Het Gemeentehuis: politiek nieuws van mei 2012

In deze rubriek vatten we het politiek nieuws van de voorbije maand samen. We zijn een goede 4 maanden verwijderd van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober. De kandidatenlijsten worden weldra kenbaar gemaakt, de N-VA kandidaten op de kartellijst CD&V/N-VA zijn reeds gekend.

Bij de voorstelling van het kartel werd reeds bekendgemaakt dat de N-VA’ers ‘en bloc’ de lijst zouden duwen. Het zijn er in totaal vier geworden: Jeroen De Cock (ondervoorzitter, Anker), Gaëtane Maes (Moortsele), Hanna Courtijn (Scheldewindeke) en Jan Martens (voorzitter, Scheldewindeke), die de kartellijst zal duwen. De N-VA kandidaten waren trouwens met een stand aanwezig op de avondmarkt tijdens de Sinksenfoor in Oosterzele.

het gemeentehuis van Oosterzele - inzet van de verkiezingen op 14 oktober 2012

Intussen kwam de N-VA ook met een gemeentelijk krantje uit. Hoewel de afdeling Oosterzele pas in februari 2011 werd opgericht, is de partij reeds langer actief op gemeentelijk vlak. Het ging bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen reeds in kartel naar de kiezer met de CD&V. De enige N-VA’er op de lijst werd toen niet verkozen, maar de partij bleef achter de schermen betrokken bij het beleid. Zo is Jan Martens ook voorzitter van GECORO (commissie ruimtelijke ordening) en de raad voor cultuurbeleid. Tevens vertegenwoordigt hij het CD&V/N-VA kartel in de Gemeentelijke Raad voor Lokale Economie.

Ontvoogding Oosterzele

Logisch dus dat de N-VA een positief oordeel velt over het gemeentebestuur in deze legislatuur. Het heeft wel de ambitie om dit bestuur te “verrijken” en het nóg beter te doen. Het gaat ook prat op het aantal jongeren in de rangen, iets waar enkel Groen nog beter in scoort. Verder pleit het voor het verlengen en verbreden van de afrit Wetteren aan de E40 Gent-Brussel en voor de ontvoogding van Oosterzele, zodat het zelf kan beslissen over stedebouwkundige vergunningen en verkavelingsvergunningen. Onze gemeente voldoet immers aan alle voorwaarden.

Jan Martens (N-VA) vindt het trouwens raar dat SVVO dit punt van de ontvoogding van Oosterzele agendeerde op de voorbije gemeenteraad, na het verschijnen van het N-VA blad. Maar lijsttrekker Filip Michiels (SVVO) zegt dit te doen naar aanleiding van een recente oproep van de provinciegouverneur (klik hier voor de blogpost van de gouverneur over dit onderwerp). In februari 2010 had hij het al eens aangekaart binnen de gemeenteraad, toen het personeelsorganigram besproken werd. En Michiels vraagt zich ook af waarom Martens als kartelpartner van de CD&V en voorzitter van GECORO niet eerder aandrong op een ontvoogding van de gemeente.

ACW

Via een folder in de bus laat het ACW (Algemeen Christelijk Werknemersverbond) van zich horen. De burgemeester en al zijn schepenen staan op de foto. Het ACW is de werknemerskoepel binnen de christendemocratische familie, waar o.a. het ACV (de vakbond), de CM (mutualiteit), OKRA (ouderenvereniging) en Familiehulp onder vallen. De vier focuspunten van het ACW zijn: betaalbaar en kwaliteitsvol wonen voor iedereen, een optimale dienstverlening (o.a. lokaal zorgbeleid), veilig verkeer met aandacht voor de zwakke weggebruiker en  aandacht voor een verminderde ecologische voetafdruk (oog op de toekomst).

Intussen reageerde Johan Van Durme op de beweringen van Filip Michiels in het SVVO bladje, waar die wijst op de stijgende gemeenteschuld. De burgemeester stuurde ons enkele krantenartikels van eind maart en begin april waaruit blijkt dat de gemeenteschuld onder controle is en de belastingen niet zullen verhoogd worden. Volgens die artikels scoort Oosterzele zelfs beter dan omliggende gemeenten op het vlak van gemeentefinanciën.

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.