Het Gemeentehuis: politiek nieuws van april 2012

In deze rubriek vatten we het politiek nieuws van de voorbije maand samen. We zijn minder dan 6 maanden verwijderd van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober. Onze brievenbus begint kleur te krijgen.

In haar ‘Oosterzeelse Krant‘ herinnert de CD&V u aan haar verwezenlijkingen als partij die aan de macht is. Schepen Meuleman en de voorzitter van de verkeerscommissie Filip Vermeiren hebben de ambitie om Oosterzele te verheffen tot ‘Fietsgemeente van Vlaanderen’. Samen met schepen Verspeeten plannen ze ook de vernieuwing van het marktplein van Scheldewindeke.

De partij publiceert ook een lijst met bouwprojecten voor sociale woningen, die onder andere gebouwd worden door de ‘Merelbeekse Sociale Woningen’, waarvan gemeenteraadslid Rita De Loore voorzitter is. De partij van burgemeester Johan Van Durme telt 12 gemeenteraadsleden en heeft daarmee de absolute meerderheid op een totaal van 23 raadsleden.

het gemeentehuis van Oosterzele - inzet van de verkiezingen op 14 oktober 2012

In het ‘SVVO magazine’ editie voorjaar 2012 neemt de grootste oppositiepartij een kritische kijk op het gemeentebestuur. Lijsttrekker Filip Michiels stelt vast dat de gemeenteschuld op 8 jaar tijd bijna verdubbeld is. Daar komt de komende jaren de last van het nieuwe gemeenschapscentrum De Kluize (Windekouter) nog bovenop. De partij trekt het sociaal karakter van het nieuwbouwproject pastorij Scheldewindeke in twijfel en wijst op eerdere CD&V beloftes daaromtrent die niet zouden zijn nagekomen. Het heraanleggen van de markt van Scheldewindeke vindt de SVVO niet prioritair. Onder impuls van Michiels werd een enquête over de Volkershouwbrug georganiseerd, die de Oosterzeelse wijk Anker verbindt met Westrem en Wetteren.

Eerder deze maand vroegen Filip Michiels en Ann De Brouwer aan het gemeentebestuur een betere en veiliger doorgang voor voetgangers die op de Rooberg langs de werken aan het IJzeren Hekken moeten. Het SVVO (Samen voor Vernieuwing en Verandering in Oosterzele) is een gemeentelijst met voornamelijk liberalen, aangevuld met socialisten en onafhankelijken. Het telt op dit moment 10 leden in de gemeenteraad.

Ook het Vlaams Belang, op dit moment niet vertegenwoordigd in de gemeenteraad, kwam uit met een krant. Wat wordt angekondigd als ‘het laatste nieuws uit Oosterzele’, gaat evenwel enkel over nationale, provinciale of regionale thema’s.

Met haar enig gemeenteraadslid Barbara Redant komt Groen regelmatig in de kijker. Onlangs stelde ze het boek ‘GGO’s: Droom of Nachtmerrie’ voor die ze samen met Europarlementslid Staes schreef. Op woensdag 2 mei organiseert de partij een heuse volksvergadering in het Erfgoedhuis te Moortsele waar iedereen kan mee debatteren over tema’s als wonen, ruimte, mobiliteit en energie.

boek van Bart Staes, Barbara Redant en Hans Van Scharen

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.