om verzwakte oppositie

Ook in Balegem maar wat verderop in de Parochiale Kring, waren Groen kandidaten en sympathisanten samengekomen. Barbara Redant is blij met de tweede zetel. Groen haalt ook meer stemmen dan in 2000 en Redant verbetert de persoonlijke score van Monique Perreman uit 2006. Nu hoeft Barbara de gemeenteraad niet meer in haar eentje te volgen. Michiel Van Der Heyden wordt eveneens gemeenteraadslid. Zijn specialiteit is leefmilieu. Op de verkiezingsavond werd Michiel nog lang opgehouden in telbureau 4 die moest herteld worden.

Groen lijsttrekker Barbara Redant met de Landskouterse kandidate en lijstduwer voor de provincie Roswitha Gerbosch

Er was evenwel ook ontgoocheling over de nog sterkere absolute meerderheid voor het CD&V/N-VA kartel en wat dat zou betekenen voor de democratische werking in Oosterzele. Roswitha Gerbosch uit Landskouter deed het heel goed. Zij haalde 175 stemmen en is zo de derde bij Groen. Roswitha was ook lijstduwer voor de provincieraad en daar deed ze het nog beter. Met 1.064 stemmen haalde ze meer dan dubbel van wat ze gehoopt had.

Share Button

4 gedachten over “Politieke reacties op de verkiezingsuitslagen

  1. Als je 202 stemmen verliest tegenover 6j geleden is het niet abnormaal dat je minder stemmen behaald. Anderzijds zijn er meerdere mensen die voor ons stemden in 2006 vertrokken uit Landskouter (Oosterzele), ook dat kost voor mezelf een goeie 10 tal stemmen. (niet dat het zoveel zou uitgemaakt hebben).
    Maar als je bij een partij zit die nog steeds veel stemmen behaalde (svvo) of die zelfs nog meer stemmen dan vorige keer behaalde (cd&v/nv-a) en je hebt voor jezelf minder stemmen behaald………ik denk dan dat zoiets veel veel harder aankomt. Er zijn bepaalde mensen die denken doordat ze zich inzetten in het plaatselijke gemeenschapsleven dat de stemmen daardoor vanzelf zouden volgen. Hoogmoed komt voor de val.

    Wij van het vb hebben geprobeerd om in Oosterzele wat nieuws en fris te brengen maar mensen zitten hier toch wel een beetje vastgeroest, anderzijs hebben we hier niet de problemen zoals in bepaalde andere gemeenten dus we wisten op voorhand dat het voor ons een bijzonder moeilijke opdracht zou worden om hier een voet aan de grond te krijgen.
    12j lang hebben we er veel werk ingestoken maar het mocht helaas niet zijn.
    Hoe het nu verder zal gaan voor ons is nog een vraagteken maar je moet je wel afvragen of het nog nut heeft om verder te doen als je al 12j lang bezig bent en nog geen zetel hebt behaald?
    Toch hopen we ergens dat cd&v/nv-a in Oosterzele een aantal van onze punten in overweging zal nemen en uiteindelijk ook zal uitvoeren, ik denk maar aan het punt (waar trouwens al eens sprake van geweest is hier in Oosterzele) dat als er inbraken in auto’s/huizen zijn geweest men de mensen zo snel mogelijk via email of sms verwittigd, mensen zullen ook meer op hun hoede zijn als ze weten dat er inbraken zijn geweest en ze hebben ook het recht om dit te weten.

    Wij danken al onze kiezers uit de gemeente Oosterzele en uit alle andere deelgemeenten voor de trouwe steun.

