Kartelakkoord moet nog omgezet worden in bestuursakkoord

Het kartelakkoord dat CD&V en N-VA uitgewerkt hebben voor de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar, moet nog omgezet worden in een daadwerkelijk bestuursakkoord. Open VLD plus vindt het ongehoord dat dit 6 maanden na de verkiezingen nog niet is gebeurd. De CD&V/N-VA meerderheid belooft dit rond te hebben tegen mei/juni en zegt dat dit normale termijnen zijn.

Open VLD plus fractieleider Filip Michiels bond de kat de bel aan tijdens de gemeenteraad van 28 maart. Michiels heeft goed naar onze live uitzending gekeken van de speech van burgemeester Johan Van Durme op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen. Daar verwees de burgemeester inderdaad naar een “bestuursakkoord” (video vanaf 4 min 45 sec):

https://www.facebook.com/landskouter/videos/1876576365793553/
Overwinningsspeech van burgemeester Johan Van Durme op verkiezingsavond 14 oktober 2018, live uitgezonden vanuit de sporthal via facebook.com/landskouter

Michiels wijst erop dat de burgemeester al anders klonk bij de installatie van de gemeenteraad eind januari. Toen zei Van Durme “Het is nu aan de burgemeester en de schepenen om de overeengekomen krachtlijnen in een concrete beleidsverklaring te gieten. Dit zal eerstdaags gebeuren in samenspraak met de administratie en de eraan gekoppelde budgetten. Dit zal deze zomer dan ook resulteren in een meerjarenplanning die de leidraad zal worden voor deze legislatuur”.

Fractieleider Michiels: “Onze fractie betreurt dat we bijna 6 maand na de verkiezingen nog steeds geen zicht hebben hoe deze CD&V/N-VA meerderheid de gemeente wil gaan besturen. Wat zijn de prioritaire doelstellingen? Hoe willen ze het beleid beter maken voor de inwoners? Die vragen blijven voorlopig onbeantwoord. Het is gebruikelijk dat een meerderheid eerst een akkoord maakt over de inhoud en dan pas begint te denken aan de invulling van de schepenposten. Voor dit meerderheidskartel primeren de schepenportefeuilles dus duidelijk boven de inhoud. Er was ons in aanloop naar de verkiezingen nochtans iets anders beloofd.”

“Het wordt bovendien een huzarenstuk voor de administratie om een bestuursakkoord dat pas in mei of juni op de gemeenteraad komt, nog te vertalen in een onderbouwd en goed uitgewerkt meerjarenplan, dat verplicht tegen ten laatste december 2019 op de gemeenteraad moet worden goedgekeurd. Zeker wanneer je een echt participatief traject wil lopen met inwoners en adviesraden,” aldus Michiels.

Lees het volledig Open VLD plus communiqué via deze link:
https://www.openvldplusoosterzele.be/blog/nog-steeds-geen-bestuursakkoord-in-oosterzele/

Bestuursakkoord tegen mei/juni

Tijdens de verkiezingsnacht sprak van Durme inderdaad van een “bestuursakkoord” maar uiteraard bedoelde hij het 13 pagina tellende kartelaakkoord dat in brochurevorm in elke Oosterzeelse bus was gepost voor de verkiezingen. “Die punten moeten geprioritiseerd worden en er moet een budget toegekend worden. Ook na vorige verkiezingen kwam dat bestuursakkoord er pas rond de periode mei/juni”, stelt de burgemeester.

Eerste schepen Orville Cottenie van N-VA treedt de burgemeester bij en bevestigt dat de partijen op dit moment het definitieve akkoord vorm aan het geven zijn. “Het bestuursakkoord wordt een heel belangrijk werkdocument voor ons kartel in de komende legislatuur. We hebben voor onszelf de lat hoog gelegd en het bestuursakkoord zal uitgewerkt worden rekening houdend met de wensen en noden van de Oosterzelenaren”, aldus Cottenie.

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.