Koningsviering kaartmaatschappij Aelmoesenijevrienden

Met het aanbreken van de eerste lentewarmte zijn velen van ons opnieuw in de tuin begonnen. Ook het oude kaartjaar moeten we omspitten, maar vooraleer we dat doen, moeten we eerst nog de oogst van het voorbije seizoen binnenhalen en daarop drinken, want er valt dus weer een en ander te vieren.

Twaalf keren hebben de Aelmoesenijevrienden het voorbije jaar verzameld in het IJzeren Hekken om met elkaar hun krachten te meten: de kaarten werden talloze malen geschud, het krijt kraste over de bordjes, de wijs werd getoond en de bomen werden geveld.

Heel die bedoening gebeurde onder het waakzame oog van onze voorzitter Antoine Heyerick, de Koning van het vorige kaartseizoen. Voorzitter én koning, ge ziet: de cumuls die de politiekers met allerlei mandaten in het parlement én in commissies en beheerraden allerhande in hun zak steken, kennen ook hun gevolg op lokaal vlak, tot in ons kleine Landskouter …

Traditiegetrouw wil ik u kort verslag uitbrengen van het verloop van de maandenlange strijd onder de Aelmoesenijevrienden. Reeds bij de opmaak van het eerste klassement – na drie maanden kaarten – leidden Lucien Haerens en Willy Van den Bulcke de groep, samen met Leo Delaruelle en uw woordvoerder, Eric Van de Vijver. Leo en ikzelf hielden dat tweetal nog één maand bij, maar in augustus kregen wij beiden een mokerslag en van dan af waren ze nog met twee …

Vanaf oktober kwam Lucien Haerens alleen aan de leiding en in de daaropvolgende maanden bouwde hij zijn voorsprong op een rustige en vanzelfsprekende manier uit. De achtervolgers beten hun tanden stuk en hadden het nakijken.

In februari moesten beide spelmakers een kaartbeurt inhalen. Willy won allebei zijn bomen en haalde 30 punten binnen, maar Lucien liet een steek vallen en verloor één van zijn twee bomen. Hij beperkte de schade en bleef leider, met nog één puntje voorsprong op Willy.

En zo kwam maart er aan, de laatste kaartavond. De meeste spelers waren bijna zeker dat Lucien – eindelijk … – eens koning zou worden: hij stond nu toch al het hele jaar bovenaan de lijst en we weten tot onze scha en schande allemaal dat Lucien erg bedreven is in het bieden. Maar ja: de strijd moet éérst gestreden worden en ja, het drama geschiedde… Lucien verloor de laatste kaartavond 6 punten en Willy zag zijn kans schoon en profiteerde maximaal van het verlies van zijn concurrent.

Koning Willy en Prins Lucien, met echtgenotes (foto Danny De Lobelle)

Daarmee viel het doek over het 49ste kaartseizoen en krijgen we een heel vertouwde prins Lucien en een kersverse, nieuwe koning: koning Willy die ons, vrienden van Aelmoesenije leiding zal geven in deze moderne, soms moeilijke en verwarde tijden.

Bij deze gelegenheid stel ik u graag onze Koninklijke en Prinselijke Majesteiten even voor. Koning Willy Van den Bulcke is afkomstig uit het naburige Moortsele en speelt mee in onze kaartmaatschappij sinds 2003. Hij is dus eigenlijk nog een vrij jong lid in onze club. In zijn veertienjarige lidmaatschap was Willy ook al tweemaal prins, in 2006 en 2014.

Willy is schrijnwerker van beroep en hij stampte in de loop der jaren een bloeiende (familie)onderneming uit de grond. Bovendien combineerde hij zijn werk ook nog met een eigen begrafenisonderneming.

Maar ook in zijn vrije tijd is Willy een bezig bijtje. Zo is hij zanger, lid én ook nog eens voorzitter van het Moortseelse Gregoriaans koor Gaudeamus. Verder leidt Willy als geboren en getogen Moortselenaar de werkgroep voor het Moortseels dialect in de Erfgoedcel.

Qua persoon en karakter kunnen we onze verse Koning typeren als een vriendelijke, minzame man. Willy loopt er ook altijd piekfijn verzorgd bij, hij is ook een beetje een man van cultuur, belezen, koorzanger, graag op reis.  In het kaarten is hij bedachtzaam, geen hardroeper, al staat hij toch wel op zijn strepen, maar al bij al is Willy toch een mild man, zoals iemand van de houtzagerij ziet hij al gemakkelijk eens iets door de vingers.

