Moortselenaar Benjamin Verraes wint Landskouter koers

Op zondag 28 juli werd Landskouter koers gewonnen door de 32-jarige Benjamin Verraes uit Moortsele. Hij reed van start tot aankomst aan de leiding en haalde zijn achtste overwinning van het seizoen, mede dankzij de vele ploegmaats van Van Durme-Michiels-Trawobo.

’s Ochtends was er nog een miniemenproef op de Rooberg, georganiseerd door de Vlaamse Wielerschool onder toezicht van Koen Beeckman voor 8 tot 12-jarigen. De koers voor elite zonder contract en beloften (U23) ging van start om 15u. Er waren 58 wielrenners ingeschreven, met 6 nationaliteiten inclusief 4 Rwandezen, een Fin en een Australiër. Maar de belangrijkste conclusie na het zien van de startlijst was het aantal renners van de VDM (Van Durme-Michiels)-Trawebo ploeg: met 13 leverden zij meer dan een vijfde van het ganse peloton. Een voorbode?

58 renners aan de start, waaronder een opvallende selectie van 4 Rwandezen, een Fin, een Australiër en veel ploegmaats van het VDM-Trawobo team

De renners waren vertrokken voor 112 kilometer of 12 ronden van een goede 9 km. Vertrek op de Rooberg net voorbij de school richting Betsberg en via de Geraardsbergsesteenweg en Voordries terug naar Landskouter via de Achterdries en Hoek ter Hulst. In de Bakkerstraat is er een eerste passage aan de kerk. Via de Lembergestraat, Aalmoezenijestraat en Geraardsbergsesteenweg gaat het een tweede keer langs de kerk via de Stuivenberg.

Oppermachtig Van Durme-Michiels-Trawobo team

Benjamin Verraes, woonachtig in de Rollebaan en lid van de VDM-Trawobo ploeg demareerde zeer vroeg. Het was zijn bedoeling om een vroege vlucht op de been te brengen, maar enkel zijn ploegmaat Ricky Rosseel geraakte bij hem. Het tweetal fietste al snel een voorsprong bijeen van 30 seconden die verder uitliep tot een kleine minuut. De andere ploegmaats konden afstoppen in het peloton.

Benjamin Verraes en Ricky Rosseel, beiden van VDM-Trawobo, reden het merendeel van de koers met hun tweeën voorop

In de tweede helft van de koers probeerde nog een ploegmaat het tweetal te vervoegen: Robby Cobbaert uit Gijzenzele en kampioen van Oost-Vlaanderen. Maar hij werd samen met zijn medevluchter terug gegrepen door het peloton.

Neutralisatie door kippenkraam

Een ronde later verwarring alom: een vrachtwagen/kippenkraam die de Geraardsbergsesteenweg afreed werd langs de Stuivenberg gestuurd maar reed zich daar vast in de eerste bocht. Hierdoor werden de twee vluchters opgehouden en bijgebeend door het peloton. De commissarissen beslisten daarom om de koers bij de volgende doortocht op de Rooberg te neutraliseren en de twee vluchters opnieuw te laten vertrekken met hun toen 17 seconden voorsprong.

Hoewel de voorsprong was geslonken zou niemand nog Benjamin Verraes inhalen. Hij kwam solo toe aan de streep. Na zijn derde plaats vorig jaar won hij verdiend Landskouter koers in 2019. Benjamin was nochtans bereid om de zege te schenken aan zijn ploegmaat en medevluchter Ricky Rosseel, maar die was gelost en werd nog bijgebeend opnieuw door Robby Cobbaert en David Desmecht. Cobbaert won de sprint voor de 2e plaats en Rosseel werd nog net 3e voor Desmecht. De ploeg Van Durme-Michiels-Trawobo kaapte zo het ganse podium.

Winnaar Benjamin Verraes met dochtertje, rechts Cobbaert met de Oost-Vlaamse kampioenentrui en links medevluchter Rosseel: VDM-Trawebo ging met alle prijzen lopen
Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.