  2. “Koen Beeckman haalt met 523 stemmen net niet voldoende en valt dus uit de boot. Ter vergelijking: Michiel Van Der Heyden haalt een raadszetel voor Groen met 258 voorkeurstemmen.”
    Deze vergelijking in het artikel van Landskouterse Post is echt misleidend en getuigt van weinig inzicht in het verrekenen van het aantal zetels en het bepalen van de mandatarissen. Komt zij van Johan Van Durme of van Ulrik De Wachter? Als Van Durme dit gezegd heeft, maakt dat deel uit van zijn partij-politieke discours en doet hij de waarheid dus geweld aan, maar van een (onafhankelijk?) redacteur verwacht ik beter!
    Eenvoudig gezegd komt het hierop neer dat éérst het aantal zetels over de verschillende partijen verdeeld wordt op basis van het totaal behaalde stemmen per partij. Deze berekening gebeurt volgens een formule die sowieso de kleinere partijen al benadeelt ten opzichte van de grotere. De wetgever heeft dat voorzien om een te grote versplintering tegen te gaan ten voordele van bestuurbaarheid .
    Als we kijken naar de Oosterzeelse uitslagen is dit al overduidelijk: CD&V haalt met 5469 stemmen (zowel lijststemmen als naamstemmen) 14 zetels binnen: één zetel kost dus 5469 : 14 = 390 stemmen. SVVO haalt met 2946 stemmen 7 zetels, dus één zetel kost hier 2946 : 7 = 428 stemmen. Groen tenslotte behaalt met 1093 twee zetels: één zetel dus voor 546 stemmen.
    Eigenlijk betekent dat dus dat je als kleinere partij véél meer stemmen moet binnenhalen om je eerste zetel te verwerven, dan een grotere partij de 12de, 13de, 14de , 15de zetel! Het getuigt dus echt wel van een grof gebrek aan objectiviteit of eerlijkheid om te stellen dat Koen Beeckman de 15de (!!) zetel had moeten krijgen in plaats van Michiel Van der Heyden, die de 2de zetel krijgt voor Groen. CD&V kreeg tenslotte ‘maar’ 5469 stemmen tegenover 1093 voor Groen … Dat lijkt me aardig in de buurt van een verhouding 5 – 1. Is de tweede zetel voor Groen dan niet meer dan verdiend?
    Deze aanvulling leert dat alleen maar kijken naar de voorkeurstemmen zonder het héle plaatje van de uitslag goed te analyseren de mensen misleidt. Of is dat de bedoeling?
    Eric Van de Vijver

    • Bedankt Eric voor deze aanvulling en toelichting bij de zetelverdeling. De zin is wat het is: een vergelijking die inderdaad de ongelijkheid aantoont tussen de kandidaten van de verschillende lijsten. Het ligt aan de lezer om hier over na te denken en uw mening draagt daar toe bij, waarvoor dank.

      Nee, dit is niet de uitspraak van Van Durme. Het is wel een toelichting bij zijn verklaring waarom Koen Beeckman niet verkozen geraakte, omdat het een “sterke lijst” is, aldus Van Durme. Het quorum om verkozen te raken lag veel hoger binnen de CD&V/N-VA lijst en dat is wat we wouden aantonen met die vergelijking.

      Nogmaals bedankt voor uw aanvullend inzicht en aanzet tot debat.

      • Niet akkoord met “het quorum om verkozen te worden lag veel hoger binnen de CD&V/N-VA lijst”.
        Ik neem aan dat je het uitgangspunt aanvaardt dat de twee zetels voor Groen terecht zijn op basis van de 1093 stemmen? Dan geef ik je volgende vergelijiking er boven op:
        Van alle Groen-stemmers kreeg Michiel Van der Heyden 23,6 % een voorkeurstem, op zijn naam.
        Van alle kiezers die voor CD&V/N-VA stemden, kreeg Koen Beeckman 9,5 % een voorkeurstem.
        Ik hoop dat dit weer aantoont dat “vergelijken” in de juiste verhoudingen moet gebeuren.
        Ten andere: als je het debat wil openen rond het voorstel om de mandatarissen alleen maar (rechtstreeks) te laten verkiezen op basis van naamstemmen (voorkeurstemmen dus), dan kan je je nog meer verwachten aan een kermis, waarbij de meest populaire, bekendste paljassen en circusclowns gekozen worden om het beleid te voeren.
        Is het dààr dat het om draait, om bekendheid en aandacht trekken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.