Sint-Agathakerk

Onze Sint-Agathakerk ligt er verlaten bij… of toch niet? De laatste zondagsmis van Padre Renaat dateert inmiddels van december 2018, bijna 2 jaar geleden. De kerk blijft wel dagelijks toegankelijk. Maar welke toekomst heeft ze?

Kerkenplan

In 2017 werd het gemeentelijk kerkenbeleidsplan voorgesteld. Oosterzele Sint-Gangulfus werd toen als hoofdkerk aangeduid, terwijl Landskouter aan een tweejaarlijkse evalutatie zou onderworpen worden wat betreft religieus gebruik. De kerk is immers eigendom van de gemeente Oosterzele. De kerk van Gijzenzele kreeg al een nieuwe bestemming; voor Moortsele wordt naar een koper gezocht. In Landskouter werden er geen regelmatige misvieringen meer georganiseerd sinds het vertrek van Padre Renaat.

Teken van leven

De kerk zou overwegen om onze Sint-Agatharkerk terug actief te gebruiken. Het is passender voor een kleiner aantal gelovigen in vergelijking met de grote kerken van Oosterzele of Bottelare. Schepen Martens zei in 2017 bij de voorstelling van het kerkenbeleidsplan: “In verband met de kerk van Landskouter veronderstelt het gemeentebestuur dat die nog geruime tijd een religieus gebruik zal kennen”. En we zijn de woorden van Padre Renaat niet vergeten bij diens afscheid in 2018. Hij stelde dat er in de Sint-Agathakerk al honderden jaren gebeden en gevierd wordt, en dat hij dit niet snel ziet eindigen.

de Sint-Agatherkerk

Tijdens deze coronacrisis worden er überhaupt geen missen georganiseerd in het land. Enkel begrafenissen en huwelijken in beperkte kring zijn mogelijk. De kerken blijven wel toegankelijk. Landskouter Sint-Agatha bleef reeds dagelijks open van 10u tot 18u als onderdeel van het Open Kerken project. Omdat het vroeger donker wordt, werd het sluitingsuur wel teruggebracht tot 16u tijdens de wintermaanden. Wegens corona mogen maar 4 personen tegelijk de kerk betreden.

Woorden van bezoekers

In de kerk ligt een gastenboek waar bezoekers een woord kunnen neerschrijven. Mensen laten er wekelijks hun indrukken achter.

Een oase van rust in deze kerk. Een prachtige afsluiter van een adembenemende fietsrit in deze heuvelachtige mooie streek. Ik kom terug.

Luc (Aalst)

Tijdens een coronawandeling uitgepijld door wandelclub Land van Rhode door de omgeving hier in Landskouter gekomen, kon niet weerstaan van voorbij die mooie 12e eeuwse kerk te gaan. Wat een prachtig interieur.

Ivan (Drongen)

Dankbaar dat we hier zo veel mooie vieringen mochten meemaken. Proficiat aan iedereen die deze stemmige bidplaats willen open houden. Hier kunnen wij nog altijd tot rust komen en biddend mediteren.

M&M (Oosterzele)
Share Button

Eén gedachte over “Sint-Agathakerk

  1. Geef deze kerk zo snel als mogelijk weer haar functie terug en je kan er van op aan dat heel wat gelovigen zich daar zeer gelukkig zullen bij voelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.