Filip Michiels klaagt gebrek aan gelijke kansen-beleid aan

Filip Michiels, fractievoorzitter Open VLD Plus in de gemeenteraad van Oosterzele, vindt dat het gemeentebestuur te weinig werk maakt van een gelijke kansen-beleid. Eerder meldde hij al dat het bestuur weigert om de regenboogvlag uit te hangen ter ondersteuning van de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie (lees hierover ons kort nieuws van juli). Het bestuur zegt dit te doen om zijn neutraliteit te behouden. Maar met het toenemend geweld tegen homo’s, de discriminerende wet in Rusland en de gevolgen voor de Olympische Spelen in de actualiteit, is het maar de vraag of “neutraal” blijven wel een optie is.

Hieronder volgt de persmededeling van Filip Michiels. Johan Van Durme wenste verder niet te reageren. “Alles staat in de brief”, aldus de burgemeester, verwijzend naar het schrijven van 1 juli waarin het bestuur niet ingaat op het verzoek om de regenboogvlag uit te hangen omdat het “geen precedenten of verwachtingen wil creëren door officieel standpunten over sociale kwesties in te nemen”.

Uit dit antwoord van het College van Burgemeester en Schepenen op een vraag van Open Vld plus-fractieleider Filip Michiels valt op te maken dat Oosterzele momenteel weinig of geen oog heeft voor een écht gelijke kansen-beleid. Steeds meer gemeenten hebben een schepen voor gelijke kansen (of zelfs een schepen bevoegd voor holebi-beleid, zoals buurgemeente Sint-Lievens-Houtem). De bevoegdheid ‘gelijke kansen’ is in Oosterzele echter geen expliciete bevoegdheid van een schepen. Ook het beleidsprogramma heeft geen doelstellingen vooropgesteld voor dit beleidsdomein. Volgend standpunt van het schepencollege maakt deze vaststelling alleen maar duidelijker.

Filip Michiels vindt dat Oosterzele meer kan doen voor gelijke kansen

Filip Michiels vindt dat Oosterzele meer kan doen voor gelijke kansen (eigen foto)

Steeds meer gemeenten hangen in de weken rond de Belgian Pride en de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie (IDAHOT) de regenboogvlag uit, waaronder buurgemeenten Melle, Merelbeke, Zwalm, Zottegem,…. Oosterzele nam ook dit jaar niet deel aan deze actie, en daarom vroeg raadslid Filip Michiels aan de CD&V/N-VA-meerderheid om hier in de toekomst wél aan deel te nemen.

Gemeenten die de actie ondersteunen tonen hun solidariteit met de holebi- en transgendergemeenschap en beklemtonen zo dat ze deze minderheid in hun beleid een zichtbare plaats willen geven. Op deze manier tonen lokale beleidsmakers dat ze holebi’s en transgenders een warm hart toedragen.

Het college van burgemeester en schepenen weigert echter formeel om de regenboogvlag op de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie uit te hangen. “Ondanks het feit dat het college veel initiatieven een warm hart toedraagt wil zij geen precedenten of verwachtingen creëren door officieel standpunten over sociale kwesties in te nemen. Wij moeten immers onze neutraliteit als gemeentebestuur bewaren en daardoor kan het college dus niet ingaan op dergelijke verzoeken,” luidt het in het antwoord van het schepencollege.

Oosterzele één van 4 gemeenten die regenboogvlag weigert

Naast Oosterzele zijn er slechts 4 gemeenten in Vlaanderen (Ranst, Nieuwpoort, Sint-Laureins en Halen) die ten tijde van IDAHOT 2013 officieel te kennen hebben gegeven geen regenboogvlag uit te hangen, zo bevestigt Ҫavaria, de Vlaamse koepel van holebi- en transgenderverenigingen.

Filip Michiels betreurt deze stellingname ten zeerste: “De houding van het gemeentebestuur is een slag in het gezicht van holebi’s en transgenders in Oosterzele. In een progressief land met vooruitstrevende standpunten over het holebi-huwelijk, adoptie door holebi’s, een holebi-premier, een land met een stad die momenteel de World Outgames organiseert,… horen dergelijke standpunten niet meer thuis. Het bestuur moet er mee voor zorgen dat holebi’s en transgenders zich in Oosterzele thuis en welkom voelen. Het bestuur moet er mee voor zorgen dat men hier geen vrees heeft om zich te ‘outen’,” aldus Michiels. “Oosterzele steunt wel –én zeker terecht – openlijk organisaties als 11.11.11., is fairtrade gemeente,… mooi! Deze organisaties nemen standpunten in over sociale kwesties. Een regenboogvlag uithangen zegt niets over de neutraliteit van het gemeentebestuur, het zegt enkel dat iedereen welkom is in onze gemeente. En daar heeft de CD&V/N-VA-meerderheid het dan blijkbaar moeilijk mee.”

Ook Ҫavaria, de de holebi- en transgenderkoepel, betreurt dat Oosterzele officieel weigert om een vlag te hangen op IDAHOT en aangeeft dit ook in de toekomst te zullen doen. “Het neutraliteitsprincipe, zoals Oosterzele dat aanhaalt, is een pijnlijk woord geworden bij ons en we merken nog alle dagen de negatieve impact hiervan” klinkt het bij hen.

Op de vraag wat de aandachtspunten voor holebi’s en transgenders zijn in het gemeentelijk beleid, kwam geen antwoord. Ook veel algemener is over ‘gelijke kansen’ niets opgenomen in het bestuursakkoord.

Open Vld-plus zal er in elk geval de komende maanden en jaren op toezien dat er wél werk wordt gemaakt van een écht gelijke kansen-beleid. “IDAHOT 2014 is pas binnen 9 maand, hopelijk komt de meerderheid tegen dan op haar standpunt terug en wappert er op 17 mei 2014 wél een regenboogvlag aan het Oosterzeelse gemeentehuis,” besluit Michiels.

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.