Koningsviering kaartmaatschappij “De Aelmoesenijevrienden”

Voorzitter Antoine Heyerick en secretaris Eric Van de Vijver kaartten zich tot koning en prins van het achtenveertigste kaartjaar. Beiden wonen in Landskouter in de Stuivenberg en zijn bovendien naaste buren.

Koning Antoine kent een indrukwekkende carrière in de kaartmaatschappij. Hij sloot aan bij de vereniging in haar prille bestaan, meer precies in het kaartjaar 1970-1971, als jonge gast dus en hij wist met jeugdig enthousiasme al de koningstitel te veroveren na een paar jaar oefenen in 1973. Dit jaar deed hij dus deze stunt opnieuw over. Tussendoor werd hij tweemaal gelauwerd als prins, in 1991 en in 2007 en verder is hij vrij regelmatig terug te vinden in de top van de eindstand.

de Aelmoesenijevrienden sloten hun kaartseizoen in schoonheid af in zaal Agathea

de Aelmoesenijevrienden sloten hun kaartseizoen in schoonheid af in zaal Agathea (foto via de kaartmaatschappij)

Antoine zetelt ook het langst van de huidige bestuursleden -sedert 1982- in het bestuur, waarvan hij in 2001 voorzitter werd.

Antoine is een gedreven kaarter, met vuur en volle overgave. Gekend als ‘meester Antoine’. Wie kan er nog zeggen dat hij koning werd ‘op zijn travaux’, in zijn eigen werklokaal, de vroegere gemeentelijke jongensschool, nu ‘het IJzeren Hekken’ te Landskouter ?

Buurman, prins Eric Van de Vijver, was de eerste maanden niet terug te vinden in een groepje koplopers. Hij verschool zich eerder in een achtervolgend pelotonnetje. Hij zette zich uit de wind en spaarde zijn krachten om de eindspurt in te zetten vanaf december. Hij veroverde de tweede plaats en behield die in januari en februari. Wie de afgetrainde fietser Eric van nabij volgde bij zijn dagelijke fietstochten zag en wist wel meer, die zou weleens de winnaar kunnen worden. De laatste kaartavond in maart moest het dan gebeuren. De eerste plaats lag voor het grijpen, slechts één puntje achterstand moest ingehaald worden.

Koning Antoine en Prins Eric met echtgenotes, gevierd onder de kerktoren van Landskouter

Koning Antoine en Prins Eric met echtgenotes, gevierd onder de kerktoren van Landskouter (foto via de kaartmaatschappij)

En inderdaad, zijn concurrent en buurman liet één puntje liggen, maar Eric, met hormonenrijke spieren, met zijn gehelmde kop diep over zijn stuur maakte een slipper in de laatste bocht en verloor hierdoor vier kostbare punten. Resultaat: weg koningsdroom, Eric eindigde tweede. Na zijn koningstitel in 1994 is dit zijn tweede prinsentitel, in 2012 en 2016.

Eric is de punctuele secretaris van de kaartmaatschappij. Bij om het even welke vergadering of feestelijke gebeurtenis is hij de onverbeterlijke spreekbuis van de bestuursleden of leden. Hij weet op een fijne en ludieke manier een feest op te luisteren in woord en zelfs met gezang.

Nadat koning en prins het lint werden omhangen en hun koningin Monique en prinses Rita met bloemen in de hulde werden betrokken, was het tijd om enkele verdienstelijke dames van harte te danken voor hun maandelijkse inzet. Erna, Gaby, Mariette, Monique en Caroline werden letterlijk in de bloemen gezet. Meer dan verdiend.

Hierbij het resultaat van de top-tien van het kaartseizoen 2015-2016 :

  1. Antoine Heyerick (Koning) 161 punten
  2. Eric Van de Vijver (Prins) 157
  3. Michel Hofman 151
  4. Robert Van Steenberge 151
  5. Marnik Van Gaver 149
  6. Gaston Meirlaen 146
  7. André Roegiers 144
  8. Emiel De Roo 141
  9. Joël Waeytens 140
  10. Hubert Van Wijnsberge 137

Rode lantaarn : Hilda De Ganck 99 punten

Bestuur:

  • Antoine Heyerick,
  • Robert Van Steenberge, ondervoorzitter
  • Eric Van de Vijver, secretaris
  • André Roegiers, penningmeester-schatbewaarder
  • Alex Van de Sijpe, commissaris
Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.