Zonovergoten zesde Ploegfeesten

Zondag 9 september, 07.00 uur. Medewerkers beginnen de voorbereidingen van de zesde Ploegfeesten op wat de mooiste zondag van september zal blijken. Om 09.30 uur start de openluchtmis op het Franz Van De Veldepleintje naast de pastorij. Padre Renaat leidt de dienst vanop de boerenkar, die prachtig versierd is met bloemen door Erna en André Roegiers-Tondeleir. Er worden in allerijl nog stoelen bijgeplaatst om iedereen een zitje te bezorgen.

de versierde boerenkar is klaar voor de openluchtmis

Wat verderop staan de reuzen Rie en Lea opgesteld, samen met de 25-koppige fanfare Voor God en Vlaanderland, die nog sterker voor de dag kwam dan vorige jaren. Na de mis volgt het toneeltje met de 3 hoofdpersonages van de Ploegfeesten: de burgemeester (gespeeld door Noel Minnaert), de pastoor (Guy Vekeman) en de champetter (Daniel De Bruycker). Ze klimmen op het dak van feestzaal Agathea. Met woordenwisselingen worden echte Landskouterse anekdotes uit de jaren zeventig opgehaald. De burgemeester blikt bezorgd vooruit naar de nakende fusie van 1976 en doet profetische voorspellingen. Met de Agathaworp worden zakjes Onze-Lieve-Vrouwsnoepjes naar het publiek gegooid.

Alexandra De Backer (rechts) ontvangt de eerste prijs van de Agathaworp uit hande van smid Roger Bockstaele (midden). Anna Vermeire (links) won de tweede prijs.

Meteen na de reuzendans gaat het culinair luik van de Ploegfeesten van start. Op het Van De Veldepleintje krijgen deelnemers een aperitief (een boerke of een zoeter boerinneke) en enkele hapjes. Het pleintje is gezellig gevuld. Wat later trekt de stoet zich op gang, richting Stuivenberg. Negen oude traktoren waarvan het merendeel uit Munte sluiten de stoet. Na de soep op de Stuivenberg steekt de stoet de kouter over richting ploegmonument op de Rooberg. Het blijft een bijzonder zicht: champetter, fanfare en reuzen, gevolgd door 450 deelnemers stappend door de Landskouterse velden.

champetter, pastoor en burgemeester

Bij de voorlaatste stop krijgt eenieder een boterham met preskop en een Delirium. We zijn dan minder dan 500 meter verwijderd van de eindbestemming: hoeve Callaert op de hoek van de Rooberg en de Geraardsbergsesteenweg. Daar wacht het middagmaal: varkenshaasje met groenten en frietjes. Dat niet iedereen tegelijk kan bediend worden, deert de mensen niet. Het is mooi weer. Die dag wordt er 400 liter bier verzet. De Boerkes van Beerse maken het volksfeest compleet.

De winnaar van de vleestombola was Willy De Paepe, de broer van Padre Renaat. Met de leuze “vraag het aan God; God weet alles” op zijn formulier, was hij slechts 9 gram verwijderd van het juiste gewicht van de hesp. Er waren nog vier andere prijzen. Uit de steunkaarten werden nog eens vijf winnaars geloot. Mieke Goeteyn won de vogelverschrikkerwedstrijd met drie kleine exemplaren. Ook de andere deelnemers haalden prijzen, waaronder Vermeiren/Van Herck (Bakkerstraat, beste locatie) en Pieter Landerie (Aalmoezenijestraat, origineelste). U kan alle deelnemende vogelverschrikkers bekijken op http://foto.landskouter.be/#15.0.

De drie kleine vogelverschrikkers van Mieke Goeteyn (Lembergestraat) kaapten de hoofdprijs weg.

Het bestuur van de Ploegfeesten dankt al haar medewerkers! Meer foto’s op http://foto.landskouter.be/#16.5. Hieronder een filmpje van het evenement:

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.