Aelmoesenijevrienden keren terug naar hun IJzeren Hekken

De Landskouterse kaartmaatschappij “De Aelmoesenijevrienden” is na een jaar afwezigheid terug in ’t dorp. Tijdens de verbouwing van de oude jongensschool waar de kaarting steeds doorging, week het gezelschap uit naar de Heemkring in Moortsele. Nu het gemeenschapscentrum IJzeren Hekken is afgewerkt, keerde de maatschappij voor haar eerste kaartavond van 2013 terug naar haar thuishaven in Landskouter.

de Aelmoesenijevrienden: terug thuis in een vernieuwd décor

de Aelmoesenijevrienden: terug thuis in een vernieuwd décor

De eerste zaterdag van de maand is traditioneel kaartavond voor de Aelmoesenijevrienden. Ze kregen die naam bij de oprichting van de kaartmaatschappij in maart 1968. Toen werd er gekaart in het café “Aelmoesenije” in de Kattestraat, wat nu de Aalmoezenijestraat is. Toen het café sloot in 1981, vonden de kaarters onderdak in de leegstaande gemeenteschool op de Rooberg, het IJzeren Hekken.

De voorzitter van de maatschappij is Antoine Heyerick, tevens oud leraar van de jongensschool waar nu het gemeenschapscentrum is. Antoine is commissaris van de maatschappij sinds 1982, ondervoorzitter sinds 1993 en voorzitter sinds 2002. Bij de start van de eerste kaarting van het jaar op zaterdag 5 januari sprak hij de leden toe en vertelde over de terugkeer naar de school. Hij dankte de aanwezige burgemeester voor de bouw van de nieuwe zaal en ook voor het gebruik van het oud klaslokaal vóór de verbouwing, die de kaartmaatschappij trouwens goed heeft onderhouden tijdens de 31 jaar dat er ze er kaartte.

de voorlopige stand op het einde van 2012: met nog 3 kaartavonden te gaan staat André Roegiers aan de leiding

de voorlopige stand op het einde van 2012: met nog 3 kaartavonden te gaan staat André Roegiers aan de leiding

Voorzitter Heyerick vervolgde met de normale orde van de dag: de afroeping van de tafels per vier. Er zijn nog drie kaartavonden te gaan tot het einde van het kaartseizoen. Omdat de maatschappij indertijd van start ging in maart 1968, loopt het seizoen van april tot maart en eindigt het steevast met de kroning van de kaartkoning en -prins. André Roegiers, schatbewaarder van de maatschappij sinds 1993, ligt voorlopig op kop in de rangschikking, maar hij vertelde ons dat dit nog geen zekerheid geeft op overwinning in maart. Dan pas weten we wie er zich koning mag kronen.

Gezellig kaarten onder de kerktoren: de Aelmoesenijevrienden uit Landskouter

de Aelmoesenijevrienden uit Landskouter: gezellig kaarten onder de kerktoren

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.