Trage wegen wandeling in Landskouter

Op zondag 17 juni organiseerde de werkgroep Trage Wegen Oosterzele haar tweede wandeling. Na Balegem in oktober 2012 was het de beurt aan Landskouter. Zo’n 150 wandelaars verzamelden op het Pater Franz Van De Veldepleintje voor een tocht van 4,5 km doorheen ons dorp.

Bart De Rijcke, een van de drie Landskouterse leden van de werkgroep, zorgde voor toelichting tijdens de wandeling. De andere leden uit Landskouter zijn Diederik Janssens en Frank Vandaele. De tocht ging via de Bakkerstraat en de Rottierslos (wegel rechtover de Schildershoek) naar de Hoek ter Hulst. Iets voorbij de bunker werd halt gehouden om een eerste probleem toe te lichten. Er is immers nog een officieel pad dat verder door de velden loopt richting Boonakker. Maar dat pad is verdwenen in groter geworden landbouwpercelen. Een oplossing zou zijn om het pad te hertekenen langs huidige perceelsgrenzen.

net bij de smalle doortocht langs de Rottierslos kruist de trage wegen wandeling een andere wandeltocht, georganiseerd door Pasar

Via de Hoek ter Hulst gaat de wandeling naar de Boonakker. Bart De Rijcke wijst op de tegenstrijdige belangen tussen gemeenschap (wandelen, natuur, veilig verplaatsen via trage wegen) en individu (recht op privacy, stilte). De Bunkerroute wordt meermaals aangehaald als voorbeeld waar het gemeentebestuur er in geslaagd is meerdere deelgemeenten te verbinden met een trage weg. De doorgang van de Bunkerroute op de Betsberg wordt wel bemoeilijkt door het verzet van een aanpalende eigenaar, wat aangeeft dat ook het gemeentebestuur in deze aangelegenheden haar limieten kent.

De groep steekt de Rooberg over richting Stuivenberg, maar slaat halverwege het veld linksaf. Via een boomkwekerij komt de wandeling uit op de Stuivenberg. Er wordt even halt gehouden aan de Kerkwegel die de straat verbindt met de Rooberg. Omdat een van de aangelanden het pad heeft afgesloten is de het niet toegankelijk. De Kerkwegel is het tweede probleem in Landskouter. Het derde probleem ligt vlakbij. Er wordt rechtsomkeer gemaakt, terug de Stuivenberg op tot aan de Slangenwegel. Die loopt normaal gezien tot in de Aalmoezenijestraat maar is omgetoverd tot een privé-oprit. Deze zaak kent een lange geschiedenis, wat ook blijkt een een artikel van het Nieuwsblad uit 1993.

Bart De Rijcke geeft toelichting aan de wandelaars tijdens de tocht van 4,5 kilometer

Vanuit de Stuivenberg wordt de Bunkerroute gevolgd tot aan de Geraardsbergsesteenweg. De wandeling slaat af richting Aelmoeseneiebos en moet zich via een afgesloten paardenweide een doortocht zoeken naar het voetbalterrein van SK Landskouter en zo naar de Aalmoezenijestraat. De Wettinkwegel is smal maar betegeld en brengt je terug naar de Stuivenberg. De wandeling is rond als de groep terug aankomt op het plein van vertrek. Daar kunnen de deelnemers een verfrissing krijgen. Als de ijsboer langskomt, moet hij er een half uur halt houden om iedereen te bedienen.

In het blauw het traject van de wandeling van 4,5 km. De drie voornaamste pijnpunten zijn aangeduid in het rood.

Hoewel de werkgroep apolitiek is, krijgt ze in het licht van de gemeenteraadsverkiezingen wel een politieke dimensie. Het enige gemeenteraadslid dat meestapte is Barbara Redant, huidig gemeenteraadslid voor Groen en drijvende kracht achter de oprichting van de werkgroep. Bart De Rijcke, die het woord voerde tijdens de wandeling, zal kandidaat zijn op de Groen lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober. Hij stond in 2006 ook al op de lijst.

Aan de andere kant vinden we het huidig CD&V bestuur, dat in de voorbije legislatuur weinig of geen initiatieven genomen heeft om trage wegen te herkennen en te beschermen (de Bunkerroute werd gerealiseerd in 2005 aan het einde van de vorige legislatuur). Dit staat in contrast met naburige gemeenten waar met zichtbaar succes gewerkt is rond trage wegen.

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.