Studie ombouw N42 van start

Sinds januari 2013 is het studiebureau Grontmij, in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer, gestart met voorbereidingen voor de heraanleg van de N42. Grontmij maakt onder meer een ontwerp van de herinrichting van deze gewestweg, zorgt voor de aanbestedingen en werkt de communicatie uit. De gemeenten langs de N42 worden betrokken bij de plannen via denk- en infoavonden. De studieronde moet na ongeveer anderhalf jaar concrete plannen opleveren.

de N42 - bron van verkeersproblemen in Oosterzele

de N42 – bron van verkeersproblemen in Oosterzele

De ombouw van de N42 is een dossier dat al decennia meegaat. Deze gewestweg leidt van Geraardsbergen over Zottegem naar de rotonde boven de E40 in Wetteren. De vele kruispunten, erftoegangen en het trage verkeer op de weg belemmeren een vlotte doorstroming. Een heraanleg die voor betere ontsluiting zorgt, wordt al jaren gevraagd door het bedrijfsleven en de betrokken steden en gemeenten. Ook de veiligheid van de weggebruiker is een grote zorg. In januari startte het studiebureau Grontmij met een grondig onderzoek als eerste stap in de voorbereiding van de heraanleg van de N42. Het onderzoekstracé loopt tussen de Brusselsesteenweg (N9), over het afrittencomplex van de E40 in Wetteren tot het kruispunt met de N46 in Oombergen (’t Vosken). Het bureau onderzoekt de gevolgen voor het milieu en voor de mobiliteit in de wijde omgeving en werkt aan een ontwerp dat zorgt voor een vlotte en veilige doorstroming voor alle weggebruikers. Op korte termijn zal een groot verkeersonderzoek plaatsvinden, waarbij gebruik wordt gemaakt van camera systemen voor het uitvoeren van verkeerstellingen, slangtellingen en kruispunttellingen. Bij slangentellingen worden rubberen slangen op het wegdek gespannen en verbonden met een teltoestel.

Communicatie en participatie maken een belangrijk deel uit van dit project. Er wordt een uitgebreid communicatieplan uitgewerkt en op langere termijn komt er een draaiboek voor minder hinder-maatregelen eens de werken binnen enkele jaren van start gaan. Bovendien zal er dan een bereikbaarheidsadviseur worden ingezet als aanspreekpunt. De inwoners van de betrokken gemeenten en steden zullen echter binnenkort al kunnen participeren via denk- en infoavonden. Op die manier willen Grontmij en het Agentschap Wegen en Verkeer verschillende betrokken partijen van in het begin bij het project betrekken en hen de kans geven de plannen mee vorm te geven. Na 20 maanden moet de studie afgerond zijn.

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.