Kartellijst CD&V / N-VA voorgesteld

Op 26 juni stelde de huidige CD&V / N-VA meerderheid haar kartellijst voor in het IJzeren Hekken. Onder aanvoering van burgemeester Johan Van Durme telt ze 15 christendemocraten en 8 Vlaams-nationalisten die op 14 oktober opkomen voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Het waren de respectievelijke voorzitters Peter Willems (CD&V) en Jo De Munter (N-VA) die hun lijst zichtbaar fier kwamen voorstellen. 6 maand geleden toen de kartellijst werd aangekondigd in de Vierhoekshoeve waren het ook Peter en Jo die het nieuws brachten. De voorstelling was goed georchestreerd; alle kandidaten werden op dezelfde moment naar voren geschoven. Goed getimed ook: net voor de publicatie van de kartelfolder en net voor de sperperiode voor de verkiezingen.

De kandidaten van de CD&V – N-VA kartellijst (mits enkele uitzonderingen) op 26 juni aan het IJzeren Hekken

Mix van ervaring en nieuwelingen

Van de 15 CD&V’ers op de lijst zijn er 4 nieuwelingen. Bij N-VA zijn er zes nieuwe kandidaten die voor het eerst deelnemen aan de verkiezingen. De CD&V’ers staan allen bovenaan, de N-VA’ers duwen de lijst als blok. CD&V heeft in de top 6 alle deelgemeenten voorzien. Naast vier leden van het college van burgemeester en schepenen (Van Durme/Gijzenzele, Verdonck/Moortsele, De Turck/Oosterzele, Meuleman/Balegem) en Filip Vermeiren uit Scheldewindeke is dat Elsy De Wilde uit Landskouter, tevens de hoogste nieuwkomer. Lees ook ons interview met Elsy.

Was de lijstvorming bij CD&V dan niet moeilijk? Een machtspartij die terugvalt van 19 kandidaten in 2014 tot 15 in 2018. CD&V voorzitter Peter WIllems: “We hebben inderdaad moeilijke momenten gehad. Iedereen heeft zijn persoonlijke ambities en we hebben compromissen moeten vinden. Maar dit is de beste oplossing voor Oosterzele. We stellen deze kartellijst samen als één ploeg voor. Alle 23 kandidaten zijn evenwaardig.”

Bij N-VA staan de jongeren Hanna Courtijn (schepen) en Simon Lejeune (ondervoorzitter en voorzitter Jong N-VA Rhode) vooraan. Jan Martens (schepen) staat voorlaatste en de lijst wordt geduwd door Orville Cottenie, zoon van ex CD&V schepen Paul Cottenie.

Absolute meerderheid

De ambitie van de kartellijst was van den beginne al duidelijk: CD&V en N-VA willen samen verder besturen en gaan dus voor de absolute meerderheid. Ze hebben hun tijd genomen om in alle rust een gezamenlijk degelijk programma uit te werken en hoeven dus niet te wachten op verkiezingsavond om snel-snel een programma op poten te zetten met mogelijke coalitiepartners. Elke inwoner van Oosterzele kreeg eind juni de folder “Oosterzele heeft de wind in de zeilen” in de bus, met uitgebreide voorstelling van de kandidaten en het programma.

N-VA boegbeeld en schepen Jan Martens wil het landelijk karakter van de gemeente beschermen. Her en der ziet men “blokkendozen” verschijnen en daar kan visueels iets aan gedaan worden. Op de vraag wat de impact van het programma op de begroting zal zijn was Martens formeel. “Alles is uitvoerbaar. We gaan de lasten niet verhogen. We hebben na moeilijke jaren een goed evenwicht bereikt en de schuld is gestaag aan het dalen na de piek van 2015.”

N-VA voorzitter Jo De Munter ziet mogelijkheden in de digitalisering van het bestuur. Een splitsing tussen front- en back-office kan de dienstverlening verbeteren. “Waarom zouden we de gemeenteraad niet live kunnen streamen?”, klinkt de N-VA voorzitter ambitieus.

Burgemeester Van Durme voelt zich als lijsttrekker CD&V én N-VA’er. “De voorzitters hebben hard gewerkt aan deze lijst en de visietekst die de partijen bindt. Het kartel bestaat al 12 jaar, we gaan voor 18 jaar. Mijn persoonlijke ambitie? Ik ben tevreden als ik opnieuw 3.000 voorkeurstemmen haal. Ik voel de warmte op straat en krijg goede feedback” straalt de burgemeester. “We gaan voor een nieuwe ambachtelijke zone, voor een 2 x 2 voor de N42 en een camerabeleid in functie van de veiligheid.”

Lijstvoorstelling van het kartel CD&V – N-VA in het IJzeren Hekken

Gemeentefusie

Op onze vraag hoe het zit met het dossier van een eventuele gemeentefusie stelt Johan Van Durme dat de lancering van Sint-Lievens Oosterzele enkel een naam was. Er waren geen andere concrete plannen. Wel begint Oosterzele zich meer te richten op de Vlaamse Ardennen wanneer het samenwerkingsverbanden aangaat zoals zorgregio’s of het Huis van het Kind. Het gemeentebestuur beseft dat het zo de landelijkheid van de gemeente veilig stelt. Politie- en brandweerzones zullen in de toekomst uitgebreid worden; krachten moeten gebundeld worden.

“We zijn liever de voortuin van de Vlaamse Ardennen dan de composthoop van Gent”
– Jan Martens

 

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.