Trage Wegen wandeling in Landskouter op zondag 17 juni

Eind vorig jaar werd in Oosterzele een werkgroep Trage Wegen opgericht. Op de Trage Wegendag van 22 oktober werd een eerste wandeling georganiseerd in Balegem. Nu volgt een tweede editie die zal plaatsvinden in Landskouter, op zondag 17 juni.

De eerste wandeling in oktober vorig jaar in Balegem kwam er op initiatief van Groen! en viel samen met de ‘dag van de trage wegen’, georganiseerd door de gelijknamige vzw. 80 wandelaars deden toen mee. In december 2011 kwam de werkgroep ‘Trage Wegen Oosterzele’ een eerste keer samen en kreeg daarbij hulp van de vzw Trage Wegen. De werkgroep voor Oosterzele telt 12 geëngageerde leden. Behalve Gijzenzele is elke deelgemeente vertegenwoordigd. Landskouter telt zelfs 3 leden. Vertegenwoordigers van de vzw Natuurpunt en van de Wandelclub Land van Rhode bieden hun expertise aan binnen de groep. De gemeente besloot om voorlopig niet deel te nemen aan de werkgroep, maar is wel bereid om te helpen waar mogelijk.

Strategie

De werkgroep wil sensibiliseren rond de kansen van trage wegen. Concreet wil het per seizoen een trage wegen wandeling organiseren in één van de Oosterzeelse deelgemeenten. Het is ook van plan om via de Erfgoedcel Viersprong Land van Rode een subsidie aan te vragen om zo verhalen te verzamelen van bewoners over hoe wegen vroeger gebruikt werden.

aankondiging van de tweede trage wegen wandeling, in Landskouter op zondag 17 juni

Anderzijds wil de werkgroep zich vergewissen van de juiste situatie op het terrein. Welke trage wegen bestaan nog? Welke zijn voorzien in de Buurtatlas van 1841? Met de hulp van de vzw Trage Wegen wil het een inventaris aanleggen en later eventueel openbare debatten organiseren over hoe de trage wegen in Oosterzele kunnen georganiseerd worden. De algemene doelstelling van de vzw is trouwens om trage wegen te promoten als veilige routes naar school of andere bestemmingen, voor recreatief gebruik (wandelaars, fietsers, ruiters, …) en voor het behoud en ontwikkeling van de natuur.

In de toekomst wil de werkgroep kijken in hoeverre verschillende trage wegen kunnen gekoppeld worden. De Bunkerroute in Oosterzele is hier een mooi voorbeeld van. Die koppeling kan ook verder gaan: zo zou men Moortsele met Scheldewindeke en verder met Balegem kunnen verbinden. Een knooppuntnetwerk van trage wegen (vergelijkbaar met de fietsknooppunten) bestaat reeds in West-Vlaanderen en de Vlaamse Ardennen.

Verrassend parcours

Op zondag 17 juni verzamelen we om 14u45 aan het Franz Van De Velde tuintje naast de kerk. De wandeling langs onverharde paden en landweggetje is ongeveer 5 km lang en zal zo’n 2 uur duren. Onderweg krijgen deelnemers informatie over de plaatselijke toestand. De werkgroep belooft een “verrassend parcours”. Inschrijven hoeft niet.

boom aan de splitsing van de Boonakker en Hoek Ter Hulst (vroeger Betsbergweg)

De werkgroep heeft een eigen pagina op de website van de vzw Trage Wegen. Naar aanleiding van de eerste wandeling in oktober vorig jaar publiceerden wij reeds een uitgebreid artikel over de problematiek van trage wegen in de landskouterse post van oktober 2011, zie https://landskouter.be/oud/post68.htm.

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.