Standpunten en debat rond gemeentefusies (2)

In ons artikel van vorige maand reageerden Jan Martens (N-VA), Filip Michiels (Open VLD Plus) en Michiel Van Der Heyden (Groen!) op het initiatief van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans voor een nieuwe golf gemeentefusies, met de daaraan verbonden subsidie van €500 per inwoner. In september hadden we hierover ook een gesprek met CD&V burgemeester Johan Van Durme.

Bereikbaar Oosterzele

De burgemeester vindt de bereikbaarheid van een gemeente als Oosterzele met 13.000 inwoners waardevol. “Die bereikbaarheid is wederzijds, zowel van de gemeenteraad naar de bevolking als omgekeerd. Als je dat niet waardevol vindt, kijk dan naar de buurlanden als Nederland, Denemarken of andere Scandinavische landen waar de gemeenten 40.000 inwoners tellen en er een beweging is om die entiteiten terug te verkleinen”, zegt Van Durme. “Als ge iets verandert, is het om te verbeteren, niet om later weer bij te sturen want dat zorgt voor verwarring.”

“Voor afvalverwerking, huisvesting, brandweer, politie, etc. moet je bredere fronten vormen met andere gemeenten. Dat gebeurt dan ook en dat creëert een zekere rijkdom. Ideeën worden uitgewisseld”, stelt de burgemeester.

Johan Van Durme

Johan Van Durme

Maar wijst het toenemend aantal samenwerkingsverbanden dan niet op de noodzaak om te fuseren? Van Durme vindt van niet. “Stel dat Oosterzele samengaat met Merelbeke. Wat gaan we doen met de bestaande verbanden waar Merelbeke in zit en deze waar Oosterzele in zit? De gemeenten zitten in een andere intercommunale voor afvalverwerking. Maar daar waar nood is aan samenwerking en gemeenten een gezamenlijk doel hebben, ontstaan samenwerkingsverbanden: ILVA, SOLVA, IMEWO, EANDIS, … Recent is er ook samenwerking voor zorgbeleid tussen Melle, Merelbeke en Oosterzele. Intercommunales zijn historisch gegroeid en creëren een meerwaarde. Je krijgt die meerwaarde niet automatisch door gemeentes in elkaar te schuiven.”

Van Durme denkt niet dat de fusies van bovenaf zullen doorgedrukt worden. “De fusies in 1976 hadden nut. Stel dat alle Oosterzeelse deelgemeenten een eigen sporthal hadden, dat zou niet gaan. De fusie van toen creëerde een meerwaarde. Maar heeft Oosterzele bijvoorbeeld een zwembad nodig? We kunnen zwemmen in Merelbeke, Zottegem en Wetteren. Hebben we een eigen muziekschool nodig? We hebben een filiaal van Zottegem. We hoeven ook niet alles zelf te organiseren.”

In plaats van gemeenten te hertekenen, herbekijk de bevoegdheden

Onze burgervader ziet bij de uitholling van het provinciaal niveau gevolgen voor de gemeente. “Zaken worden doorgeschoven naar het Vlaams niveau of naar het gemeentelijk niveau. Fietspadenbeleid en huisvesting komen naar de gemeenten. Maar neem nu ontwikkelingssamenwerking op gemeentelijk, provinciaal en Vlaams niveau. Dat is toch versnipperd geld? Dit moet toch op een hoger niveau georganiseerd worden”, pleit Van Durme.

“Men zou de bevoegdheden moeten oplijsten en kijken op welk niveau die best georganiseerd worden. Dat mag gerust herbekeken worden. Oosterzele is te klein om een echt economisch beleid uit te werken, daar schieten we iets te kort. In plaats van gemeenten te hertekenen doen we er beter aan om de bevoegdheden te herverdelen tussen de bestaande structuren”, besluit de burgemeester.

Wat denken onze lezers van het voorwaardelijk cadeau van de Vlaamse regering van €500 en welke andere bedenkingen heeft u? Laat het ons weten – reageer hieronder of via post@landskouter.be.

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.