Krokusbollen voor de bijen

Op woensdagen 5 en 12 oktober a.s. kunnen inwoners van Oosterzele tussen 9 en 12 uur en tussen 13.30 en 16 uur een gratis zakje krokusbollen afhalen in het gemeentehuis (Dorp 1).

Deze actie kadert in het project 1 bloembol kan bijenlevens redden van de Provincie Oost-Vlaanderen. Net als de voorbije jaren vraagt de Provincie nog steeds de inzet van de inwoners om het bijenbestand te helpen, maar dan op een andere manier: door het planten van krokusbollen in het najaar (oktober tot december). In samenwerking met alle 65 Oost-Vlaamse steden en gemeenten verdeelt de Provincie gratis zakjes krokusbollen.

de krokus is de eerste bloem na de winter waar de bij terecht kan

de krokus is de eerste bloem na de winter waar de bij terecht kan

Deze actie is geldig zolang de voorraad strekt. Het is niet mogelijk zakjes te reserveren en er kan één zakje per adres afgehaald worden.

Krokussen zijn vaak de eerste bloeiende planten in het voorjaar. Ze kunnen daarmee de eerste voedselbron (nectar en stuifmeel) vormen voor bijenvolken en solitaire bijen, die de winter doorkwamen. Krokusbollen moeten maar een keer aangeplant worden en de jaren daarna komen ze gewoon terug. Jaar na jaar komen er ook meer bloemen bij. De bollen kunnen zowel in de tuin als in een plantenbak geplant worden.

De Gemeente Oosterzele werkt actief aan de herwaardering van de bij in ons landschap. Deze actie kadert alvast in het Oosterzeels bijencharter, dat in november zal voorgesteld worden.

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.