Nacht van de duisternis op zaterdag 8 oktober

Met de 21ste editie is de Nacht van de Duisternis geen onbekende meer in Vlaanderen. De initiatiefnemers Bond Beter Leefmilieu, vzw Preventie Lichthinder en de Vereniging voor Sterrenkunde willen op die manier duidelijk maken dat er in Vlaanderen veel en vaak ook te fel wordt verlicht.

De voorbije twee jaren ging Oosterzele voor een extra large editie en werd de straatverlichting in de centra van elke deelgemeente een volledig weekend gedoofd. Dit gebeurde telkens via een manuele interventie door Eandis in de diverse cabines. Om deze jaarlijks terugkerende, tijdrovende – en voor Eandis dure – interventie te vermijden, heeft Eandis de sturing in de cabines aangepast. De straatverlichting dooft nu automatisch, maar enkel tijdens de Nacht van de Duisternis zelf, d.w.z. tijdens de nacht van zaterdag 8 oktober.

De torenhaan van Landskouter bij volle maan

De torenhaan van Landskouter bij volle maan

Ook Earth Hour is voorzien in de programmatie. Earth Hour is een wereldwijd initiatief van WWF dat huishoudens en bedrijven oproept om de verlichting en andere elektronische apparatuur in hun huis gedurende een uur te doven. In 2017 vindt Earth Hour plaats op 25 maart van 20.30 tot 21.30 uur. Tijdens dit uur zal ook de straatverlichting doven.

Deze acties passen in het milieu- en duurzaamheidsbeleid van de Gemeente. De acties hebben geen impact op de veiligheid, integendeel. Men is voorzichtiger. Dit geldt zowel voor de verkeersveiligheid als voor veiligheid m.b.t. inbraken.

Wij roepen alle Oosterzelenaren op om ten volle te genieten van een donkere nacht. Geef je ogen en vooral je oren de kost!

Share Button

2 gedachten over “Nacht van de duisternis op zaterdag 8 oktober

  1. Waarom wordt dit voortaan niet elke nacht gedaan, als dit toch geen impact heeft op de veiligheid (ben ik ook van overtuigd)? En dan hebben we het nog niet over de beduidende hoeveelheid elektriciteit die hiermee wordt bespaard!

    • Dag Raf, op dit ogenblik bestaat er nog geen draagvlak voor zo’n drastische maatregel. Waar we wel volop aan werken is het uitrollen van led-verlichting in de openbare verlichting. Dat scheelt al een pak in de verbruikskosten én de ecologische voetafdruk verkleint. Bij vernieuwing wordt ook gewerkt met gedimde en regelbare netwerken. Alles tegelijk uitvoeren is onbetaalbaar zonder belastingverhoging.
      Vriendelijke groeten,
      Jan Martens schepen van duurzaamheid en milieu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.