Gemeente wil snel gaan met trage wegen

Begin oktober stelde het gemeentebestuur samen met de vzw Trage Wegen de tussentijdse resultaten voor van de inventarisatie van de trage wegen in het noorden van het grondgebied Oosterzele. Het bestuur wil snel resultaat en wil lange procedures vermijden.

Er waren woensdagavond 2 oktober meer burgers komen opdagen dan verwacht in het Erfgoedhuis te Moortsele. Voor een 70-tal aanwezigen leidde schepen Christ Meuleman de avond in. Hij wees op de voordelen van trage wegen, van een veilige mobiliteit over de lokale economie tot het sportieve aspect. Meuleman wees op de parallellen tussen de evaluatiekaart die werd voorgesteld (een weergave van de huidige toestand op het terrein) en de schoolroutekaart die het bestuur vorig jaar publiceerde. De schepen wil ook niet stoppen aan de gemeentegrens en wil op termijn een “bovengemeentelijke knooppuntenkaart”. Hij ziet ook parallellen met zijn geesteskind, het lange-afstandsfietspad tussen Gent en Zottegem. Daar werkt Meuleman al jaren in fasen en werkt hij af wat er reeds mogelijk is. Het gemeentebestuur wil voor de trage wegen eenzelfde pragmatische aanpak.

Christ Meuleman bij de voorstelling van de evaluatiekaart in het Erfgoedhuis

Christ Meuleman bij de voorstelling van de evaluatiekaart in het Erfgoedhuis (foto gemeente)

Geijkt stappenplan

“Om dit alles te verwezenlijken wordt er gewerkt via een geijkt stappenplan. In eerste instantie delen we de gemeente op in sectoren waarbij alle trage wegen worden aangeduid op een werkkaart. Dit is de theoretische begintoestand. Vrijwilligers doen dan een terreinbezoek en vullen per weg een evaluatiefiche in gestoffeerd met fotomateriaal. De vzw Trage Wegen verwerkt al deze informatie en komt zo tot een evaluatiekaart van de actuele toestand. Welke wegen zijn er nog en welke paadjes zijn verdwenen, of niet meer volledig toegankelijk”, aldus Meuleman. Deze evaluatiekaart voor Gijzenzele-Landskouter-Moortsele kan u online raadplegen via deze link.

“De tweede stap is de participatie. Dit is de reden waarom we hier allen samen zijn. We willen immers onze bevolking o.a. via de verenigingen de kans geven om hun inbreng te doen en zo een breed draagvlak te creëren”, vervolgt de schepen. “Tot slot wil ik de vrijwilligers en gemeentelijke ambtenaren bedanken die op het terrein alle bestaande en verdwenen weggetjes zijn gaan zoeken. Hun veldwerk heeft ervoor gezorgd dat we nu een kaart kunnen voorleggen met de actuele toestand”, sloot Meuleman af.

In het stappenplan van de vzw Trage Wegen werd de evaluatiekaart voorgesteld en is de rondvraag gestart

Het stappenplan van de vzw Trage Wegen: op 2 oktober werd de evaluatiekaart voorgesteld en is de rondvraag gestart

Vervolgens stelde Pieter Brusselman van de vzw Trage Wegen (vzw die het gemeentebestuur professioneel begeleidt in deze procedure) het stappenplan voor. Hij wees ook op mogelijke oplossingen voor probleemsituaties.

Wandeling Landskouter op zaterdag 19 oktober

Aanwezigen konden een evaluatiebundel meenemen – een bevraging aan de organisaties en burgers over deze evaluatiekaart die de fase van de rondvraag opstart. Die bundels moeten voor 17 november binnengebracht worden bij ambtenaar Ronny Meerpoel van de dienst Woon- en leefomgeving – cel Milieu. De bundel kan ook gedownload worden via tragewegen.be/oosterzele en zal ook op de Dag van de Trage Weg beschikbaar zijn: op zaterdag 19 oktober wordt er een wandeling georganiseerd in Landskouter – start om 13u30 aan de kerk.

Een deel van de aanwezigen had de hoop dat deze aanpak een aantal dossiers zou kunnen deblokkeren, maar het gemeentebestuur temperde onmiddellijk de verwachtingen. “We willen procedures vermijden”, zei Christ Meuleman. “We moeten praten met de mensen, hen proberen te overreden”. Burgemeester Johan Van Durme bevestigde: “We mogen niet te veel hooi op onze vork nemen, realistisch blijven en stap voor stap tewerk gaan. We mogen de mensen niet tegen elkaar opzetten”.

Het bestuur wenst in deze legislatuur heel Oosterzele af te werken. Met de eerste zone noord (Gijzenzele-Landskouter-Moortsele) zijn ze nu halverwege, bij de evaluatiekaart. Eind 2014 moeten er resultaten zijn. Ook voor de andere zones voorzien ze elk twee jaar.

De gemeentelijke werkgroep zal op basis van de rondvraag het dossier na 17 november verder uitwerken samen met de gemeentelijke adviesraden om zo een adviesnota en wenselijkheidskaart voor te stellen aan het schepencollege. Dat wordt verwacht in het eerste kwartaal van volgend jaar.

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.