Volgende week zondag is het zover. Op 14 oktober kiezen we een nieuwe gemeenteraad. Op basis van onze voorkeuren wordt er dan ook een burgemeester en gemeentebestuur gevormd. Oh ja, u stemt die dag ook voor de provincieraad.
Wat staat er op het spel?
De gemeenteraad zetelt voor een termijn van zes jaar. Bij deze verkiezingen bepaalt u dus hoe Oosterzele bestuurd wordt van 2019 tot en met 2024. Het is een belangrijk moment voor de kandidaten en zeker voor de huidige raadsleden, schepenen en burgemeester die zich opnieuw verkiesbaar stellen. Worden zij opnieuw verkozen en hoe evolueert hun stemmenaantal? Haalt het CD&V/N-VA kartel opnieuw de absolute meerderheid? Indien niet, kan Open VLD plus dan besturen, eventueel met Groen?
CD&V / N-VA
De christendemocraten en Vlaams nationalisten blijven zich in kartel aanbieden aan de kiezer. Zij hebben op dit moment samen de absolute meerderheid in de gemeenteraad met 14 van de 23 zetels en vormen het huidig gemeentebestuur: een CD&V burgemeester, 4 CD&V schepenen (inclusief OCMW voorzitter) en 2 N-VA schepenen. Van de 14 gemeenteraadszetels zijn er 12 in CD&V handen.
Het kartel gaat terug tot 2006, toen Jan Martens als enige N-VA’er op de kartellijst stond, maar niet werd verkozen. In 2012 groeide het aandeel N-VA kandidaten op de kartellijst tot 4 (met 2 verkozenen). Bij deze gemeenteraadsverkiezingen telt de kartellijst 8 N-VA’ers. Hierdoor blijft het aantal CD&V kandidaten op de lijst van 23 beperkt tot 15.
Het wordt dus uitkijken hoe de nieuwe krachtsverhoudingen binnen de meerderheid zich zullen vertalen in zitjes op 14 oktober. En bij een nieuwe meerderheid, hoe de verhoudingen in het schepencollege zullen zijn.
Burgemeestersrapport Nieuwsblad
Dit weekend verscheen het ‘burgemeestersrapport’ in Het Nieuwblad, deel 6 van hun reeks over de gemeenteraadsverkiezingen. Samen met een onderzoeksbureau bevroegen ze een representatief deel van de Vlaamse bevolking om te peilen naar de populariteit van de burgemeesters.
Het valt op dat burgemeester Van Durme in populariteit inboet sinds de bevragingen van 2013 (waar hij nog een 6,8/10 scoorde) en 2015 (6,4/10). Op basis van de bevraging van september is die gezakt naar 5,7. Dat is een pak onder de burgemeesterscores van Merelbeke (6,2) of Sint-Lievens-Houtem (7,5) maar nog steeds beter dan Melle (5,3) of Wetteren (5,1).
Laat de burgemeester dit rapport aan zijn hart komen? Haalt hij opnieuw de drempel van 3.000 stemmen? Gaat hij zijn 4e legislatuur als burgemeester tegemoet? We weten het volgende week.
Voor meer informatie over de burgemeester raden we u dit artikel aan uit De Beiaard:
de-beiaard.be/2018/10/04/johan-van-durme-wil-verder-met-oosterzele/
Gerucht voorakkoord Open VLD plus – Groen formeel ontkend
Dit weekend berichtte CD&V/N-VA lijsttrekker Johan Van Durme dat Open VLD plus en Groen een voorakkoord zouden hebben afgesloten. Hij verwijst naar een document van 2 bladzijden waarbij het burgemeesterschap zou gesplitst worden tussen de respectievelijke lijsttrekkers Filip Michiels en Roswitha Gerbosch (elk 3 jaar).
