Sint-Agatha 5 februari

We vieren Sint-Agatha, de patroonheilige van onze parochie. De naamdag van de Heilige Agatha valt elk jaar op 5 februari. Agatha van Sicilië is op die dag gestorven in het jaar 251.

Oorspronkelijk was onze kerk toegewijd aan de Heilige Blasius, wiens beeld terug te vinden is in het noordelijk transept van de kerk. Vermoedelijk sinds de 18de eeuw werd Sint-Agatha als bedevaartheilige in de kapel bezocht voor borstziekten. Volgens een legende zou een Franse prinses lijdend aan een ongeneeslijke borstkwaal zich tot Sint-Agatha hebben gewend. Uit dankbaarheid voor haar genezing heeft ze de kapel te Landskouter laten vervangen door een kerk. Het beeld van Sint-Agatha bevind zich in het zuidelijk transept van de kerk.

Het beeld van Sint-Agatha in de kerk van Landskouter

Weerspreuk

Vandaag 5 februari zijn er een aantal weerspreuken die verwijzen naar Sint-Agatha. De meest relevante zegt “Water op Sint-Agatha, is melk in de boterkarn”. Als het dezer dagen veel regent, dan is dit goed voor het gras, de koeien en de melkproductie.

Boek uit 1728 over onze patroonheilige

In 1728 werd een boek geschreven over Sint-Agatha als patroonheilige van Landskouter. Het is online beschikbaar via Google Books: Kort Begryp van het wonderbaer leven van de H. Agatha (Patronersse der prochie van Lants-cautere, Lande ende Marquisaet van Rodes).

Een boek uit 1728 volledig gewijd aan onze patroonheilige
Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.