Verkiezingscampagne kondigt zich aan

In minder dan een jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Op zondag 14 oktober 2018 moet u gaan kiezen voor de provincie- en gemeenteraden. Dat is exact dezelfde dag als 7 jaar geleden op 14/10/12. En zo trekt het gemeentelijk verkiezingscircus zich terug op gang.

In november vielen een pak verkiezingspamfletten in de bus: de officieuze start van de verkiezingscampagne 2018

Laten we beginnen met hoe er 7 jaar geleden gestemd is. Het CD&V / N-VA kartel verstevigde toen haar positie. Herlees ons artikel van 15/10/12, de dag na de verkiezingen:

Het kartel CD&V/N-VA verstevigt haar absolute meerderheid

Kartel of geen kartel?

Op 13 december weten we hoe de CD&V en N-VA zich zullen aanbieden bij de verkiezingen. De partijen zitten in coalitie in het gemeentebestuur. Blijven ze samen of volgt de N-VA het voorbeeld van de nationale politiek en komt het alleen op? Het wordt alleszins uitkijken naar de waardeverhouding tussen de twee partners.

Het SVVO, het kartel van liberalen, socialisten en onafhankelijken, is niet meer. Zij beslisten in 2013 om de fractie te splitsen in Open VLD Plus en SP.A. Lees ons artikel van toen.

SVVO splitst in Open VLD plus en sp.a

Toegenomen zenuwachtigheid

Nu al nemen we een toegenomen zenuwachtigheid waar in de gemeentepolitiek. Er wordt opvallend meer gecommuniceerd én gereageerd. Politieke blaadjes vallen als wekelijkse advertenties in uw bus. SMS’en, communiqués en facebook posts volgen elkaar op in sneltempo op. De meerderheid ergert zich aan de oppositie en omgekeerd. De strijd om de kiezer is ingezet.

Het worden wel interessante tijden. Het aanbod was nooit zo groot. Kiest u voor Groen, SP.A, CD&V, N-VA of Open VLD Plus? Komt het Vlaams Belang op? En wie tovert witte konijnen uit de hoed? Dat zijn niet-politiekers die wegens hun bekendheid in de gemeente als stemmentrekkers op de kieslijsten worden gezet.

het gemeentehuis van Oosterzele

We volgen het allemaal voor u op in onze reeks Het Gemeentehuis. Van nu tot aan de verkiezingen van 14 oktober.

We beginnen alvast met een tekst van burgemeester Johan Van Durme en links naar de reeks “De Burgemeester” op AVS waar hij deze week centraal stond:

Een selfie is mooi, maar familie- en vriendenfoto’s zijn mooier

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.