Duurzame wandeling met veggie picknick op 5 mei

In Oosterzele slaan 5 verenigingen de handen in elkaar om het brede publiek op een toegankelijke manier te sensibiliseren rond het thema duurzaamheid. De kruisbestuiving tussen Ethisch Vegetarisch Alternatief, Velt, Oxfam, Trage Wegen en Natuurpunt resulteerde in een gevarieerde en smakelijke activiteit voor het hele gezin: een duurzame wandeling met veggie picknick op zondag 5 mei.

Door de unieke samenwerking wordt meteen duidelijk dat duurzaamheid een verhaal met vele gezichten is: niet enkel het ecologische luik wordt toegelicht, maar ook het sociale aspect van duurzaamheid. De wandeling voert de deelnemers onder andere langs onverharde trage wegen met veel oog voor de natuur en het landschap. Op die manier komen zowel duurzame mobiliteit als natuurbescherming aan bod. De picknick bestaat uit lekkere vegetarische gerechten met de klemtoon op seizoensgebonden bio-fruit en groenten. Dit biedt voldoende ruimte om informatie over de ecologische voetafdruk en voedselkilometers mee te geven. Bovendien wordt uitgelegd waarom veeteelt een van de belangrijkste oorzaken is van diverse ecologische problemen zoals de klimaatopwarming, landerosie en watervervuiling.

Duurzame wandeling - vijf Oosterzeelse verenigingen werkten samen aan dit initiatief

Duurzame wandeling – vijf Oosterzeelse verenigingen werkten samen aan dit initiatief

De veggie gerechten worden geflankeerd door een fris fair trade drankje van Oxfam waardoor ook de sociale aspecten van het duurzaamheidsverhaal belicht worden. De picknick zelf vindt plaats in de prachtige tuin van de Christoforusgemeenschap in Munte, een sociaaltherapeutische woon- en werkgemeenschap te Munte/Merelbeke voor volwassen mannen en vrouwen met een matig tot ernstig verstandelijke beperking.een sociaal-therapeutische woon- en werkgemeenschap voor volwassen mannen en vrouwen met een matig tot ernstig verstandelijke beperking. De gemeenschap zelf is al een mooi voorbeeld van hoe ecologische en sociale aspecten hand in hand kunnen gaan.

Om de wandeling op duurzame poten te zetten, werden 2 studenten biologie van de Arteveldehogeschool Gent aangetrokken die op deze manier vorm geven aan hun bachelorproef en ijveren voor een betere planEET.

De gezellige activiteit maakt alvast duidelijk dat het niet moeilijk hoeft te zijn om wat meer duurzaamheid te integreren in het dagdagelijkse leven. De 5 Oosterzeelse verenigingen roepen alvast op om de daad bij het woord te voegen of “to walk the talk”! De sociaaltherapie werkt aan gemeenschapsvorming in de zin van ‘omgekeerde integratie’. De maatschappij wordt expliciet naar binnen gehaald opdat de persoon met een verstandelijke beperking een zo normaal mogelijk leven kan leiden.

Praktisch

Wanneer: zondag 5 mei, start: tussen 10.00 – 11.00 u.

Waar: verzamelplaats is op de parking van het station van Moortsele.

Kostprijs: €6 voor volwassenen en €4 voor kinderen tot 10 jaar (all-in met infomateriaal, picknick en een drankje).

Inschrijven: vanaf 1 april tot en met 26 april via duurzamewandelingoosterzele@hotmail.com (inschrijvingen zijn beperkt, wees er snel bij!)

Share Button

Eén gedachte over “Duurzame wandeling met veggie picknick op 5 mei

  1. Beste,

    Ik wil me graag inschrijven, kunnen jullie mij ook vertellen hoeveel km de wandeling is?

    Vriendelijke groeten,
    Anneke Libbrecht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.