Roger Bockstaele – “the birdman from Belgium” deel 2

In december publiceerden we het eerste deel van een verslag van een workshop die Roger Bockstaele in augustus 2014 gaf in de Verenigde Staten aan collega smeden. Dat eerste deel kan u nalezen via deze link.

In dat eerste deel toonde Roger aan de deelnemers van de workshop in Wisconsin hoe ze het frame en de body van de vogel moesten bouwen. Van zodra dat werk vlot vooruit ging, zette Roger iemand aan het werk om de poten te bouwen, te beginnen van een rond stukje ijzer dat verder verkleind werd tot klauwen. Roger bracht het nodige relief aan met materiaal dat hij uit België had meegebracht. De stukjes werden dan samen gelast tot een poot, dat later op het body van de vogel zou geplaatst worden.

Detail van klauw en voet, die later zouden samengelast worden tot een poot

Detail van klauw en voet, die later zouden samengelast worden tot een poot

De twee poten met elk 4 tenen en klauwen

De twee poten met elk 4 tenen en klauwen

Terwijl de poten afgewerkt werden, waren andere deelnemers bezig met de talloze veren. Roger startte met de hoofdveren van de vleugels en bracht ze samen met materiaal dat hij had laten overkomen uit België. Het aanbrengen van de spoel, relief en op lengte snijden waren de te volgen stappen – iedereen hielp mee. Een vogel van deze afmetingen telt honderden tot duizend veren. Omdat dit nog uren werk in beslag zou nemen met slechts één gereedschap dat Roger meebracht, besloot deelnemer Roy om zelf een hulpstuk te maken om de veertjes te maken. Daardoor werd veel tijd gewonnen.

De veren op de bovenste vleugel zijn bijna volledig. Nu moeten er nog veren onder geplaatst worden.

De veren op de bovenste vleugel zijn bijna volledig. Nu moeten er nog veren onder geplaatst worden.

Dit verslag is gebaseerd op een blogpost van Dan Burke die je kan nalezen op deze link: farrierproducts.com/blog/2014/12/farriers-working-with-belgian-blacksmith-part-2/. Ook de foto’s zijn van Dan’s blog.

Share Button

Eén gedachte over “Roger Bockstaele – “the birdman from Belgium” deel 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.