Landskouternaar Gil De Vis organiseert wereldkampioenschap BMX

Gil De Vis, zoon van Wim De Vis uit de Bakkerstraat, organiseert het wereldkampioenschap BMX dat doorgaat in Heusden-Zolder in juli van dit jaar. Hij is daarmee de jongste organisator ooit van zo’n wereldkampioenschap.

Gil De Vis, organisator van het wereldkampioenschap BMX 2015

Gil De Vis, organisator van het wereldkampioenschap BMX 2015 (foto via Gil DV)

Dat wereldkampioenschap heeft plaats van 21 tot 25 juli. Het is de eerste keer dit in België wordt georganiseerd. Ex-profrenner en gele trui drager Marc Wauters richtte na zijn wielercarrière een BMX club op in Zolder en er werd een track aangelegd. Op die track werd in 2010 en 2013 reeds het Belgisch kampioenschap BMX georganiseerd. BMX staat voor Bycicle Motocross en is een door de UCI (internationale wielerunie) erkende en georganiseerde fietssport op een parcours met hindernissen, vooral heuveltjes, vergelijkbaar met motocross. Het is tevens ook een Olympische discipline en gezien het volgend jaar een Olympisch jaar is, geeft dit het wereldkampioenschap een extra dimensie.

Wat begon als een stage op Circuit Zolder…

Hoofdorganisator is Landskouternaar Gil De Vis. Hij werkt al sinds 2011 bij de organisatie om het WK naar België te halen en dat is ook gelukt met de overheidssteun van Vlaanderen, de provincie Limburg en de gemeente Heusden-Zolder en met sponsors De Nationale Loterij, Volkswagen en Redbull. Gil is 27 jaar en woonde tot 2010 in Landskouter. Hij studeerde marketing-communicatie en wou stage lopen in de autosector. Uiteindelijk belandde hij op het Circuit Zolder. Daar hadden ze na zijn stage een vaste plaats, maar dan wel in het wielrennen. Circuit Zolder is immers aan het diversifiëren. Wegens een beperking in de vergunning (het circuit moet 1 weekend op 2 gesloten zijn voor auto’s en er zijn ook nog geluidsbeperkingen) zocht het naar alternatieven, zo ook fietsen en BMX. Gil ging in op het aanbod en verhuisde van Landskouter naar Paal (Beringen).

Het parcours is 380 meter lang en ligt temidden het autocircuit van Heusden-Zolder. Meestal worden BMX kampioenschappen indoor gereden, maar in 2015 wordt het dus in open lucht georganiseerd. In de aanloop naar het wereldkampioenschap worden er op het parcours tussen 3 en 5 april de eerste manches van het Europees kampioenschap gereden. Meer informatie over het Europees en wereldkampioenschap vind je op bmxzolder.be

Logo van het wereldkampioenschap BMX 2015 in Heusden-Zolder

Logo van het “2015 UCI BMX World Championships” in Heusden-Zolder

Jongste organisator

Hoe doen de Belgen het in de BMX sport? Gil ziet ze meedoen met de top tot 15 jaar. Bij de juniors en elite zijn de Belgen minder aanwezig. Hij verwacht wel dat dit BMX kampioenschap de nodige boost kan geven aan de sport in België, dankzij de media aandacht en de infrastructuur die men nu al heeft kunnen verbeteren in de aanloop naar de Europese en wereldkampioenschappen.

Gil zal de jongste organisator ooit zijn van zo’n wereldkampioenschap. Hij bezocht vorige kampioenschappen zoals in Kopenhagen (2011) waar hij voldoende opstak om een jaar later in Salzburg het wereldkampioenschap van 2015 binnen te rijven, met Brazilië als concurrent. Het kampioenschap komt zo goed als zeker op tv. Zowel het tijdrijden op vrijdag 24 juli als het hoofdkampioenschap op zaterdag 25 juli.

Share Button

2 gedachten over “Landskouternaar Gil De Vis organiseert wereldkampioenschap BMX

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.