De kaartmaatschappij Aelmoesenijevrienden bij het afsluiten van hun 49e kaartseizoen (foto Danny De Lobelle)

Voorzitter van een koor, contactpersoon in de Erfgoedcel en nu ook nog koning in het Aelmoesenijeland. Ja, we hebben het wel al eens gemerkt: Willy neemt graag het woord! Niet voor niets is hij gekend bij de echt oudere autochtone Moortselenaren als ‘Willy Champetter’, want champetteren schijnt hij dus te kunnen, al moet eerlijkheidhalve gezegd dat deze bijnaam slaat op zijn vader die veldwachter was.

Willy is gehuwd met Diane De Couvreur die samen met haar gemaal als Koningin Diane – Queen Diana – mag delen in de Koninklijke waardigheid. Haar naam alleen reeds klinkt al heel Frans en chique maar haar hele florissante verschijning getuigt overduidelijk van hoge adel. We betrekken u straks graag bij de hulde, madame.

Naast de nieuwe koning mag ik u ook onze Prins Lucien Haerens voorstellen. Lucien is de afkomstig van Merelbeke en kaart al 24 jaar samen met zijn echtgenote Leona Roegiers, onze koningin van nauwelijks twee jaar geleden bij de Aelmoesenijevrienden.

Lucien haalde in zijn 24-jarig lidmaatschap zowaar zes keren de prinselijke eretitel: in 1994, 1999, 2000, 2009, 2010 en nu in 2017. Inderdaad, zoals onze vorige koning-voorzitter Antoine op de laatste kaartavond zei: Lucien heeft er een abonnement op …

Ik heb hem hier dus al enkele keren moeten voorstellen en het wordt een moeilijke opdracht  om niet in herhaling te vervallen. Lucien is gepensioneerd patissier. In zijn huidige leven maakt hij vooral de Merelbeekse contreien onveilig met zijn kaartmicrobe. Hij oefent zich en volgt vervolmakingscursussen in meerdere clubs om dan hier uiteindelijk toch nog steeds de duimen te moeten leggen. Lucien, het kan niet blijven duren! Maar toch, tenslotte kan niemand in de hele geschiedenis van onze maatschappij hetzelfde zeggen: zesmaal prins! Terecht mogen we spreken van dé ware Prins in het Land van Rhode.

Onze prins Lucien wordt geflankeerd door Leona Roegiers, die we het hele jaar door passend zullen mogen aanspreken als Prinses Leona.

Het is intussen wel hoog tijd geworden om van wal te steken met de officiële kroningsplechtigheid. De voorzitter van onze kaartersmaatschappij – tevens ex-Koning – zal nu de nieuwe koning en prins met het konings- en prinsenlint bekleden. De penningmeester-schatbewaarder reikt de koninklijke en prinselijke emblemen uit.    Koningin en Prinses worden in de bloemen gezet door de bestuursleden. Onze trouwe helpsters worden met een bloemstuk bedacht voor hun maandelijkse bediening. Van harte bedankt, lieve dames.

Eindstand van het 49ste speelseizoen 2016-2017

  1. Willy VAN DEN BULCKE 171 punten    Koning
  2. Lucien HAERENS 166 p            Prins
  3. Eric VAN DE VIJVER 162 p
  4. Patrick VAN DE VELDE 157 p
  5. Etienne WAEYTENS 156 p
  6. Daniël VERHOEYEN 147 p
  7. Odil VAN DE VYVER  146 p
  8. Gaston MEIRLAEN 143 p
  9. Laura DE GANCK 142 p
  10. Marnik VAN GAVER 141 p
    Leona ROEGIERS  141 p

Rode lantaarn: Clara Sioncke  111 punten

Bestuur van de kaartmaatschappij
Antoine HEYERICK, voorzitter
Robert VAN STEENBERGE, ondervoorzitter
André ROEGIERS, penningmeester-schatbewaarder
Eric VAN DE VIJVER, secretaris
Alex VAN DE SYPE, commissaris

Noot van de redactie: de kaartmaatschappij begint in april aan haar 50e seizoen! Proficiat voor deze mijlpaal! Wie geïnteresseerd is: de Aelmoezenijevrienden kaarten elke eerste zaterdagavond van de maand in het gemeenschapscentrum IJzeren Hekken.

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.