Open VLD plus ontkent formeel dat ze deel uitmaakt van een vooraakkoord. Lijsttrekker en kandidaat burgemeester Filip Michiels: “Wij trekken met Open Vld plus met een sterk inhoudelijk programma naar de kiezer. We geven het woord aan de kiezers om zich uit te spreken over de partijprogramma’s, over de inhoud hoe we Oosterzele de komende 6 jaar willen besturen. Daarna zullen we bekijken met wie we ons programma zo goed mogelijk kunnen uitvoeren. Er is geen voorakkoord, toch niet één waar Open Vld plus deel van uitmaakt.”
Jan Bogaert en Pascal Fermon: “Wij nodigen de burgemeester uit dit document voor te leggen, of zijn excuses aan te bieden voor het verspreiden van dit leugenachtige bericht. Open VLD plus zal verder op een positieve manier zijn plan voor Oosterzele bij de kiezers verdedigen. Enkel de kiezer beslist wat de toekomst vanaf zondag brengt.”
Ook Groen ontkent formeel. “We gaan met een open vizier naar de verkiezingen, hopen op een goed resultaat en zullen, indien dat nodig mocht blijken, onze verantwoordelijkheid ten volle nemen, vertrekkende vanuit ons programma” zegt lijsttrekker Roswitha Gerbosch. “Het is blijkbaar een beproefd recept: bij de vorige verkiezingen werd dezelfde kwakkel de wereld ingestuurd. De bedoeling is duidelijk: onrust en paniek zaaien en het inhoudelijk debat ontlopen. Wij blijven geloven dat het anders kan!”
Open VLD plus
De liberalen zitten als sinds 2002 in de oppositie. Daarvoor was Luc Verbanck burgemeester van Oosterzele. Deze week werd zijn afscheid aangekondigd, na 30 jaar actief geweest te zijn in de lokale politiek.
Filip Michiels is nu 3e keer op rij lijsttrekker sinds de verkiezingen van 2006. Michiels noemt zich openlijk “kandidaat-burgemeester”, de lijst werd vernieuwd en verjongd en de liberalen zijn met niemand meer in kartel. Wat kan dit teweeg brengen bij de kiezers?
Groen
Groen was tussen 2002 en 2006 partner van de CD&V onder de eerste legislatuur van Van Durme. Toen zat de partij op de wip met 2 zetels tussen het christendemocratisch en liberaal blok. Toen de CD&V de absolute meerderheid haalde, werd de partij overboord gegooid. Sindsdien schommelt Groen tussen 1 en 2 zetels.
Roswitha Gerbosch is hét gezicht van de partij als lijsttrekker. Er is een nieuwe voorzitter (Jeroen Logghe) en Barbara Redant duwt de lijst. De verkiezingscampagne verliep bewust soberder zonder grote affiches ten velde. Kan Groen Oosterzele het nationaal succes van de partij ook vertalen naar Oosterzele?
Slechts 3 kandidaten uit Landskouter
In het stemhokje zal u voor de gemeenteraadsverkiezingen drie lijsten met kandidaten terugvinden in deze volgorde:
- lijst nr. 3 CD&V/N-VA
- lijst nr. 4 Groen
- lijst nr. 6 Open VLD plus
U kan de volledige lijsten bekijken via deze officiële link: vlaanderenkiest.be/verkiezingen2018/index.html#/gemeente/44052
Op elke lijst staan 23 kandidaten omdat er zoveel zitjes zijn in de gemeenteraad van Oosterzele. Van de totaal 3 x 23 = 69 kandidaten zijn er maar 3 woonachtig te Landskouter. Dit zijn:
- Elsy De Wilde (lijst nr 3 CD&V/N-VA, 6e plaats)
- Marina Bovyn (lijst nr 6 Open VLD plus, 14e plaats)
- Gerrit Comhaire (lijst nr 6 Open VLD plus, 15e plaats)
In 2006 waren er nog 8 kandidaten uit Landskouter; in 2012 waren het er nog 7.
Op verkiezingsdag
Hou de facebook en twitterpagina van Landskouter in de gaten. We volgen de verkiezingen op de voet. In de Heemkring van Moortsele wordt een verkiezingscafé geopend vanaf 8u ’s ochtends met de verkiezingsshow op groot scherm.