Gemeente Oosterzele gaat voor LED-verlichting

Met haar ambities rond duurzame energiebesparende maatregelen voor de ogen investeert Oosterzele in LED-verlichting. Voor het nieuwe Aquafinproject dat van start gaat in 2014 wordt deze innovatieve verlichting geplaatst langs Spiegel, Van Thorenburglaan en Moortselestraat.

Het gebruik van LED-verlichting langs deze gemeentewegen betekent een energiebesparing van 30%. Door tijdens de daluren de straatverlichting te dimmen zal de besparing op de energiekost nog verder oplopen. De meerkost van deze investering zal op 7 jaar terugverdiend zijn.

het gemeentebestuur wil de klassieke openbare verlichting geleidelijk vervangen door LED-verlichting

het gemeentebestuur wil de klassieke openbare verlichting geleidelijk vervangen door LED-verlichting

Ook de fietsers die gebruik maken van het fietspad langs de spoorweg zullen van het LED-licht kunnen genieten. Deze verlichting zal volop functioneren tijdens de zogenaamde piekuren, ’s nachts wordt de verlichting gedimd tot 50%. De indienststelling van deze verlichting is voorzien in het najaar van 2013.

Met dit project toont de gemeente aan dat zij vol inzet op energiebesparing en duurzaamheid, zo zegt schepen van energie Christ Meuleman. Er wordt niet enkel gekeken naar het kostenbesparend plaatje, minder verbruik van elektriciteit betekent ook een vermindering van onze CO2 uitstoot. Door deze maatregel wil de gemeente werken aan een duurzame toekomst en een lichtend voorbeeld zijn voor haar inwoners.

Christ Meuleman: “Het gebruik van de LED-verlichting heeft nog andere voordelen. Het “witte licht” zal in het begin enige aanpassing vragen maar door de lichtkleur en het hoger lichtniveau zijn mensen en voorwerpen eerder waarneembaar en herkenbaar. Naast een zeker gunstig effect op de verkeersveiligheid zal ook de sociale veiligheid hier goed bij varen”.

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.