Johan Van Durme 20 jaar burgemeester

Vandaag 19 januari is het 20 jaar geleden dat CD&V’er Johan Van Durme voor de eerste keer de eed aflegde als burgemeester van Oosterzele. In 2000 was dat nog bij toenmalig provinciegouverneur Herman Balthazar. In 2007 en 2013 bij wijlen André Denys en begin vorig jaar bij waarnemend gouverneur Dieter Detollenaere. Proficiat Johan!

Ter gelegenheid van deze verjaardag publiceren we een interview dat we in december 2020 afnamen voor een speciale gedrukte versie van de landskouterse post.

De corona-agenda van de burgemeester

Iedereen kent burgemeester Johan Van Durme als een sociale politicus die van de ene activiteit naar de andere vergadering pendelt. Dus wat gebeurt er met zijn programma tijdens een coronacrisis? We keken even mee in zijn agenda en zien nog steeds een bezige bij.

Op maandag en donderdag geeft de ingenieur scheikunde les aan het H.H. College in Waregem van 8u30 tot 16u:  wetenschap aan de derde graad; nu halftijds vanop afstand. Een wetenschappelijke proef in de klas wordt noodgedwongen vervangen door een YouTube filmpje.

Maandagavond staat een CD&V partijbestuur op de agenda; virtueel via het online communicatieplatform Microsoft Teams.

Op dinsdagmorgen (net zoals op zondagmorgen) fietst Johan graag met zijn vriend Dirk. Een traditie die al 10 jaar meegaat. Vaak rijden ze langs de Schelde richting Donkmeer of verder naar Dendermonde.

Burgemeester Johan Van Durme

Later die dag is er een vergadering met SOLVA, het dienstverlenend samenwerkingsverband tussen gemeenten in Zuid-Oost-Vlaanderen. De Vlaamse Regering wil immers een bovenlokaal landschap uitbouwen waar gemeenten zich verenigen in een 15-tal referentieregio’s. De burgemeesters vormen de spil in deze samenwerking. Wordt dit een opstap naar het hertekenen van het gemeentelijk en provinciaal landschap?

‘s Avond zijn er nog twee virtuele vergaderingen:  schepencollege en politiecollege (burgemeesters van de politiezone). Het camerabeleid staat er centraal; men wil camera’s online brengen, onder andere in de stations om fietsdiefstallen tegen te gaan. Woensdagochtend trekt onze burgervader steevast naar de markt van Scheldewindeke met een boodschappenlijstje. Daarna is er plaats voor wat coronaproof huisbezoeken. Eenzaamheid, armoede en interfamiliaal geweld staan hoog op de agenda bij het OCMW. Later die dag haalt hij zijn agenda op voor 2021. ’s Avonds is er politieraad via Teams, dat is het politiecollege uitgebreid met enkele vertegenwoordigers van de gemeenteraden van de zone.

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.