Achtste Ploegfeesten op 14 september

In minder dan twee weken, op zondag 14 september, is het nazomerkermis in Landskouter. Dan viert ons dorp de Ploegfeesten ter ere van de landbouwers van Landskouter en het landelijk leven. Het is inmiddels de achtste editie.

Traditiegetrouw gaat de dag van start met een eucharistieviering die bij mooi weer in de pastorietuin georganiseerd wordt. Daarna volgt een receptie in de pastorietuin, met een speciale cocktail (boerke of boerinneke) en hapjes.

affiche van de Ploegfeesten anno 2014

affiche van de Ploegfeesten anno 2014

Vervolgens verwelkomen we de reuzen van Landskouter, Lea en Rie, voorafgegaan door de fanfare Voor God en Vlaanderland. Het Ploegteam danst het reuzenlied en vanop feestzaal Agathea worden zakjes snoep naar het publiek gegooid. Tijdens deze “Agathaworp” valt er iets te winnen. In enkele snoepzakjes zitten goedkleurige exemplaren en die komen in aanmerking voor een prijs.

Daarna trekken we samen door de kouters van het dorp, met de fanfare en de reuzen op kop. Deze culinaire wandeling brengt naar de Stuyvenberg, waar we boven op de kouter halt houden voor een kom soep met brood. De karavaan trekt dan verder en steekt de kouter over richting Rooberg. Ter hoogte van het ploegmonument stoppen we een tweede keer. Hier krijgen de deelnemers preskop (uuflake) en een Delirium, het welgekend streekbier van brouwerij Huyghe. Kinderen krijgen een boterham met choco.

Dansen met de Verborgen Talenten

De stoet verplaatst zich tenslotte naar de hoeve Callaert op de hoek van de Rooberg en de Geraardsbergsesteenweg. Daar wordt de hoofdschotel opgediend: varkenshaasje met kroketten en groenten. In de hangar op de hoeve is het gezellig vertoeven. Onze champetter komt langs voor de tombola die kans biedt op talrijke vleesprijzen. Na het middagmaal organiseren we Vlaamse volksspelen zoals ballosmito en sjoelbak.

Daarna schakelen we een versnelling hoger met een optreden van De Verborgen Talenten uit Zottegem. Zij spelen leuke covers uit vervlogen tijden zoals hierboven “Apache” – origineel van The Shadows. Ideaal om u eens op de dansvloer te wagen met uw buren!

Laatste keer op hoeve Callaert!

Dit zijn de laatste Ploegfeesten die doorgaan op de hoeve Callaert. De loods die zoveel jaar heeft dienst gedaan om de Ploegfeesten te huisvesten zal er volgend jaar waarschijnlijk niet meer staan. Ghislain Callaert is immers verhuisd en de hoeve zal afgebroken worden en plaats maken voor een aantal woningen.

Bestuursleden van de Ploegfeesten zijn de voorbije weken met kaarten rondgekomen in Landskouter. Was u niet thuis en wil u graag deelnemen, dan kan u gerust contact opnemen via ploegfeesten@landskouter.be.

Omleiding wordt omgeleid

Sinds vorige maand wordt het verkeer dat van Moortsele naar Oosterzele en Scheldewindeke gaat omgeleid via Landskouter (Bakkerstraat en Rooberg), naar aanleiding van de rioleringswerken in Moortsele. Daarom zal het verkeer op de dag van de Ploegfeesten tijdelijk omgeleid worden via de Uilhoek, Lembergestraat en Aalmoezenijestraat zodat het gedeelte in de Bakkerstraat (Agathaworp, begin stoet) en Rooberg (stoet en stop aan het ploegmonument) veilig kunnen verlopen.

Nu de natte zomermaanden achter de rug zijn, is de kans op een zonnige nazomer groot en daar horen ook de Ploegfeesten bij. Tot dan!

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.