Milieuweek van 9 tot 14 maart in het teken van bijen

Ook in 2018 organiseert Gemeente Oosterzele zijn milieuweek; dit keer is Oosterzele al aan zijn 14de editie toe. Om zijn titel van bij-vriendelijke gemeente verder in de kijker te zetten, draait de week dit jaar rond het thema bijen.

Vrijdag 9 maart om 19.30 uur in de bib – Openingsavond

Tijdens de openingsavond ontvangen de cursisten die in 2017 deelnamen aan de imkercursus hun diploma of attest. Er volgt ook meer info over de vervolg cursus die in 2018 georganiseerd wordt.

Gemeente Oosterzele liet 2 000 zakjes met bij-vriendelijk bloemenzaad produceren; iedere aanwezige krijgt zo’n zakje mee naar huis; de resterende zakjes zijn nadien te verkrijgen in het gemeentehuis en in de bib (zo lang de voorraad strekt; een per gezin). Ook in 2018 wordt opnieuw een wedstrijd bij-vriendelijke tuin georganiseerd.

De Gemeente zal op site Groot Bewijk een bijenhal plaatsen; de plannen hiervoor worden in primeur voorgesteld. Achteraf wordt een eenvoudige receptie aangeboden.

Inschrijven via milieu@oosterzele.be of 09 363 99 35/36.

Programma van de milieuweek in Oosterzele

Repair café op zaterdag 10 maart 

Van 10 tot 16 uur kan men in GILO Oosterzele (Geraardsbergse steenweg 69 – 71) terecht voor het Repair Café.Het Repair Café van Oosterzele is terecht een klassieker tijdens de Oosterzeelse milieuweek. Een enthousiaste groep fiksers stelt al voor de 6de keer zijn talenten ter beschikking van de bezoekers. Wie iets in huis heeft dat een defect heeft, kan er mee langskomen op het repair café.

De grote lenteschoonmaak!

Een andere jaarlijkse traditie is de zwerfvuilactie, eveneens op zaterdag 10 maart. Vele inwoners stellen zich hiervoor vrijwillig kandidaat om samen een stukje Oosterzele zwerfvuilvrij te maken. Als vaste ploegen nemen een aantal Oosterzeelse scholen en de ploeg van 52 vaste meters en peters deel. Wie nog vrijwillig wil meewerken, kan dat tot woensdag 7 maart laten weten via milieu@oosterzele.be of 09 363 99 35/36. De Gemeente zorgt voor het nodige materiaal.

Zondag 11 maart om 14.30 uur – Natuurwandeling en inhuldiging groot bijenhotel

Oosterzele huldigt zijn groot bijenhotel in. Dat komt op de hoek van de Oude Wettersesteenweg met de N42. De Gemeente zaaide de berm waar het hotel zal staan, in met bij-vriendelijk bloemenzaad zodat het hotel een aantrekkelijke locatie voor de bijen zal worden.

Woensdag 14 maart om 19.30 – Lezing

Bijen houden van bloemen en bloemen houden van bijen. Zij hebben elkaar nodig voor hun voortbestaan. In deze voordracht wordt het onderscheid tussen enerzijds (wilde) bijen, wespen en hommels en anderzijds sociale bijen en solitaire bijen toegelicht.

Naast het belang van de bijen voor het milieu en ons eigen voortbestaan gaat de spreker in op de talrijke problemen die de bijen ondervinden. Daarnaast wordt bekeken wat we zelf kunnen doen in onze tuin om de bijen te helpen. Organisatie: VELT i.s.m. Minaraad

Online inschrijven via http://biboosterzele.blogspot.be – 09 362 81 17 of bibliotheek@oosterzele.be

Scholenwerking

Jong geleerd is oud gedaan. Ook de schoolgaande jeugd wordt niet vergeten en voor de laatste graad van alle Oosterzeelse scholen wordt een boeiende en educatieve activiteit georganiseerd.

Schepen Jan Martens: “Oosterzele is en blijft landelijk. Wie kan er dan ook beter onze ambassadeur zijn dan de bij? We werken actief aan ons milieulandschap en aan onze ecologische voetafdruk waardoor bijen hier kunnen gedijen. Onze milieuweek is het uitstalraam van die acties.”

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.