Voorlopig dossier windhoos ingediend: 2,8 miljoen schade

Op donderdag 14 februari diende de Gemeente Oosterzele het voorlopige schadedossier na de windhoos van 5 februari l.l. in bij de gouverneur van de Provincie Oost-Vlaanderen, met de bedoeling het gebeuren als ramp te laten erkennen. De schade wordt voorlopig in totaal op 2 803 000 euro geraamd.

Er zijn voorlopig 138 schadedossiers van verschillende geteisterden. Het betreft vooral volgende schade:

  • Schade aan dak (gebroken of weggewaaide dakpannen, weggewaaide dakbedekking, schade aan onderdak, schade aan dakgoten, schade aan dakgebinte, …)
  • Schade aan gevels (stabiliteitsproblemen gevels, ingestorte gevels en tipgevels, schade aan schouwen, gevels uit verband, losgekomen muurplaten en hechtingen, …)
  • Schade aan voertuigen (verplaatste of omgewaaide voertuigen, beschadigd door rondvliegend puin, …)
  • Schade aan beplanting en bomen
  • Schade aan teelten
  • Schade aan bedrijfsgebouwen
  • Schade aan afsluitingen en tuinmeubilair
  • Schade aan tuin- en andere bijgebouwen

Verdere verloop

De gouverneur zal het dossier verder bezorgen aan de minister van Binnenlandse Zaken die het uitzonderlijk karakter van het fenomeen (natuurkundig en financieel) zal laten  onderzoeken. Is het natuurfenomeen niet uitzonderlijk, dan wordt de ramp niet erkend. Indien wel, valt de beslissing tot erkenning op de ministerraad en wordt het besluit ondertekend door de koning.

Na publicatie van dit besluit in het Belgisch Staatsblad is de ramp officieel erkend en kunnen de getroffenen een volledig dossier indienen bij de provinciegouverneur.

Inwoners die meer info willen, kunnen terecht bij het gemeentebestuur via tel. 09 363 99 38 of tineke.heye@oosterzele.be. Voor specifieke vragen m.b.t. het Rampenfonds kan men het provinciaal aanspreekpunt Rampenfonds contacteren via tel. 09 267 88 22 of sabine.verbanck@oost-vlaanderen.be Daarnaast kunnen de getroffen inwoners ook terecht bij het Sociaal Team & Algemene Preventie (STAP-team) via tel. 09 363 72 30 of sociaal.team@politie5418.be.

VRT journaal van 6 februari

VRT journaal van 6 februari

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.