Lessenreeks “Historisch speuren en verslaggeven”

Tracé Travak, het cultureel erfgoedproject van Erfgoedcel Viersprong over de geschiedenis van de mobiliteit in het Land van Rode, organiseert op 25 maart, 15 april en 29 april de gratis lessenreeks “Historisch speuren en verslaggeven”. In 3 lessen leer je welke bronnen en archieven iets vertellen over het dagelijks leven van onze voorouders, de mobiliteit van toen en hoe je alles in een historisch verantwoord artikel kan gieten.

Het leven van de gewone man

Het dagelijks leven lijkt geen spannende historie. Maar het zijn niet altijd de grote verhalen die het meest interessant zijn. Het zit hem vaak in de kleine dingen. Het dagelijks leven staat heel dicht bij de mens en verbindt ons als samenleving. Het is iets wonderlijks, hoezeer het leven van 100 jaar geleden met dat van ons verschilt. Als het dagelijks leven van toen in kaart wordt gebracht, breng je het weer tot leven. Op 25 maart komt historicus Bart De Wilde je wegwijs maken in de historische bronnen die je kan gebruiken om het dagelijks leven van je voorouders terug tastbaar te maken.

Maak plaats voor … de automobiel

Hoe is het zover kunnen komen? Die vraag stellen we ons al eens als we het over auto’s in het verkeer hebben. Op 15 april zal dr. Donald Weber dieper ingaan op de geschiedenis van de automobiel. Je komt er te weten hoe deze geschiedenis het dagelijks leven veranderde en welke historische bronnen daarover getuigen.

Jozef De Saedeleer en een vriend, jaren 1940-1950, teMolenkouter Sint-Lievens-Houtem. Collectie De Landsheer

Jozef De Saedeleer en een vriend, jaren 1940-1950, te
Molenkouter Sint-Lievens-Houtem. Collectie De Landsheer.

Scherp je historische pen!

Iedereen die ooit al eens in een archief geneusd heeft en een plezante vondst deed, kent het gevoel: “Dit wil ik aan iedereen vertellen!”. Vaak blijft het niet bij een anekdote maar ontdek je een hele geschiedenis van een familie of dorp. Hoe schrijf je er een historisch verantwoord artikel over? Het antwoord op deze vraag kom je te weten op 29 april wanneer dr. Thijs Lambrecht uit de doeken doet hoe je van een hoop archiefgegevens een leesvriendelijk artikel kan maken.

Deelname aan de lessenreeks is gratis maar inschrijven is verplicht. Dit kan door een mailtje te sturen naar lien.ceuppens@4sprong.be of te bellen naar 09/363 88 53. Gelieve voor 15 maart in te schrijven. De lezingen gaan telkens om 19u30 van start en eindigen rond 22u.

  • 25 maart 2013: ‘Het leven van de gewone man’, IJzeren Hekken, Rooberg, 9860 Landskouter.
  • 15 april 2013: ‘Maak plaats voor … de automobiel’, Gemeentelijk Archief- en Documentatiecentrum Melle, Brusselsesteenweg 395, 9090 Melle
  • 29 april 2013: ‘Scherp je historische pen!’, Lokaal Pasar, Kloosterstraat 12, 9520 Sint-Lievens-Houtem
logo tracé TRAVAK © Erfgoedcel Viersprong

logo tracé TRAVAK © Erfgoedcel Viersprong

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.