100 jaar Wapenstilstand

Op zondag 11 november 2018 wordt ook in 0osterzele een punt gezet achter de oorlogsherdenkingen in het kader van het einde van ‘de grooten oorlog’. Zowel in Scheldewindeke als in Gijzenzele wordt gefocust op de gevallen gemenebest piloten, die in de geciteerde gemeenten hun laatste rustplaats kregen, respectievelijk J.D. Lightbody en James Reid.

In Scheldewindeke tekent WWOO (Windeke in de wereldoorlogen, wwooscheldewindeke.be) verantwoordelijk voor de herdenking in de Sint-
Christoffelkerk. De herdenking (in aanwezigheid van familieleden van J.D. Lightbody) vindt plaats op zaterdag 3 november en start om 16 uur.
Een dag later kunt u in de Sint-Bavokerk terecht voor een overzichtstentoonstelling die piloot James Reid, de luchtgevechten bezuiden Gent en de Gijzelse soldaten belicht.

De tentoonstelling loopt van zondag 4 tot en met zondag 11 november en is dagelijks geopend van 10 tot 12 en van 13.30 tot 17 uur. De daaropvolgende zondagen, 18 en 25 november is de expo eveneens toegankelijk. Er is een nocturne (open tot 20.30 uur) op 9 november. Blikvanger van de expo is een schaalmodel van de Sopwith Camel. De organisatie is in handen van het Gijzels Genootschap van de Kerkuilen (gijzenzele.be). Gegidste bezoeken kunnen aangevraagd worden via info@gijzenzele.be.

De activiteiten in het kader van 11 november starten op zondag 11 november in Scheldewindeke. Om 9.30 uur is er een herdenkingsmis, opgeluisterd door KMV Voor God en Vlaanderland. Aansluitend is
er een bloemenhulde bij het monument voor de gesneuvelden. Na afloop biedt het gemeentebestuur de aanwezigen een drankje aan.

Om 17 uur wordt er rond de Gijzelse Sint-Bavokerk een vuur- en lichtherdenking van de crash van Lt. James Reid georganiseerd. Meteen het orgelpunt na een bijzondere reeks van herdenkingen in onze
gemeente (o.a. ‘Buiten de lijnen, het locatieproject van GC De Kluize op de voormalige terreinen van het vliegplein, de overzichtstentoonstelling ’t vliegplein van Windeke’ in den Amb8 en vele andere).

Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk. Enkel voor de herdenkingsmis op zondag 11 november in Scheldewindeke moet op voorhand worden ingeschreven via reservaties@oosterzele.be of via 09 363 83 30.

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.