Democratie tegen extremen

Onderstaande tekst is een licht geëditeerde vorm van het antwoord dat burgemeester Johan Van Durme stuurde naar een burger die vroeg om zijn input over een blogpost van meerdemocratie.be. Dit is een vzw die ijvert voor meer zeggenschap voor burgers in maatschappij en politiek. Dit is de link naar de blogpost: Is er een verband tussen virocratie en een particratie?

Democratie is het bijzonderste in onze maatschappij voor (v)rede, geluk en voorspoed. Zeker in moeilijke tijden…

Op die manier wordt het uiterst links communisme of de rechtse dictatuur die dicht bij elkaar liggen vermeden voor onze (klein)kinderen en toekomstige maatschappij. Ik ben een echte CDenV-er — de beweging.net  — omdat deze partij precies in het moeilijke midden staat.

Een democratie heeft mensen nodig. Goede bestuurders met hun fouten en goede eigenschappen. De goede eigenschappen moeten kunnen versterkt worden en hun fouten gecorrigeerd door diezelfde democratische instellingen. Scheiding der machten, controle, overleg , vrijheid van meningsuiting, …

Uiteindelijk moet er wel beslist en bestuurd worden. “Voor iedereen goed doen” lukt nooit maar goed doen voor de maatschappij is niet gelijk aan goed doen voor iedere burger en ingaan op iedere vraag.

Deze beweging “meer democratie “ is soms teveel je eigen waardevolle mening verkondigen, dan teleurgesteld aan de zijkant zitten als het niet lukt en nog hardere taal spreken. Als bestuurder kan en mag je nooit opgeven. Ik zal niet opgeven!

Johan Van Durme, burgemeester van Oosterzele

De laatste 10 jaar is het veel harder geworden

Verantwoord besturen en de mensen geen blaasjes wijsmaken wordt steeds moeilijker. Er zijn de sociale media, fysieke bedreigingen, scheldpartijen, … zelfs letterlijk aangevallen worden…. Geen respect voor politie(k).

Meer populisten die de mensen zeer graag geloven. Daar heb ik schrik van, voor mijn  (klein)kinderen.

Ik ben soms bang van de mondige burger die het niet zo vriendelijk meer zegt. Ik hou van mensen met gezond verstand dat leidt tot (v)rede zoals jullie. De nuance, de rede ebben weg. Eenvoudige, onhaalbare slogans nemen toe.

De verzuring stijgt ieder jaar  en de dijken van de rede, nuance, juiste kennis, luisteren naar elkaar , dialoog  en overleg staan onder druk.

Belasting, integratie, overheidsstructuren en klimaat zijn en blijven moeilijke thema’s. Maar verdragen en aanvaarden dat een ander, een ander gedacht of idee heeft, wordt steeds moeilijker. Uiteindelijk moeten beiden de beslissing aanvaarden en uitvoeren.

Ook zware problemen zullen een antwoord moeten krijgen in het belang van de toekomst en niet in het belang van de burger van vandaag. Dit zal samen moet gebeuren.

“De pers” draagt hierin als vierde macht ook een grote verantwoordelijkheid. Zij hebben ook commerciële belangen en bijzondere macht. De pers heeft schrik van de burger die ook “journalist op de sociale media” geworden is.

Zelfs beslissen met twee is moeilijk maar lukte wel de voorbije 35 jaar en mijn vrouw heeft veel beslist, geloof me maar….

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.