Oosterzele maakt een weekend van de ‘Nacht van de Duisternis’

Op zaterdag 11 oktober wordt al voor de 19de keer Nacht van de Duisternis georganiseerd; Oosterzele maakt er dit jaar een ‘extra large-editie’ van en dooft de lichten van vrijdagavond 10 oktober tot en met zondagavond 12 oktober. In onderstaande straten zal dat weekend geen openbare verlichting branden.

  • Oosterzele: deel Windekekouter, Kouterweg, Dorp, Kerkplein, Groenweg, Keiberg
  • Gijzenzele: Schoolstraat, Gijzenzelestraat, Brielstraat, Kerkstraat, Sint-Bavoplein
  • Moortsele: Sint-Antoniusplein, Vijverstraat, Moortselestraat, Rollebaan, deel Kloosterstraat
  • Scheldewindeke: deel Pastoor De Vosstraat, Marktplein, Pelgrim, Dreef, Markt, Marktwegel, Stationsstraat
  • Balegem: Balegemstraat, Kattenberg, Pastoor De Vosstraat
  • Landskouter: Rooberg, Bakkerstraat, Schildershoek, Stuivenberg, stukje Lembergestraat

Niet zo eenvoudig als het lijkt

Waar het gemeentebestuur de bedoeling had de volledige Oosterzeelse straatverlichting tijdelijk te doven tijdens de Nacht van de duisternis, bleek dit onbetaalbaar: 118 stuurpunten moesten manueel in het weekend af- en aangeschakeld worden. Daarom koos het bestuur ervoor om enkel de lichten in de centra te doven en dat tijdens een volledig weekend zodat het af- en aanschakelen kan gebeuren tijdens de normale werkuren. Dankzij de medewerking van Eandis kan Oosterzele deze sensibiliseringsactie voeren zonder extra kosten.

De torenhaan van Landskouter tegen de maan

De torenhaan van Landskouter tegen de maan

Naast bovenstaande straten worden bijkomend en op speciaal verzoek van de inwoners ook de lichten in de Hauwsestraat gedoofd. Nadat de actie in het gemeentelijk infozine verscheen, ontving het bestuur een petitie van de inwoners van de Hauwsestraat: ze feliciteerden het bestuur met het initiatief en stelden daarbij de vraag waarom enkel in de dorpscentra de verlichting gedoofd werd; zij wilden namelijk ook de actie steunen met een ‘donkere straat’.

Door die positieve ingesteldheid doen Gemeente Oosterzele en Eandis een extra inspanning en gaan ook in de Hauwsestraat de lichten uit; zonder meerkost. De inwoners zullen er een duisternis-drink op geven.

Waarom deze actie?

Anders dan in de buurlanden wordt er bij ons kwistig en vaak ook verkeerd verlicht. Het kan dikwijls best met minder verlichting, zonder daarbij aan veiligheid in te boeten. Bovendien wordt in veel gevallen de verlichting nutteloos recht naar boven de hemel in gestraald.

Nacht van de Duisternis wordt Weekend van de Duisternis van 10 tot 12 oktober

Nacht van de Duisternis wordt Weekend van de Duisternis van 10 tot 12 oktober

De gevolgen zijn navenant: te veel nachtelijke verlichting leidt tot slaapgebrek en tot gezondheidsproblemen bij mensen. Maar ook het bioritme van planten en dieren lijdt eronder. Daarbovenop is een te fel verlichte nacht ook een enorme energieverspilling. Door zijn deelname aan deze actie, wil Oosterzele zijn inwoners bewust maken van deze problematiek en zelf het goede voorbeeld geven.

Tijdens Nacht van de duisternis doven verschillende gemeenten de openbare verlichting en kunnen inwoners proeven van de rust en gezelligheid van een donkere nacht. Met deze jaarlijkse campagne zetten Bond Beter Leefmilieu, Preventie Lichthinder Lichthinder de impact van lichtvervuiling in de kijker. Meer info op bondbeterleefmilieu.be/nacht/

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.